ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На четвърти март две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 43 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.Т.П. – редовно призован, не се явява, не се представлява.

По делото е депозирано становище вх. № 1142/24.02.2020 г. от И.Т.П., в което се сочи, че поддържа жалбата си против решението. Счита същата за допустима и за основателна. Счита направената оценка за ниска и моли съда да се произнесе с решение, с което да измени размера на оценката на имота.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНА ПЛЕВЕН – редовно призован, се представлява от юрисконсулт Д.С. с пълномощно от днес.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „БУЛГАРТРАНСГАЗ“ ЕАД, гр. София – редовно призован, се представлява от юрисконсулт Д.П. с пълномощно от днес.  

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ С. – Няма пречка да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Да се даде ход на делото.

С оглед редовното призоваване на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА  

Производството по делото е образувано по жалба от И.Т.П. *** против решение на Комисията по чл.210 от ЗУТ, взето по Протокол № 3/9.04.2019 г., с което е определен размер на обезщетение 2256 лева за нива № 05921.53.11, кат. 3, площ 2,532дка в с. Бохот, за което жалбоподателят е уведомен с писмо изх. №ТСУ-26-2658-1/11.12.2019 г. от заместник-кмета на община Плевен.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в днешното открито съдебно заседание, като е разпределена доказателствената тежест.

На страните е дадена възможност да представят и писмено становище по доказателственото искане за назначаване на експертиза.

ЮРИСКОНСУЛТ С. – Считам жалбата за неоснователна и недоказана. Във връзка с експертизата считам, че следва съдът да прецени, логично е да бъде назначена такава. Да се приемат доказателствата по делото.  

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Оспорвам жалбата. Считам, че не е допустима. На първо място категорично твърдя, че жалбоподателят не е изяснил въпроса с положителната процесуална легитимация защо всъщност той подава тази жалба. Няма доказателство, че е собственик на имота, на първо място. Представил е договор за аренда, който не установява на сто процента правото на собственост. В жалбата се формулира още в първото изречение „В качеството ми на наследник на общия ни наследодател ….“, вероятно става въпрос за повече от един наследник. В жалбата има и други индикации, че е възможно да е не само той наследник. В тази връзка считам, че да се назначава експертиза от сега да не се укаже, че е излишно процесуално действие. Няма доказателства, според мен, че жалбоподателят е легитимен такъв. Да се приемат доказателствата по делото.

С оглед становището на страните по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 154/13.01.2020 г. от ответника документи представляващи административната преписка образувано по издаване на оспорения акт, съгласно опис в писмото.

ПРИЕМА становище вх. № 1142/24.02.2020 г. от жалбоподателя.

Във връзка с изразеното становище от заинтересованата страна, че по делото не са налични доказателства относно правото на оспорване от страна на И.Т.П. на въпросната оценка, доколкото няма данни дали същият е собственик на земеделския имот, съдът намира, че следва да бъде задължен жалбоподателят, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да представи по делото доказателства за правото на собственост върху нива № 05921.53.11, кат. 3, площ 7,300 дка в землището на с. Бохот, общ. Плевен, обл. Плевен. След представяне на доказателствата за право на собственост, съдът ще прецени дали жалбата е допустима и след което ще прецени дали следва да бъда назначена съдебноикономическа-оценителна експертиза.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА жалбоподателя, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да представи по делото доказателства за правото на собственост върху нива № 05921.53.11, кат. 3, площ 7,300 дка в землището на с. Бохот, общ. Плевен, обл. Плевен.

След представяне на доказателствата за право на собственост, съдът ще прецени дали жалбата е допустима и след което ще прецени дали следва да бъда назначена съдебноикономическа-оценителна експертиза.

ЮРИСКОНСУЛТ С. – Към настоящия момент няма да правим нови доказателствени искания с оглед направената проверка за собственост.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – На този етап нямам други доказателствени искания.  

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 01.04.2020 г. от 11.45 часа, за когато страните уведомени от днес. Да се изпрати съобщение на жалбоподателя.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.42 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: