ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                                          Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                         ПЪРВИ касационен състав

 

На ПЕТИ ЮНИ                                                                            2020 ГОДИНА         

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

ПРОКУРОР: ИВАН ШАРКОВ

СЕКРЕТАР: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия        МАРИНСКА

Касационно административно дело №  147 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11.59 часа се явиха:

         КАСАТОРЪТ Ц.Т.М. – уведомен от предходно съдебно заседание, се явява лично и със служебен защитник  адв. Б.К. – назначен в хода на първоинстанционното производство

         ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрк. П.П. – с пълномощно по делото

         ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – уведомена от предходно съдебно заседание се явява прокурор ИВАН ШАРКОВ

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

ЮРК. П.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

ДОКЛАДВА касационната жалба с приложено към нея писмено доказателство, а именно медицинско направление.

ДОКЛАДВА частна касационна жалба във връзка с разноските.

ДОКЛАДВА писмен отговор от ответника.

ДОКЛАДВА писмено възражение от касатора и неговия служебен защитник във връзка с частната жалба.

ДОКЛАДВА писмено становище от ГДИН – л. 39 - 40.

ДОКЛАДВА писмено становище наименовано „изложение“ на л. 50 и следващи от делото.

АДВ. К.: Поддържам касационната жалба. Да се приеме писменото доказателство представено с нея. Други доказателства няма да соча.

ЮРК. П.: поддържам изложеното от мен и колегата, представляващ ГДИН. Не знам какво е това медицинско направление, но оставям по преценка на съда дали да го приеме. 

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми административни съдии, да се приеме представеното доказателство, а относно неговата относимост към предмета на спора предлагам на съда да се произнесе с крайния съдебен акт. Нови доказателства няма да соча. Да се приключи съдебното дирене.

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представеното с касационната жалба медицинско направление в заверен препис и оригинал на л. 9 и 11 от производството на ВАС.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. К.: Уважаеми касационни съдии, касационната жалба е изготвена от доверителя ми Ц.Т.М. против Решение № 300 на АС – Плевен, като счита решението за опорочено, противоречиво и изградено изцяло на нарушение на законовите разпоредби. Той обвинява администрацията при затвора град Плевен затова, че при постъпването в затвора не му е направен първичен медицински преглед, вкл. и снемане на зъбния статус. Обвинява администрацията на затвора, че не е здравно осигурен още при задържането. Едва на 22.11.2016 г. той е имал възможност да посети зъболекар. Вследствие бездействието на администрацията на затвора гр. Плевен са му разрушени два зъба, като счита, че му е нанесена средна телесна повреда съгласно НК и предявява иск за сумата 60 хил. лева. Втори мотив за изготвяне на жалбата от доверителя ми, че е страдал от плексит. Обвинява администрацията на затвора за това, че лекарите са му изписвали лекарства, които не са му помагали, не са го лекували, а само  са му облекчавали болката. Тъй като касаторът твърди, че е завършил полувисше медицинско образование и документ не е представен и представя допълнително към исковата молба изложение, в което той подробно и компетентно пресъздава времето, през което е лежал в затвора. Начина на лекуването му, с какви лекарства е лекуван, като ги отрича напълно и посочва с какви е трябвало фактически да бъде лекуван. Тотално отрича съдебно-медицинската експертиза на доц. д-р Стаменов. По никакъв начин не признава свидетелските показания на Т.П.и Ц.Д.. Накрая той твърди, че в затвора е бил поставен при едни нечовешки условия на живот, като е  бил принуден да търпи силни болки и страдания, в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за защита на човешките права, за което редявява иск от 500 хил. лева. Накрая касаторът М. моли съда да отмени настоящото решение като опорочено, противоречиво, в нарушение на законовите разпоредби и постановите друго, с което осъди ГДИН - София да му изплати исканите обезщетения – едното от 60 хил. лева, другото от 500 хил лева. Представям писмени бележки.

ЮРК. П.: Уважаеми касационни съдии, поддържам изложеното от мен и колегата процесуален представител на ГДИН и моля да потвърдите решението на първоинстанционния съд. Поддържам искането си само за отмяна в частта относно разноските. Считам, че касационната жалба е неоснователна. Административен съд - Плевен в решението си по същество подробно се е мотивирал, възприел е правилно и кредитирал всички доказателства, които не са оспорени от ищеца в хода на производството. Несъстоятелни са доводите на касатора, че видите ли ответната страна /в случая ГДИН/ е следвало да представи доказателства за неговите твърдения. Ние считаме, че неговите твърдения са неистини. В правото отрицателни факти не се доказват. Същият е следвало в случай, че има твърдяното медицинско образование да представи доказателства, които и на този етап – в настоящото съдебно заседание и на касационното производство не е представил. По делото подробно са събрани доказателства – писмени устни такива, от които е видно, че всичките твърдения на ищеца пред първоинстанционния съд са недоказани. От там и исковете му, които са два съединени в производството са оставени без уважение. Моля да потвърдите решението на първоинстанционния съд и да отмените само частта за разноските, като в случай, че уважите това искане, моля да присъдите разноски  и за настоящата инстанция в полза на ГДИН в същия размер като в първоинстанционното производство.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в

12.10 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: