ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На двадесет и девети януари две хиляди и двадесета година    

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   1150 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 11:17 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ  Д.А.Д., редовно призован, се явява лично.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ – гр. ЧЕРВЕН БРЯГ, редовно призован, представител не се явява.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано по жалба на Д.А.Д. *** срещу Заповед № ЗСП/Д-ЕНЧБ/2310 от 29.08.2019г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Червен бряг, с която на осн. чл. 4 ал.3 от Наредба № РД 07-5/16.05.2008г. на жалбоподателя е отказано отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво (в пари) за отоплителен сезон 2019/2020г., тъй като чрез изготвения социален доклад е установено, че не са изчерпани всички възможности за самоиздръжка на семейството.

Жалбоподателят оспорва заповедта като незаконосъобразна, тъй като е неясна, немотивирана и необоснована и моли за отмяната й. Сочи, че е безработен, не е пенсионер и не получава пенсия и получаваната от съпругата му пенсия е единственият доход на семейството. Признава, че през летния период помага в стопанството на семейство от с. Радомирци, като извежда овцете на паша, мете кошарата и храни животните, без да има сключен трудов договор и без месечна заплата като в замяна получава хранителни продукти – мляко, сирене, яйца и месо. Няма средства за подсигуряване на отопление с твърдо гориво – дърва за зимния сезон. А средствата в натура, които му даряват стопаните на кошарата, са единствено за прехраната на семейството и не могат да бъдат допълнителен доход, чрез който да си набави дърва за зимата.

Ответникът – Директора на ДСП – Червен бряг е приложил административната преписка, която е непълна. Изразява становище за неоснователност на жалбата.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 13 ал.6 от Закона за социалното подпомагане, вр. чл. 4 ал.6 от Наредба № РД 07-5/16.05.2008г.

На оспорване подлежи първоначалната заповед за отказ да се отпусне целева помощ за отопление на Директора на ДСП – Червен бряг, когато по-горестоящия административен орган – Директора на РДСП – Плевен е отхвърлил жалбата при обжалването по административен ред. Предмет на настоящото съдебно производство е Заповед № ЗСП/Д-ЕНЧБ/2310 от 29.08.2019г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Червен бряг, потвърдена с Решение № 15-РД06/30.09.2019г. на Директора на РДСП – Плевен.

Решението на Директора на РДСП-Плевен, с което е отхвърлена жалбата срещу заповедта е издадено на 30.09.2019г. и няма данни за датата на връчването му на жалбоподателя. Жалбата е подадена направо в съда на 10.10.2019г. и следователно в законния 14-дневен срок с оглед датата на издаване на решението, от активно легитимирана страна и срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт. Внесена е дължимата държавна такса.

Жалбата е редовна и допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

С определението за насрочване, съдът е указал на жалбоподателя, че носи доказателствената тежест. Задължил е РДСП – Плевен да представи подадената по административен ред жалба с Вх. № 15-94Д-00-1411/17.09.2019г. срещу заповедта, ведно със становището на директора на ДСП – Червен бряг.

Със същото определение е задължен и ответника да представи цитираните в социалния доклад  справки- приложения към т.6списък ТДД № 441/28.08.2019г.

 В изпълнение на определението е постъпило писмо от РДСП – Плевен с представени доказателства, както и от Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Червен бряг.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д. – Поддържам жалбата. Няма да представям нови доказателства. Да се приемат представените по делото.

Съдът счита, че следва да бъдат приети приложените с административната преписка и допълнително представените от страните писмени доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените по делото писмени доказателства по опис, както следва: писмо изх. № 15-94Д-00-1486/30.09.2019г. на директора на РДСП – Плевен; решение № 15-РД06-0060/30.09.2019г. на Директора на РДСП – Плевен; заповед № ЗСП/Д-ЕН-ЧБ/2310/29.08.2019г. на директора на ДСП – Червен бряг, ведно с известие за доставяне на същата; социален доклад от 29.08.2019г. на социален работник в отдел „СЗ“; заявление-декларация с вх. № ЗСП/Д-ЕН-ЧБ/2310/20.08.2019г. до директора на ДСП – Червен бряг; жалба вх. № 15-94Д-00-1411/17.09.2019г. на Д.А.Д., ведно с писмено становище на директора на ДСП – Червен бряг; справка-приложения към т. 6 – списък ТДД № 441/28.08.2019г.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д. – Моля да приключите делото.

С оглед изчерпване на доказателствените искания на страните, съдът счита, че делото е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д. –  Уважаема госпожо съдия, моля да уважите жалбата ми. Аз съм безработен, на борсата съм, без пари. Има един човек в селото, който гледа овце, вика ме да му помагам и ми дава храна. Не ми плаща заплата. Дава ми яйца, сирене, мляко. Не съм пенсионер, както са писали. Имам още 2 години за пенсия. Жена ми взима 170 лева пенсия, която е малко и не ни стига и който ме вика в селото, ходя да работя.  От  борсата не ми подсигуряват работа. Имам 3 деца, но и те нямат възможност. Едното е с отрязан крак, другите двама също са безработни. Ако имам пари ще си купя дърва, но нямам. Ходя с един чувал и събирам дърва, защото нямам пари да си купя. Моля, да ми се отпусне помощ за отопление, защото не мога да си купя дърва.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,25 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: