П Р О Т О К О Л

 

година 2020                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ЯНУАРИ                                2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 1154 по описа за 2019 г.

На именното повикване в 11.43 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА А.А.А. – редовно призована, се явява лично и  с адв. Е.П.с пълномощно от днес

         ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР ДИРЕКЦИЯ „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ“ – ПЛЕВЕН – редовно призован, не изпраща процесуален представител

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. П.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

         Производството по делото е образувано по жалба от А.А.А. ***, против Заповед № ЗСП/Д-ЕН/3516 от 30.08.2019 г. на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен.

ДОКЛАДВА писмените доказателства, съставляващи административната преписка по издаване на оспорения административен акт представени с писмо от ответника с вх. рег. № 5010/11.10.2019 г., а именно: жалба от А.А.А., известие за доставяне, писмо изх. № 15-94А-00-1485/30.09.2019 г., решение № 15-РД06-0059/30.09.2019 г., заповед ЗСП/Д-ЕН/3516/30.08.2019 г., заявление-декларация за отпускане на целева помощ за отопление, извадка от ТР по отношение на „Булгатекс фешън“ ЕООД, лист за извършен предварителен контрол за законосъобразност преди вземане на решение за поемане на задължение за отпускане/отказване/възобновяване/изменение на помощи/добавки, извадка от имотен регистър, извадка от Дирекция „Приходи от местни данъци и такси“ по отношение на А.А.А., извадка от ТР по отношение на Ф.А.С., становище от РД „СП“ – Плевен, жалба от А.А.А., удостоверение за семейно положение по отношение на А.А.А..

АДВ. П.: Поддържаме жалбата. Да се приемат приложените към жалбата писмени доказателства. Ще искам по реда на чл. 144 да ни дадете възможност страната да даде обяснения относно фактическата обстановка.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото административната преписка по издаване оспорения административен акт, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените доказателства, съставляващи административната преписка по издаване на оспорения административен акт, представени с писмо от ответника с вх. рег. № 5010/11.10.2019 г., а именно: жалба от А.А.А., известие за доставяне, писмо изх. № 15-94А-00-1485/30.09.2019 г., решение № 15-РД06-0059/30.09.2019 г., заповед ЗСП/Д-ЕН/3516/30.08.2019 г., заявление-декларация за отпускане на целева помощ за отопление, извадка от ТР по отношение на „Булгатекс фешън“ ЕООД, лист за извършен предварителен контрол за законосъобразност преди вземане на решение за поемане на задължение за отпускане/отказване/възобновяване/изменение на помощи/добавки, извадка от имотен регистър, извадка от Дирекция „Приходи от местни данъци и такси“ по отношение на А.А.А., извадка от ТР по отношение на Ф.А.С., становище от РД „СП“ – Плевен, жалба от А.А.А., удостоверение за семейно положение по отношение на А.А.А..

Съдът намира, че следва да бъде дадена възможност на жалбоподателката да даде обяснения като страна в производството на основание чл. 177, ал. 1, т. 1, вр. чл. 176 от ГПК, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

На основание чл. 177, ал. 1, т. 1, вр. чл. 176 от ГПК дава възможност на жалбоподателката да даде обяснения като страна в производството.

ОБЯСНЕНИЯ НА ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА

А.А.А.: Имам три деца. Нямам имоти на мое име. Къщата е починал човека, ние живеем там. Ф.С.- човекът по повод, на който е отказана отпускане на помощ той не живее с нас, а заради него ме лишават мен от всичко. Аз живея с трите деца. Децата ми ходят на училище.

СЪДЪТ: Защо сте декларирала, че живеете с него?

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА А.: Защото съм неграмотна. Помолих хората да ми попълнят една молба. Аз с него се познавам, но не живея с него. Той не е в България в момента.

АДВ. П.: Как стана така, че подадохте тази декларация?

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА А.: Допитах се от хората и започнах да действам, защото нямаме  хляб, нямаме ядене, живея сама, децата ходят на училище. С какво да ги крепя тези деца?

АДВ. П.: Въпросът е в самата декларация, която подадохте пред социалните как беше записан Филип?

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА А.: Имах една стара молба и в нея пишеше негово име и аз карах от социала да ми я попълнят, те викат, че не може. Помолих една жена и тя от тази молба я преписа на друга молба и това беше

СЪДЪТ: Казвате, че сте неграмотна?

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА А.: Неграмотна съм. Декларацията не е попълнена от мен, а от друго лице.

СЪДЪТ: Вие ли я подписахте?
ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА А.: Аз я подписах.

АДВ. П.: Нямам въпроси. Няма да соча други доказателства. Да приключи съдебното дирене.

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. П.: Уважаеми господин председател, моля да уважите подадената жалба и да постановите решение, с което да отмените заповед Заповед № ЗСП/Д-ЕН/3516 от 30.08.2019 г. на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен като незаконосъобразна. За да се стигне до настоящата инстанция фактическата обстановка сме я изяснявали в подадени възражения пред службата за „Социално подпомагане“, пред директора на службата, пред регионалния директор. Доводи и съображения навсякъде не бяха взети под внимание изложените от нас. От събраните по делото доказателства доверителката ми не живее с лицето и макар и формално да е подала декларация за семейно и имотно състояние същата не съответства на действителното положение на нещата. Дори да не е в цялост изпълнено изискването за отпускане на тази помощ би могло поне да се редуцира, но от страна на социалните служби не бе предприето никакво такова действие. В този смисъл моля да приемете, че самата заповед е незаконосъобразна и отмените същата.

         Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11.47 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: