ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На двадесет и девети април две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар Д. ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 1124 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ - „АЯКС ГРУП“ ЕООД, гр. Левски чрез представляващ А.П.Л., редовно призован от съдебно заседание, не се явява, не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ - ЗАМЕСТНИК ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ - СОФИЯ – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява  от юрисконсулт Д.П. с пълномощно по делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва 

С  протоколно определение от предходно съдебно заседание е задължен ответника да представи по делото снимките находящи се на лист 108 до 119 по делото с данни за техните  GPS координати и часът на тяхното изготвяне, както и е дадена възможност на адв. Р. да представи в писмена молба конкретно формулирано и ясно изразено искане за назначаване на съдебно-техническа експертиза с посочване на задачите.

Ответникът е задължен да представи по делото и работни инструкции за проверка на място по мярка 214-Агроекологични плащания от ПРСР 2007-2013 г.

С молба вх. № 1477 от 10.03.2020 г. от процесуалния представител на ответника са представени изисканите инструкция, както и  GPS координатите на приложените от лист 108 до лист 119 снимки.

С молба вх. № 1549 от 12.03.2020 г. от адв. Р. е направено доказателствено искане за назначаване на съдебно-техническа експертиза,  която да бъде изготвена от агроном и геодезист, с конкретно посочване на задачите. От страна  на процесуалния представител на ответника в дадения срок не е изразено становище.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Уважаема г-жо Председател, относно доказателствата, които бяха изискани, същите са представени като моля да бъдат приети по делото. Що се касае до молбата с искане за назначаване на техническа експертиза, която да бъде изготвена от агроном и геодезист,  моля същата да не се уважава, като излагам съображения за това. По делото има приложен контролен лист от извършената проверка на място, снимков материал. Разпита се експертът, който е извършил проверката, именно на 08.01.2020 г. поради, което считам за неоснователно искането за назначаване на каквато и да експертиза.

По доказателствата, с оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с молба вх. № 1477 от 10.03.2020 г. от ответника доказателства: инструкция за проверка по мярка 214 „Агроекологични плащания“ ПРСР 2007-2013 г., както и снимков материал с посочване на GPS координатите и часът на тяхното изготвяне на снимките от лист 108 до лист 119 по делото.

Съдът намира, че следва да бъде уважено доказателственото искане за назначаване на съдебно-техническа експертиза с оглед установяване в пълна степен на всички факти и обстоятелства по делото и с оглед осигуряване право на защита на оспорващото дружество, като за вещи лица следва да бъдат определени П.Д.- агроном и М.Ч.със специалност „Геодезия, фотограметрия и картография“  и с конкретно посочените в молбата на оспорващото дружество задачи. Депозитът следва да бъде внесен от оспорващото дружество, чието е  доказателственото искане.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЗНАЧАВА съдебно-техническа експертиза с вещи лица: П.Д.– агроном и М.Ч.със специалност „Геодезия, фотограметрия и картография“, които след запознаване с доказателствата по делото, при необходимост проверка при ответника и оглед на процесния терен на място, да отговорят на поставените в молба вх. № 1549/12.03.2020 г. задачи. 

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 400 лв. по 200 лв. за всяко едно от вещите лица, вносим от оспорващото дружество в 7 дневен срок от получаване на съобщението. След внасяне на определения депозит, да се изпратят писма с посочени задачи на вещите лица.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Уважаема г-жо Председател, няма да соча нови доказателства. Възразявам относно назначаването на М.Ч.като вещо лице, с оглед компетентността му.

Съдът намира, че следва да бъдат дадени указания на ответника в 7 дневен срок от днес да посочи вещо лице със съответната специалност „ Геодезия, фотограметрия и картография“, което да бъде определено като вещо лице по назначената в днешно съдебно заседание съдебно-техническа експертиза.

Водим от горното съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника в 7 дневен срок от днес ДА ПРЕДСТАВИ по делото имената на вещото лице със специалност „Геодезия, фотограметрия и картография“.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА и НАСРОЧВА същото за 17.06.2020 г. от 9.00 часа, за когато ДА СЕ ИЗПРАТИ СЪОБЩЕНИЕ на оспорващото дружество чрез адв. Р., ответникът е уведомен от днес.

След внасяне на депозита ДА СЕ ИЗПРАТЯТ  съобщения на определените вещи лица.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.10 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: