ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ КАСАЦИОНЕН състав

 

На единадесети февруари две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ДАНИЕЛА ДИЛОВА

1.     ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2.     СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Прокурор НАНКА РАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Касационно административно дело № 97 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 11,29 часа се явиха на второ четене:

         КАСАТОРЪТ Комисия за защита на потребителите, Регионална дирекция – Русе – редовно призован, не се представлява.

         ОТВЕТНИКЪТ ЕТ „В.И. *** – редовно призован, се представлява от В.И. и адвокат А. с пълномощно по делото.

         ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Нанка Рачева.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ A. – Моля да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че са налице условия за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ДОКЛАДВА касационната жалба.

         Няма приложени доказателства към същата.

         АДВОКАТ A. – Считам, че жалбата е неоснователна и моля да я оставите без уважение и да потвърдите решението на Районен съд – Левски като правилно и законосъобразно. Няма да сочим нови доказателства.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Няма да сочим доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

 

         Съдът намира, че са налице условия за приключване на съдебното дирене, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

         АДВОКАТ A. – Уважаеми административни съдии, във връзка със становището на КЗП, РД Русе относно вписаното в акта от жалбоподателя, че не е знаел за тази книга, по същество административното производство се приравнява към наказателното производство, т.е. жалбоподателят и извършителят на нарушение има качество като на обвиняемия. Той може да говори за своя защита каквото иска и това, което се събере като доказателства от административно наказващия орган и по време на производството като свидетелски показания и писмени доказателства, те всъщност са миродавните и съдът тях трябва да цени когато взема своето решение по същество. Нормално е в състоянието, в което е бил жалбоподателя при извършване на проверката, той да бъде притеснен, още повече, че тази книга, която е изготвена 2016 г., тя е изготвена от счетоводителя на фирмата и е прибрана в шкафа с документите на фирмата. До настоящия момент не му се е налагало тя да бъде изваждана. Фактът, че тази книга се е намирала в бюрото с други документи на фирмата, е установен безспорно не само чрез представянето й, а и от разпитания по делото свидетел. На следващо място, книгата бе приета в съдебно заседание, не бе оспорена по надлежния ред от административно наказващия орган и би следвало да бъде приобщена като валидно доказателство, което кореспондира с обективната истина. Поради това считам, че съвсем правилно Районен съд – Левски е постановил своето решение, приел е, че реално към момента на проверката е съществувала такава книга и е отменил наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно. Още повече, Районен съд – Левски по време на съдебното следствие лично е възприел думите на разпитания свидетел, лично е възприел и показанията на жалбоподателя, преценил е тяхната истинност и затова ги кредитира като достоверни и постановява решение, което отменя наказателното постановление, поради което моля да оставите без уважение жалбата и да потвърдите решението на Районен съд – Левски като правилно и законосъобразно и да приемете, че към 19.03.2019 г. в дружеството на жалбоподателя се е водил и поддържал регистър на предявените рекламации. Моля да постановите решение в този смисъл. Не претендираме разноски.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаеми административни съдии, считам, че касационната жалба е основателна. Решението е постановено в противоречие със събраните по делото доказателства, а именно с отбелязването от наказаното лице в АУАН, че не е знаело, че трябва да има такава книга, но веднага, след като е разбрало, е закупило и при съставяне на акта е представило такава.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,37 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: