П Р О Т О К О Л

 

година 2020                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ШЕСТНАДЕСЕТИ ЮНИ                                           2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Н. ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело 1108 по описа за 2019 г.

На именното повикване в 10.33 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ EТ“ А. И.“ – ЧЕРВЕН БРЯГ – редовно призован, се представлява от адв. А.Н. с пълномощно по делото и от днес

         ОТВЕТНИКЪТ ТРЪЖНА КОМИСИЯ НАЗНАЧЕНА СЪС ЗАПОВЕД 90/30.07.2019 г. НА ДИРЕКТОРА НА ОД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ ГР. ВРАЦА – редовно призован се представлява от юрк. Ц.Ж.Д. с пълномощно от днес

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА И.А.Г. – редовно призован, не се явява, не се представлява

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА „ГАБАРЕ“ ЕООД чрез представляващ В.С.Ф. – редовно призован, не се явява

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА „ДАНИ ТРЕЙД – 5“ ЕООД чрез представляващ Н.К.Г. – редовно призован, не се явява

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА „ДИА СИСТЕМИ“ ЕООД чрез представляващ Г.А.И. – редовно призован, не се явява

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА „СЮЛДЖАН“ ЕООД чрез представляващ Е.С.Д. – редовно призован, не се явява

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Н.: Да се даде ход на делото.

ЮРК. Д.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Делото е образувано въз основа на жалба от ЕТ „А. И.“, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. Ч. Бряг, ул***, подадена чрез адв. А.Н. от САК с посочен съдебен адрес ***, против Протокол от 12.08.2019 г. на тръжна комисия, назначена със Заповед № 90/30.07.2019 г. на директора на ОД „Земеделие“ – гр. Враца, в частта относно класирането по т.16, с което участникът И.А.Г. от гр. Ч. Бряг е класиран на първо място за имоти № № 168001 и 169001, и двата в землището на с. Враняк, обл. Враца.

ДОКЛАДВА постъпилата жалба, писмените доказатeлства, съставляващи административната преписка представени от ответника с писма  с вх. рег. рег. № 2461/03.09.2019 г. по опис в рамките на производството започнало пред Административен съд – Враца, както и с писмо вх. рег. № 5179/21.10.2019 г. по описа на Административен съд – Плевен.

ДОКЛАДВА писмените доказателства  постъпили с писмо вх. рег. № 5289/25.10.2019 г. представени от ответника – по опис.

ДОКЛАДВА писмен отговор на ответника с рег. индекс  ПД-01-52-8/02.2020 г. по описа на ОД „Земеделие“ – Враца.

АДВ. Н.: Поддържам жалбата.

СЪДЪТ: /към адв. Н./ Бихте ли направили уточнение, защото в жалбата сте посочили, че претендираният порок на акта касае процедурата  по провеждане на търга и неправилното приложение на материалния закон. По отношение на процедурата по провеждане на търга може ли да конкретизирате в какво се изразяват  оплакванията, какво не е наред с процедурата?

АДВ. Н.: Считам, че комисията е следвало с оглед сигнала на ЕТ „Анатоли Иванов“ да извърши проверка по отношение на посоченото в сигнала лице с цел изначално установяване на установените нарушения на закона. На следващо място  независимо от декларираното от спечелил участник И.Г., дали участниците отговарят на определените от изискванията в чл. 47в от ППЗСПЗЗ. Участникът, който е избран за спечелил дали  действително отговаря на изискванията на закона. На следващо място комисията трябва  ли да счита за достатъчно и да се позовава на декларираните от него обстоятелства.  Респ. комисията е следвало да извърши проверка в тази насока. В тази насока по отношение на доказателствата бих желал служебно да изискате информация от НОИ дали участникът И.Г. е бил в трудово правоотношение в календарната 2019 г. и ако е бил с кого е бил.

ЮРК. Д.: Сигналът беше входиран след провеждането на тръжна процедура. По време на търга въобще не беше съобщено за тези обстоятелства. Към сигнала не бяха представени никакви доказателства за такова нещо.

СЪДЪТ: /към юрк. Д./ Във връзка с тази конкретизация на тези оплаквания в жалбата, вие имате ли някакви искания. Трябва ли ви срок, за да допълните отговора си.

ЮРК. Д.: Да се приемат извършените уточнения и допълнения към жалбата. Нямам възражения във връзка с направените допълнения.

АДВ. Н.: Поддържам жалбата. Да се приемат писмените доказателства.

ЮРК. Д.: Оспорвам жалбата като неоснователна. Да се приемат писмените доказателства, съставляващи административната преписка.

Съдът намира, че следва да приеме уточненията от адв. Н. относно оплакванията във връзка с процедурата по провеждане на търга, предвид което

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИЕМА уточненията от адв. Н. относно оплакванията във връзка с процедурата по провеждане на търга.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото писмените доказателства, съставляващи административната преписка по издаване на оспорения административен акт, представени с писмо с вх. рег. № 2461/03.09.2019 г. по АД № 676/2019 г. на АС – Враца, представените писмени доказателства с писмо вх. рег. № 5179/21.10.2019 г. по описа на АС – Плевен – по опис, както и писмените доказателства представени с писмо вх. рег. № 5289/25.10.2019 г.

Водим от горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените доказателства, съставляващи административната преписка по издаване на оспорения административен акт, представени с писмо с вх. рег. № 2461/03.09.2019 г. по АД № 676/2019 г. на АС – Враца.

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените доказателства представени с писмо вх. рег. № 5179/21.10.2019 г. по описа на АС – Плевен – по опис.

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото  писмените доказателства представени с писмо вх. рег. № 5289/25.10.2019 г.

АДВ. Н.: Да се изиска справка от НОИ за обстоятелството И.А.Г. дали е бил в трудови правоотношения през календарната 2019 г. и  ако е бил кой е бил негов работодател.

         ЮРК. Д.: Не възразявам.

АДВ. Н.: На второ място служебно да изискате информация от ОД „Земеделие“ участникът И.А.Г. и лицата, с които е имал трудови отношения /ако се установят такива/ през 2019 г. колко площ земеделска земя са обработвали през стопанската 2019/2020 г., съответно колко площи земеделска земя са заявили за обработване през стопанската 2019/2020 г.

ЮРК. Д.: Ние по принцип не знаем с кое лице е сключено трудовото правоотношение.

АДВ. Н.: Казах след като се установи от НОИ.

ЮРК. Д.: Не възразявам.

Съдът намира, че се касае за искане по чл. 186 от ГПК, вр. с чл. 144 от АПК, поради което следва да се изиска справка от НОИ за  обстоятелството заинтересованата страна И.А.Г. дали е бил в трудови правоотношения през календарната 2019 г. и  ако е бил кой е бил негов работодател. Следва да се уважи и доказателственото искане за изискване на справка от ОД „Земеделие“ участникът И.А.Г. и лицата, с които е имал трудови отношения /ако се установят такива/ през 2019 г. колко площ земеделска земя са обработвали през стопанската 2019/2020 г., съответно колко площи земеделска земя са заявили за обработване през стопанската 2019/2020 г.

Второто по ред искане следва да бъде изпълнено след постъпване на справката от НОИ за обстоятелството бил ли е в трудови правоотношения И.А.Г. през  календарната 2019 г. и кой е бил негов работодател.

Водим от горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ИЗИСКВА справка  от НОИ – София, от която да е видно И.А.Г. с ЕГН ********** бил ли е в трудови правоотношения през календарната 2019 г. и  ако е бил кой е бил негов работодател.

ИЗИСКВА справка от ОД „Земеделие“ за обстоятелството И.А.Г. и лицата, с които е имал трудови отношения /ако се установят такива/ през 2019 г. колко площ земеделска земя са обработвали през стопанската 2019/2020 г., съответно колко площи земеделска земя са заявили за обработване през стопанската 2019/2020 г.

Искането за изготвяне на горната справка следва да се изпрати след постъпване на справката от НОИ по отношение на лицето И.А.Г..

ЮРК. Д.: Представям и моля да приемете като доказателство по делото Заповед № РД-46-232/22.05.2019 г. за допълване на преписката. Тя е за упълномощаване на директора за провеждане на тръжна процедура. Друг доказателства няма  да сочим.

АДВ. Н.: Да се приеме.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото представената заповед от процесуалния представител на ответника, а именно Заповед № РД-46-232/22.05.2019 г.  на министър Д. Т., предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото Заповед № РД-46-232/22.05.2019 г.  на министър Д. Т..

С оглед допуснатите доказателства съдът намира, че следва да отложи делото за нова дата, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 15 септември 2020 г. от 11.30 часа, за която дата и част жалбоподателят и ответникът да се считат за уведомени от днес, а заинтересованите страни да се считат за уведомени по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.54 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: