П Р О Т О К О Л

 

година 2020                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ДЕВЕТНАДЕСЕТИ МАЙ                                          2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Прокурор: ИВАН ШАРКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 106 по описа за 2020 г.

На именното повикване в 10.32 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ Д.М.К. – редовно призован, не се явява, не се представлява. Постъпило е писмено становище, в което дава съгласие за даване ход на делото и се излагат съображения по съществото на правния спор

         ОТВЕТНИКЪТ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – ПЛЕВЕН  – редовно призован, се представлява от юрк. Ф.– с пълномощно от днес

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призован, се представлява от прокурор ИВАН ШАРКОВ

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРК. Ф.: Да се даде ход на делото. Нямам възражения във връзка със срока по параграф 13 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото. Нямам възражения във връзка със срока по параграф 13 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето.

С оглед становището на страните изразено в днешното съдебно заседание, както и писменото становище представено от процесуалния представител на ищеца съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Постъпила е искова молба от Д.М.К. ***, подадена чрез адвокат С.Б. ***, с която е предявен иск против ОД на МВР - гр. Плевен, адрес гр. Плевен, ул.“Сан Стефано“ № 3, с правно основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ. Претендират се имуществени вреди в размер на 300 лв. от отменено наказателно постановление с влязло в сила съдебно решение по АНД № 276/2019 г. по описа на РС - Ч.Бряг, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на депозиране на исковата молба  до окончателното изплащане на сумата, представляващи платено възнаграждение за един адвокат, който е представлявал ищеца в производството пред съда. Претендират се и съдебно- деловодни разноски за настоящото производство.

ДОКЛАДВА исковата молба и приложените към нея писмени доказателства, както и материалите по АНД № 276/2019 г. по описа на РС - Червен бряг изискани от съда.

ЮРК. Ф.: По отношение на предявения иск, считам че същият е недопустим. Видно е, че съдебното решение по първоинстанционното дело е постановено на 09.12.2019 г., т.е. след влизане в сила на промените на чл. 63, ал. 3 от ЗАНН публикувани в ДВ бр. 94/29.11.2019 г. Считам, че към 09.12.2019 г. не е било налице влязло в сила съдебно решение, т.е. разпоредбите и измененията на ЗАНН са действали по отношение на исканията за разноски и ищецът е имал право в едномесечен срок да иска допълване на решението в частта на разноските, тъй като в първо съдебно заседание е видно от представената по делото административнонаказателна преписка, че е представено пълномощното от страна на адвоката, в което описана и дължима сума в размер на 300 лева за процесуално представителство по делото. Поради тази причина считам, че към настоящия момент възможността за подаване на иска е преклудирана, тъй като ищецът е имал правна възможност в един по-ранен период да реализира правото си да получи съответната сума от 300 лева, представляваща адвокатски хонорар. Предвид изложеното ще Ви моля да прекратите делото. Ако не прекратите делото считам, че исковата претенция е неоснователна и недоказана. Да се приемат представените по делото доказателства.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се приемат всички представени по делото доказателства. Относно искането за прекратяване на делото, предоставям на съда.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото представените с исковата молба доказателства, както и тези по АНД № 276/2019 г. по описа на РС – Червен бряг,  а становище във връзка с направеното възражение по допустимостта на предявения иск ще се изложи със съдебния акт по делото.

Предвид горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представените с исковата молба писмени доказателства, а именно: заверено копие на Решение № 141/09.12.2019 г. на РС – Червен бряг, адвокатско пълномощно и договор за правна помощ, документ за платена държавна такса, както и доказателствата вложени в АНД № 276/2019 г. по описа на РС – Червен бряг.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЮРК. Ф.: Уважаеми господин съдия, моля да оставите без уважение предявения иск. Считам, че същият е неоснователен и недоказан, съображения относно допустимостта на иска вече изказах и ако се произнесете в полза на ищеца, то правя възражение за прекомерност на адвокатския хонорар поискан както за първа инстанция, така и в днешното съдебно заседание. В този случай Ви моля да вземете предвид Решение № 54/2019 г. от 8 май 2020 г. на ВАС, публикувано в ДВ бр. 45/2020 г. и влязло в сила на 15 май 2020 г. Съгласно това решение са отменени минималните размери на адвокатските хонорари във връзка с административнонаказателното производство и във връзка с административните производства и в този случай дължимото възнаграждение за един адвокат, с оглед размера на глобата, която е в първа инстанция е 200 лева,  трябва да е не-повече от 100 лева, като не- повече от 100 лева се дължат и за настоящата съдебна инстанция. Считам, че посочените адвокатски хонорари са завишени и ако се произнесете в полза на ищеца моля да го намалите до предвидения минимален размер.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми господин съдия, с оглед събраните по делото доказателства и съгласно ТР № 1/15.03.2017 г. на ВАС, което гласи, че при предявени пред административните съдилища искове по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ за имуществени вреди от незаконосъобразни НП изплатените адвокатски възнаграждения в производството по обжалване и отмяната им представляват пряка и непосредствена последица по смисъла на чл. 4, ал. 1 от този закон. Ето защо считам, че исковата молба е основателна и предлагам на съда да бъде уважена. Присъединявам се към искането на процесуалния представител на ответника за минимизиране на адвокатските възнаграждения.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.38 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: