ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На четиринадесети май две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 1146 по описа за 2018 г.

 

         Делото се разглежда при спазване на всички хигиенни и противоепидемични мерки. Страните и съдебния състав са с необходимите предпазни средства. На входа на съда са осигурени предпазни средства за страните, които не разполагат с такива, както и дезинфектант. В съдебната зала са поставени плексигласови прегради и на всички участници в процеса се указва да спазват необходимата дистанция.

 

         На именното повикване в 09,00 часа се явиха на второ четене:

         Всички страни са уведомени за датата на съдебното заседание с призовки, които са им изпратени и по-голямата част – връчени и/или са уведомени по друг начин-телефон, електронна поща и др. по време на действие на извънредното положение. Считано от 13 март 2020 г. на територията на Република България е обявено извънредно положение със Закона за мерките и действията по време на извънредно положение /ЗМДВИП/ и съгласно чл.3, т.1 от Закона  са спрели да текат всички процесуални срокове по образувани съдебни производства с изключение на сроковете по делата, посочени в приложението към чл.3 от ЗМДВИП, като настоящото дело не е сред изброените в приложението и по същото процесуалните срокове са спрели да текат от13 март 2020 г.  до датата на настоящото съдебно заседание включително. На това основание всички страни по делото, макар и надлежно уведомени преди повече от седем дни преди датата на настоящото съдебно заседание, се считат за нередовно уведомени.

 

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ОД на МВР – Плевен – нередовно призован, се представлява от юрисконсулт П.Ф. с пълномощно по делото.

         ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА НЕЛК, специализиран състав по неврологични и УНГ болести – нередовно призован, не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА М.А.Д. – нередовно призован, не се явява и не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ТЕЛК, първи състав към УМБАЛ „Д-р Г.Странски“ ЕАД гр.Плевен – нередовно призована, не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ЛКК, Клиника по УНГ при УМБАЛ „Д-р Г.Странски“ ЕАД гр.Плевен – нередовно призована, не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Агенция за хора с увреждания – София – нередовно призована, не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ТП на НОИ – Плевен – нередовно призована, не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА РД „Социално подпомагане“ – Плевен – нередовно призована, не се представлява.

         НЕ СЕ ЯВЯВАТ назначените ВЕЩИ ЛИЦА И.Д. и Б.П..

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че въпреки становището на жалбоподателя, ход на делото в днешното съдебно заседание не следва да бъде даден предвид нередовното призоваване на страните по делото.

С оглед процесуална икономия, съдът намира  за необходимо да отбележи следното:

По делото е назначена комплексна съдебно-медицинска експертиза , двете вещи лица по която са поискали да бъдат отведени от изготвяне на експертизата с писма с вх.№№ 1986 от 4 май 2020 г. и 2021 г.  от 7 май 2020 г., поради служебна ангажираност, респ. здравословни причини и други. За да не се забавя хода на делото, съдът намира, че следва да бъде направен опит за намиране на други вещи лица, които да участват в изготвянето на комплексната експертиза. Специалист лекар по УНГ вече е посочен от главния координатор на Експертния съвет по УНГ болести към МЗ с писмо с вх.№ 1747 от 27 март 2020 г., а именно д-р Н. Й., началник отделение по УНГ болести при УМБАЛ „Тримонциум“ – гр.Пловдив. Същият следва да бъде назначен за вещо лице в частта, касаеща УНГ болести.

Следва да бъде изпратено ново писмо до координатора на Експертния съвет по ЛЧХ към Министерство на здравеопазването доц.В. С. с молба за посочване на ново вещо лице, лицево-челюстен хирург, който да участва в изготвянето на експертизата.

         Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

        

         ОТМЕНЯ определение № 478 от 13 март 2020 г. в частта, с която за вещо лице в областта на УНГ е назначен И. Д..

         НАЗНАЧАВА на негово място д-р Н. Й., началник отделение по УНГ болести в УМБАЛ „Тримонциум“ – гр.Пловдив.

         ДА СЕ ИЗПРАТИ писмо до координатора на Експертния съвет по ЛЧХ към Министерство на здравеопазването доц.В. С. с молба за посочване на ново вещо лице, лицево-челюстен хирург, който да участва в изготвянето на експертизата. В молбата да бъде посочено изрично вещото лице да не бъде лекар, практикуващ на територията на област Плевен. По възможност вещото лице да бъде от област, близка до област Плевен, а при невъзможност да бъде от близка област,  същото да бъде определено от област Пловдив, където практикува и другото вещо лице – д-р Н. Й., с оглед възможността двете вещи лица технически да могат да работят по-лесно по изготвяне на експертизата.

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 25 юни 2020 г. от 11,30 часа, за когато жалбоподателят призован от днес. Да се призоват останалите страни.

ДА СЕ ИЗПРАТИ писмо до координатора на Експертния съвет по ЛЧХ към Министерство на здравеопазването съобразно мотивите на четеното определение.

         ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Моля да ми бъдат изпратени експертизите, изготвени по делото и протоколите, в които са разпитани вещите лица, на посочения в делото имейл.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДА СЕ ИЗПРАТЯТ на юрисконсулт Ф. експертизите, изготвени по делото и протоколите, в които са отразени разпитите на вещите лица, на посочения в делото имейл.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09,24 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: