ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                                          Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                         ПЪРВИ касационен състав

 

На  ШЕСТИ МАРТ                                                               2020 ГОДИНА       

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

ПРОКУРОР: ИВАН ШАРКОВ

СЕКРЕТАР: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Касационно административно дело №  146 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.11 часа се явиха:

         МОЛИТЕЛЯТ МИРОСЛАВА РУМЕНОВА МИТЕВА НАБЛЮДАВАЩ ПРОКУРОР   редовно призована, не се явява

         ОТВЕТНИКЪТ РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ ПОЛИЦИЯ – КНЕЖА – редовно призован, не изпраща процесуален представител

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Б.Т.К. – редовно призован, се явява лично и с адвокат Й.Я.– АК – Плевен – с пълномощно по делото

         ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор ИВАН ШАРКОВ

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Я.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА постъпило предложение за възобновяване на административнонаказателното производство и приложенията към него, а именно материалите по досъдебно производство № Д-120/2019 г. по описа на РП – Плевен, ТО Кнежа, ведно с протокол за избор на наблюдаващ прокурор – по опис.

ДОКЛАДВА писмените доказателства представени от Районна прокуратура - Плевен с писмо вх. рег. № 754/07.02.2020 г.

ДОКЛАДВА писмено становище от заинтересованата страна с вх. рег. № 1232/27.02.2020 г. с приложенията към него.

АДВ. Я.: Поддържам писменото становище, което сме изпратили. Моля да оставите без уважение предложението, като несвоевременно и поради това неоснователно. Да се приемат всички писмени доказателства, вкл. и изпратените от нас. Други доказателства няма да сочим. Не поддържам доказателственото искане относно справката от ПП КАТ при ОДМВР – Плевен, тъй като смятам, че в преписката се съдържат всички доказателства.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се приемат представените доказателства. Нови няма да сочим. Да се приключи съдебното дирене.

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените доказателства представени с предложението за възобновяване на административнонаказателното производство, а именно материалите по досъдебно производство № Д-120/2019 г. по описа на РП – Плевен, ТО Кнежа, ведно с протокол за избор на наблюдаващ прокурор – по опис, писмените доказателства представени от Районна прокуратура - Плевен с писмо вх. рег. № 754/07.02.2020 г., както и доказателствата представени със становището от заинтересованата страна.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО  

АДВ. Я.: Уважаеми административни съдии, считам че предложението е несвоевременно и поради това неоснователно. Ако уважите предложението ще нарушите основен принцип на правото, че за едно и също деяние ще бъде наказан доверителят ми два пъти. В случая наличието на стабилен акт възстановен в рамките на административното производство с наказателен характер е абсолютна процесуална пречка по смисъла на чл. 4, § 1 от протокол № 7 към Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи за продължаването на образуваното наказателно производство от общ характер с предмет и идентични факти по отношение  същото лице. За това нещо се  потвърждава, че първо е налице приключило първо по ред административнонаказателно производство наказателен характер, с влязло в сила НП и образуване за същото деяние и срещу същото лице  наказателно производство. НП е издадено на 03.07.2019 г. от началника на РПУ – Кнежа, а досъдебното производство е образувано от прокуратурата на 24.07.2019 г. което се явява нарушаване на принципа за двойно наказване за едно и също деяние. Това с оглед нормата на чл. 4 от протокол № 7 Европейската конвенция за правата на човека и съгласно ТР № 3/22.12.2015 г. на ВКС по ТД 3/2015 г. на Общото събрание на наказателните колегии на ВКС безспорно съставлява нарушение на принципа. В същата насока е и Решение № 205/03.12.2018 г. на ВКС по НД 994/2018 г., затова считам да оставите без уважение направеното искане.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам,че предложението на Районна прокуратура – Плевен е правилно и предлагам на съда да бъде уважено.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.19 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: