ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ШЕСТИ състав

На тридесети април две хиляди и двадесета година         

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело   1075 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ - „РОЗИТА 98“ ООД гр. Плевен, редовно призован, не се явява, представлява се от адв. Е.П. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.   

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА  ДИРЕКТОРЪТ НА ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ НА НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ – ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО, редовно призован, не се изпраща представител.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. П. -  Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва

Постъпило е писмо с вх. № 1095 от 21.02.2020 г.,  с което са представени  2 бр. ел. носители и е представена служебна бележка, в която се посочва, че във връзка с констатацията в обжалвания акт за установяване на задължения, че двете машини - предмет на финансов лизинг са заприходени в инвентарната книга на дружеството, а органите по приходите не оспорват обстоятелството, че същите са посочени като дълготрайни материални активи и за тях за извършвани амортизационни отчисления, както и посочват, че не оспорват факта, че „Розита-98“ ООД е регистриран земеделски производител и през следващите три години до 2018 г.

Постъпило е по ел. поща писмо вх. № 1911 от 24.04.2020 г. от процесуален представител на ответника, писмено становище, в което се изразяват доводи, че жалбата е неоснователна и по същество на спора, че оспореният акт за установяване на задължения е правилен и законосъобразен. Прави се искане за присъждане на разноски в размер на  2500 лв.

АДВ. П. – Да се приемат представените  с цитираните писма документи.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: представените с писмо с вх. № 1095 от 21.02.2020 г. доказателства, приложената служебна бележка, както и приложеното писмено становище и списък на  разноските с  писмо от 24.04.2020 г., като с оглед заявеното от ответника,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА че не се спори по делото относно обстоятелството, че двете земеделски машини, а именно: компактомат и реверсивен плуг, които са предмет на финансов лизинг съответно по договори от 2015 г. и 2016 г., че са заприходени като дълготрайни материални активи и за тях са извършени амортизационни  отчисления, както и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА за безспорно,  че не се спори от страните по обстоятелството, че дружеството е земеделски производител през следващите 3 години до 2018 г.

АДВ. П. – Нямам искания. Да се приключи съдебното дирене. Да се даде ход по същество.

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. П. – Уважаема г-жо Председател, ще моля да уважите жалбата и да постановите решение, с което да отмените акт за установяване на задължения № 129 от 12.08.2019 г. на директор на ТД на НАП - Плевен. Подробни съображения сме изложили в подадената жалба. Видно е от преписката, че няма спорни обстоятелства относно фактологическата трактовка на….и по отношение на писмените доказателства и счетоводните регистри. Спорен е единствено   въпросът: спазено ли е изискването на чл. 189, ал. 2, т. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане и приложими ли са спрямо него, за дружеството жалбоподател тези разпоредби. С чл.189“б“ се въвежда трети тип схема за подпомагане под формата на държавна помощ, която попада в полето на Регламент № 702 то 2014 г. Разпоредбата на регламента е императивна и покупката на лизинг е форма за придобиване съгласно разпоредбите на регламента. Ще моля за Вашето решение. Моля да ни се присъдят направените по делото разноски. Прилагам договор и разпечатка от преводно нареждане, и за държавната такса.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.09 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: