ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На тринадесети февруари  две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 1075   по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 10.00 часа се явиха:        

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – „РОЗИТА-98“ с. Горни Дъбник, редовно призован, не се явява,  се представлява от адв. Е.П. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ – ДИРЕКТОР НА ТД НА НАП – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, редовно призован, не се явява, представлява се от ЮРК.Ж.с пълномощно от днес.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. П. – Да се даде ход на делото.

ЮРК.Ж.– Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

С писмо вх. № 4555 от 18.09.2019 г. е изпратена административната преписка по подадена жалба от „РОЗИТА-98“ с. Горни Дъбник чрез представляващия управител В.В.В. срещу решение по жалба срещу Акт за установяване на задължения № 129, в последствие уточнено: срещу Акт за установяване на задължения  по декларация. В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на оспорения акт, тъй като  се приема, че финансовия лизинг е държавна помощ по смисъла чл. 189б от ЗКПО и следва да бъде признати извършените разходи, като такива водещи до отпадане на задължението за внасяне на данък. Моли се за отмяна на акта.

С писмо вх. № 5007 от 11.10.2019 г. е изпратена по опис административната  преписка.

СЪДЪТ КЪМ СТРАНИТЕ - Запознати ли сте? Поддържате ли жалбата? Да се приемат ли доказателствата?

АДВ. П. – Да. Поддържам жалбата. Да се приемат.

ЮРК.Ж.– Считам жалбата за изцяло неоснователна. Да се приемат доказателствата. Нови няма да сочим.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: представената административна преписка с горепосочените две писма: писмо вх. № 4555 от 18.09.2019 г. и  писмо вх. № 5007 от 11.10.2019 г.

Дава възможност на страните за доказателствени искания и твърдения.

АДВ. П. – Няма да соча нови доказателства. Нямам искания. Представям списък с разноски.

ЮРК.Ж.– Нямам искания. Правя възражение за прекомерност.

СЪДЪТ КЪМ СТРАНИТЕ – Актът, който е предмет на разглеждане в настоящото производство е подписан с квалифициран електронен подпис, на лист 23 по делото като въпреки указаната  доказателствена тежест, не са ангажирани доказателства за срока на действие на издадения квалифициран подпис на лицата, подписали АУДВП, както  и не са представени описаните в Акта за установяване на задължения по декларация след констатации, посочените резолюции, т.е. налице е непълна административна преписка, с оглед на което съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ ОРГАН до следващото съдебно заседание ДА ПРЕДСТАВИ административната преписка в цялост, а именно: доказателства за валидност на квалифициран електронен подпис на лицата подписали Акта за установяване на задължения по декларация, както и всички резолюции, докладни записки и документи, посочени в оспорения акт, които са част от административната преписка.

С оглед обстоятелството, че в Акта за установяване на задължения и декларация органът е констатирал, че двете машини, предмет на финансов лизинг са заприходени в инвентарната книга на дружеството, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

УКАЗВА на органа да посочи оспорва ли обстоятелството, че същите са посочени като дълготрайни материални активи и са извършвани амортизационни отчисления, тъй като  при оспорване на тези обстоятелства, следва да ангажира експертиза в тази насока, както и ДА ПОСОЧИ оспорва ли обстоятелството, че оспорващия е земеделски производител и през следващите 3 години до 2018 г. с оглед необходимите предпоставки, които следва да са налице по чл. 189, да посочи изрично оспорва или не тези обстоятелства.

С оглед попълване на делото с доказателства, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАСРОЧВА същото за 02.04.2020 г. от 10.00 часа, за когато страните се считат редовно уведомени.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.11 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: