ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На единадесети юни   две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 109  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 09.45 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩИЯТ – Б.Г.Ш., редовно призован, не се явява, представлява се от адв. Д.П. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ – НАЧАЛНИК НА РУ - ПОРДИМ ПРИ ОД НА МВР – ПЛЕВЕН, редовно призован, не се явява, не се представлява.   

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. П. - Няма пречка за даване ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за делото и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Постъпила е жалба от Б.Г.Ш., срещу заповед № 940з-5/09.01.2020 година на началник на РУ –Пордим при ОД на МВР Плевен, с която е наложено дисциплинарно наказание „ порицание“ за срок от 6 месеца. В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на оспорената заповед, тъй като фактите по делото  не отговарят на обективната действителност, а именно: лицето страда от заболяване, което е довело до действията му по време на наряд.

Съдът докладва писмо вх. № 418/24.01.2020 г., с приложена жалба и преписка по делото.

Съдът докладва писмо вх. № 656 от 04.02.2020 г., към което са приложени по опис документи.

АДВ. П. – Поддържам жалбата. Поддържам направените искания. Моля да се измени доклада в частта, в която заявихте, че доверителят ми страда, а той тогава е усетил медицински проблем, който  е установен като конкретно  заболяване, т. е. той към момента не е знаел.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: представената административна преписка с писмо  вх. № 418/24.01.2020 г. и писмо вх. № 656 от 04.02.2020 г., към което са приложени по опис документи.

АДВ. П. – Държим на разпита  Н.С.Д.. При алтернатива, ако не допуснете искането така както е формулирано, да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза с участие на специалист офталмолог, който да изясни симптоматиката на съответното заболяване и съответните признаци.

Съдът с оглед поддържането на доказателствено искане от пълномощника на оспорващия, да бъде задължено трето неучастващо в спора лице – РЗОК – Плевен да представи кратко описание на болестта „пресбиопия“, от която се твърди, че страда лицето и има приложен амбулаторен лист, съдът  намира, че това искане е недопустимо с оглед изясняване предмета на спора, тъй като обективните оплаквания, начинът на протичане на заболяването и конкретно при оспорващия следва да бъде установено от лекар специалист „офталмолог“ с оглед установяване именно на протичането на заболяването при конкретното лице, а не са необходими  общи сведения на съда  за заболяването „пресбиопия“, с оглед на което съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на пълномощника на оспорващия за задължаване на трето неучастващо в спора лице – РЗОК – Плевен да представи кратко описанието на заболяването  „пресбиопия“.

С оглед алтернативното заявено искане за допускане на съдебно-медицинска експертиза, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА изготвянето на съдебно-медицинска експертиза, при която вещото лице след извършване преглед на лицето, запознаване с медицинските документи по делото и при необходимост извършване на проверка при личния лекар на оспорващия и при Д-р С.С., да отговори на следните въпроси:

1.                Страда ли оспорващият Ш. от заболяването „пресбиопия“?

2.     Какви са характерните симптоми на заболяването?

3.                Може ли да бъде определено с оглед извършения преглед и документи каква е давността,  от кой момент лицето страда от това заболяване?

4.                Какви са характерните особености на заболяването при лице,  страдащо от тази болест, изразени белези?

5.     Какво е лечението?

С оглед обстоятелството, че в списъка за вещи лица, утвърден за прилагане в съдебен район на Окръжен съд – Плевен и Административен съд – Плевен няма вещо лице  със специалност „офталмолог“, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДА СЕ ИЗГОТВИ ПИСМО до УМБАЛ „Георги Странски“ ЕАД – Плевен, до МБАЛ „Св. Панталеймон“ – Плевен, и МБАЛ „Авис Медика“ – Плевен с искане за посочване на специалист „офталмолог“  за изготвяне  на съдебно-медицинската експертиза.

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 300 лв., вносим от оспорващия в 7 дневен срок от днес, за което да представи вносна бележка.

По отношение искането за допускане до разпит като свидетел на колегата на оспорващия, който е очевидец на твърдяното нарушение, а именно Н.С.Д. – ст. полицай в У- Славяново при РУ-Пордим с оглед изясняване на обстоятелства относно протичане на дежурството и обективното състояние на лицето оспорващ, съдът намира искането за допустимо и относимо, с оглед изясняване предмета на спора и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА при режим на призоваване по месторабота лицето Н.С.Д. – ст. полицай в У- Славяново при РУ-Пордим.

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 20 лв.  за свидетеля, вносим от оспорващия в 7 дневен срок от днес, за което да представи вносна бележка в деловодството на съда.

ДА СЕ ИЗГОТВИ  ПРИЗОВКА  за Н.С.Д.  за призоваването му в следващо съдебно заседание, като същият да бъде призован в У-Славяново, при РУ – Пордим.

С оглед изясняване предмета на делото и попълването му с доказателства, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТЛАГА делото за 30.07.2020 г. от 11.00 часа, за когато страните се считат редовно уведомени.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09.58 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: