П Р О Т О К О Л

 

година 2020                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ДЕСЕТИ МАРТ                                                           2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 1149 по описа за 2019 г.

На именното повикване в 11.34 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ОБЩИНА – ИСКЪР – уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрк. Г.Ц. – с пълномощно по делото

         ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ – СОФИЯ – уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрк. Л.Х. – с пълномощно по делото

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРК. Ц.: Да се даде ход на делото.

ЮРК. Х.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Производството е образувано по жалба от Община Искър, обл. Плевен, подадена от Е.Г.Т.- за кмет на общината, съгласно Заповед за заместване № 603 от 24.09.2019 г., против Решение за налагане на финансова корекция изх. № 01-0800/3745#13 от 20.09.2019 г. на Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“.

ДОКЛАВА административната преписка представена от ответника с писмо с вх. рег. № 4974/10.10.2019 г. по опис, както и жалбата с приложените към нея писмени доказателства по опис.

ЮРК. Ц.: Поддържам жалбата. Да се приемат писмените доказателства. Нямаме доказателствени искания. Да приключи съдебното дирене.

ЮРК. Х.: Жалбата е неоснователна. Да се приеме административната преписка. Няма да сочим други доказателства. Нямаме доказателствени искания.

Съдът,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените доказателства, съставляващи административната преписка по издаване на оспорения административен акт, представени от ответника с писмо вх. рег. № 4974/10.10.2019 г. по опис,  както и представените с жалбата писмени доказателства по опис.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЮРК. Ц.: Уважаеми господин съдия, моля уважите жалбата на Община Искър и отмените решението за наложена финансова корекция. Подробни мотиви сме изложили в жалбата, които поддържаме. Моля да ни бъдат присъдени разноските по делото в размер на 50 лева, които сме заплатили  за държавна такса. Юрисконсултско възнаграждение не искаме.

ЮРК. Х.: Уважаеми господин съдия, моля да постановите решение, с което да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана. Считам, че административният акт е правилен и законосъобразен, издаден в писмена форма, от компетентен орган, в рамките на законовите му правомощия, при спазване на административнопроизводствените правила и в съответствие с целта на закона. Действително с писмо с вх. № 0208001909 от 04.07.2013 е съгласувана проведената процедура, но в допълнение е посочено, че ДФ „Земеделие“ запазва правото си по всяко време да преразгледа това решение в случай, че от компетентни контролни или одитни органи, в случая какъвто е сертифициращият орган   са установени нарушения при провеждане на процедурата и налагане на обществена поръчка. За наложеното нарушение санкцията по принцип е 25 процента, но може да се намали между 5 и 10 в зависимост от тежестта на нарушението. В случая наложената финансова корекция е в размер на 5 процента.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.  

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11.37 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: