ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На дванадесети февруари две хиляди и двадесета година         

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   160 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 11:10 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ  „СПОРТ ФУУД“ ООД – гр. ПЛЕВЕН, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява адв. И.И. от Адвокатска колегия – гр. София с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ ОДОП – гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРИ ЦУ на НАП, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява юрисконсулт К.М. с пълномощно по делото.

ЯВЯВА СЕ ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.Б.В., редовно призована.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. И. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

По делото е изготвено заключение от вещото лице по допуснатата съдебно-икономическа експертиза, което е представено в срок.

АДВ. И. – Запознах се със заключението. Нямам искания по доказателствата. Моля, да пристъпим към изслушване заключението на вещото лице.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Моля, да пристъпим към разпит на вещото лице. Нямам доказателствени искания.

СЪДЪТ ПРИСТЪПВА КЪМ ИЗСЛУШВАНЕ ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.Б.В. със снета от преди самоличност.

Съдът напомня на вещото лице, че носи наказателна отговорност до 5 години лишаване от свобода за даване на невярно и заинтересовано заключение. Вещото лице обещава да даде вярно и безпристрастно заключение.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ В. – Представила съм писмено заключение, което поддържам. Нямам какво да добавя. Поддържам това, което съм написала. Отговорила съм на въпросите, както са зададени.

АДВ. И. – Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Нямам въпроси към вещото лице. Моля да приемете заключението.

Съдът счита, че следва да се приеме заключението и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА заключението на вещото лице В.Б.В. по назначената съдебно-икономическа експертиза.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение на вещото лице в размер на 300 лева от внесения депозит.

АДВ. И. – Представям и моля да приемете договор за правна защита и съдействие и списък на разноските. Моля, да приключите съдебното дирене.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Нямам други доказателствени искания. Моля, да дадете ход по същество.

Съдът счита, че с оглед изчерпване на доказателствените искания на страните, делото е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. И. – Уважаема  госпожо съдия, моля с решението си да отмените ревизионния акт в оспорената част. Считам, че незаконосъобразно са определени задълженията на моя доверител с оглед на представените писмени доказателства. Моля, да ми дадете възможност в писмени бележки да изложа подробни съображения. Моля, в полза на доверителя ми да бъдат присъдени направените по делото разноски, съобразно представения списък.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Уважаема госпожо административен съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана и да потвърдите обжалвания ревизионен акт. В настоящото съдебно производство не се събраха доказателства, които да опровергаят констатациите в ревизионния акт. Считам, че в нарушение в случая е обстоятелството, че още в хода на ревизията от страна на жалбоподателя с писмо изх. № 570/08.01.2018г. е представено в табличен вид списък с всички доставки с наложени платежи в ревизирания период, за които лицето е потвърдило извършването на доставките и получаването на сумите. В това доказателство изрично е посочено доставките, които са направени лично от Г. Д. Г. като физическо лице. Изцяло са уважени тези потвърдени от лицето данни. Ревизиращите са се съобразили с тях, въпреки че допълнителни доказателства не са представени. Считам, че това доказателство има характер на извънсъдебно признание. Същото не е оспорено по съответния ред и в съответния срок. То се потвърди се от изслушаната по делото съдебно-икономическа експертиза. Моля да имате предвид, че дори минималния брой РКО, които бяха оспорени от процесуалния представител на жалбоподателя, не бяха установени да са подписани от пълномощник на дружеството. Те фигурират в списъка, представени са от самото лице като получени средства и съответно извършени доставки. Независимо от това обстоятелство, двете изслушани съдебно-счетоводни експертизи, дори без тези ордери, установиха по-голям размер на приходите, отколкото са установени от хода на ревизията, поради което не се променят определените задължения. Поради тези съображения Ви моля да потвърдите изцяло ревизионния акт и моля подробните съображения, които са изложени в потвърдителното решение на директора на дирекция ОДОП да бъдат съобразени от Вас при постановяване на Вашето решение. Моля, в полза на  Дирекция ОДОП – Велико Търново да присъдите разноски за юрисконсултско възнаграждение, съобразно представен списък с разноски.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на адв. И. в 14-дневен срок от днес да представи допълнителни писмени бележки.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,18 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: