ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На четвърти март две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 1041 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ  ЗАТВОРА ПЛЕВЕН - редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрисконсулт П.П. с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА НЕЛК СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪСТАВ ПО ХИРУРГИЧНИ И ОРТОПЕДИЧНИ БОЛЕСТИ - редовно призован, не се явява представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАТАТА СТРАНА Н.А.Г. - редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява лично.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ТЕЛК ТРЕТИ СЪСТАВ ПРИ УМБАЛ Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ ЕАД – гр. ПЛЕВЕН - редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ОРТОПЕДИЧНА ЛКК ПРИ ДКЦ ІІ – ПЛЕВЕН ЕООД - редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА АГЕНЦИЯ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ – гр. СОФИЯ - редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ТЕРИТОРИАЛНО ПОДЕЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ – гр. ПЛЕВЕН - редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ – гр. ПЛЕВЕН - редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не изпраща представител.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Моля да се даде ход на делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАТАТА СТРАНА Г. – Да се даде ход на делото.

С оглед редовното призоваване на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва 

С протоколно определение от предходно съдебно заседание е задължен Специализиран състав по хирургични и ортопедични болести към НЕЛК – София да представи по делото всички документи и извършени изследвания, въз основа на които е издадено обжалваното Експертно решение.

Със същото протоколно определение е задължен и Трети състав на ТЕЛК към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен да представят по делото всички извършени изследвания и издадени медицински документи, въз основа на които е издадено Експертно решение № 3248 от зас. № 173/17.03.2019 г. на Трети състав на ТЕЛК към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен, както и Експертно решение № 1480 от зас. № 077/25.04.2019 г. на Трети състав на ТЕЛК към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен.  

С протоколно определение от същото съдебно заседание е назначена съдебномедицинска експертиза с вещо лице лекар специалност - ортопед и с конкретно посочени задачи, като е разпоредено да се изпрати писмо до УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен, Клиника по ортопедия и травматология за посочване на лекар специалист.

С писмо вх. № 234/16.01.2020 г. от Изп. директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен е посочено, че специалистите по ортопедия и травматология са натоварени и нямат възможност да посочат специалист, който да извърши назначената съдебномедицинска експертиза.

От ответника по делото с молба вх. № 422/24.01.2020 г. е посочено, че не разполагат с документи различни от представените като медицинско експертно досие на лицето Н.А.Г..

Във връзка с разпореждане на съдията докладчик и изпратени писма до различни медицински заведения за посочване на лекар специалист със специалност ортопедия, с писмо вх. № 440/27.01.2020 г. от МБАЛ „Авис – Медика“ ООД, гр. Плевен е посочено, че не разполагат със свободен специалист, който да извърши съдебномедицинската експертиза.

С писмо вх. № 599/31.01.2020 г. от МБАЛ „Св. Панталеймон“ ООД, гр. Плевен също е посочено, че не разполагат със свободен лекар със специалност ортопедия.

От МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД, гр. Велико Търново с писмо вх. № 899/13.02.2020 г. е посочено, че не разполагат със свободни лица със специалност ортопедия и травматология, които да извършат назначената съдебномедицинска експертиза.

Същите писма са получени от МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, гр. Ловеч с вх. № 994/18.02.2020 г. и от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД, гр. Габрово с вх. № 1115/24.02.2020 г.  

Към настоящия момент не са представени и изисканите от ТЕЛК, Трети състав към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен документи, като не е получен и отговор, че с такива неразполагат.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Нямам на този етап други доказателствени искания. Няма да соча нови доказателства. Дори и да продължаваме да изискваме доказателства от ТЕЛК, той е подчинен орган на НЕЛК и след като НЕЛК не е предоставил тези документи, той най-вероятно първо ги е търсил при ТЕЛК и за това ТЕЛК не се ни отговорили. Те са били задължени да отговорят в 7-дневен срок, а са имали два месеца време за да представят нужните документи. За това моля да не отлагате повече делото и да приключи съдебното дирене с оглед на обстоятелството, че няма никакви медицински документи за извършени изследвания представени от ответника, което е в негова тежест.

ЗАИНТЕРЕСОВАТАТА СТРАНА Г. – Представям на хартиен носител копие от рентгенова снимка, дадоха ми и диск, който съм го дал в ТЕЛК. Дискът ми го дадоха от поликлиниката, когато си правих снимка и ми го дадоха и на хартиен носител. Предоставих диска на ТЕЛК – Плевен. Представям и копие от страница от личната амбулаторна карта, където след извършения преглед е видно какво са констатирали лекарите.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Не възразявам да се приемат представените доказателства.  

По доказателствата, с оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА писмо вх. № 234/16.01.2020 г. от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен.

ПРИЕМА молба вх. № 422/24.01.2020 г. от ответника по делото.

ПРИЕМА писмо вх. № 440/27.01.2020 г. от МБАЛ „Авис – Медика“ ООД, гр. Плевен.

ПРИЕМА писмо вх. 599/31.01.2020 г. от МБАЛ „Св. Панталеймон“ ООД, гр. Плевен.

ПРИЕМА писмо вх. № 899/13.02.2020 г. от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД, гр. Велико Търново.

ПРИЕМА писмо вх. № 994/18.02.2020 г. от МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, гр. Ловеч.

ПРИЕМА писмо вх. № 1115/24.02.2020 г. от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД, гр. Габрово.

ПРИЕМА по делото представените в днешното съдебно заседание от заинтересованата страна Н.А.Г. копие от амбулаторна карта от 04.09.2018 г. и копие на рентгенова снимка от 06.08.2018 г.

С оглед изрично заявеното от заинтересованата страна Н.Г., че представеното от него копие на рентгенова снимка извършена на 06.08.2018 г. и заявеното от лицето, че дискът от извършената рентгенография е предоставен на Трети състав на ТЕЛК към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен, съдът намира, че заинтересованата страна Трети състав на ТЕЛК към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен следва отново да бъде задължен да представи по делото всички извършени изследвания и издадени медицински документи, въз основа на които е издадено Експертно решение № 3248 от зас. № 173/17.03.2019 г. на Трети състав на ТЕЛК към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен, както и Експертно решение № 1480 от зас. № 077/25.04.2019 г. на Трети състав на ТЕЛК към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен; като предупреждава заинтересованата страна, че при непредставяне в указания от съда срок на изисканите доказателства ще бъде наложена глоба на Председателя на Трети състав на ТЕЛК по реда на ГПК.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА отново Трети състав на ТЕЛК към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да представят по делото всички извършени изследвания и издадени медицински документи, въз основа на които е издадено Експертно решение № 3248 от зас. № 173/17.03.2019 г. на Трети състав на ТЕЛК към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен, както и Експертно решение № 1480 от зас. № 077/25.04.2019 г. на Трети състав на ТЕЛК към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен на лицето Н.А.Г..

ПРЕДУПРЕЖДАВА заинтересованата страна, че при непредставяне в указания от съда срок на изисканите доказателства на Председателя на Трети състав на ТЕЛК към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен ще бъда наложена глоба по реда на ГПК.

Съдът намира, във връзка с назначената съдебномедицинска експертиза, че за вещо лице лекар със специалност - ортопед следва да бъде назначена д-р Р.М.Д. със специалност ортопедия и травматология от списъка за вещи лица на АССГ, която след като се запознае с доказателствата по делото, да отговори на поставените от съда по назначената съдебномедицинска експертиза въпроси.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОПРЕДЕЛЯ за вещо лице по назначената съдебномедицинска експертиза д-р Р.М.Д. със специалност ортопедия и травматология от списъка за вещи лица на АССГ, която след като се запознае с доказателствата по делото, да отговори на поставените от съда въпроси по назначената съдебномедицинска експертиза. 

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Нямам други доказателствени искания.  

ЗАИНТЕРЕСОВАТАТА СТРАНА Г. – Нямам други доказателствени искания.

         Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което  

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 29.04.2020 г. от 11.00 часа, за когато присъстващите в залата страни уведомени от днес. Останалите страни уведомени по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК. Да се изпрати съобщение на заинтересованата страна ТЕЛК Трети състав към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.45 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: