ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ КАСАЦИОНЕН състав

 

На седми юли две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ДАНИЕЛА ДИЛОВА

1.     СНЕЖИНА И.

2.     ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Прокурор ИВАН ШАРКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия И.

Касационно административно дело № 101 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 10,18 часа се явиха:

         КАСАТОРЪТ И ОТВЕТНИК ПО НАСРЕЩНАТА ЖАЛБА Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – София – редовно уведомен, се представлява от юрисконсулт П. П. с пълномощно по делото.

         ОТВЕТНИКЪТ И КАСАТОР ПО НАСРЕЩНАТА ЖАЛБА А.М.А. – редовно призован, се явява лично доведен от затвора Плевен и със служебен защитник адвокат А..

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА Окръжна прокуратура – Плевен – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         ЮРИСКОНСУЛТ П. – Моля да се даде ход на делото.

         АДВОКАТ А. – Моля да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че са налице условия за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ДОКЛАДВА касационните жалби

         ЮРИСКОНСУЛТ П. – Поддържам касационната жалба и писмения отговор на касационната жалба на ищеца и неговия адвокат. Няма да соча нови доказателства.

         АДВОКАТ А. – Оспорвам от името на защитаваното от мен лице касационната жалба на другата страна и поддържаме подадената от А.М.А. касационна жалба. Други доказателства няма да сочим.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Няма да сочим нови доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

         Съдът намира, че са налице условия за приключване на съдебното дирене, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

         ЮРИСКОНСУЛТ П. – Уважаеми административни съдии, моля да отмените решението на първоинстанционния съд по съображенията, изложени в касационната жалба. В случай, че го отмените, моля да присъдите юрисконсултско възнаграждение в полза на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. По отношение на касационната жалба на А.М.А., считам, че същата е неоснователна и моля да я оставите без уважение по съображенията, изложени в писмения отговор.

         АДВОКАТ А. – Уважаема касационна инстанция, моля да уважите подадената касационна жалба от А.М.А. Считам и моля да обърнете внимание на претендирания период от моя доверител за нанесените имуществени вреди – от 01.07.2015 г. до 18.06.2018 г. Това са три години. В първата инстанция са описани подробно нарушенията, извършени от затворническата администрация, изразяващи се в действие и бездействие и тяхната взаимна свързаност. Както е посочено в решението на първата инстанция, налице са нарушение както на осигуряване престой на открито при лошо време, така и спалните помещения периодично не са били третирани срещу вредители, дюшеците, спалното бельо не е било подменяно съгласно Закона на четири години, не е осигурена достатъчно площ, течаща и питейна вода. Чаршафите са били скъсани, износени и негодни за употреба, което от своя страна води до лоши здравословни резултати, съответно до причинените на доверителя ми неимуществени вреди, изразяващи се в тези психически щети. Затова обърнах внимание на този тригодишен период. Обезщетението, което е присъдено, е сравнително малко в сравнение с периода и представените доказателства за нарушените права на доверителя ми. Моля да уважите касационната жалба на А.М.А. до пълния размер, който считаме за справедливо обезщетение. Моля да отхвърлите касационната жалба на ответника като неоснователна и недоказана.

         А.М.А. – Поддържам становището на адвоката.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,24 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: