П Р О Т О К О Л

 

година 2020                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ДЕСЕТИ МАРТ                                                           2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 16 по описа за 2020 г.

На именното повикване в 10.02 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.П.Г. – редовно призована, се явява лично

         ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ТП НА НОИ – ПЛЕВЕН – редовно призован, се представлява от юрк. Ж.Т. с пълномощно от днес

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Г.: Да се даде ход на делото.

ЮРК. Т.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Административното дело е образувано по жалба от  М.П.Г. с ЕГН ********** ***, против   Решение №2153-14-68/18.12.2019 год., постановено от „За Директор“ на ТП на НОИ-Плевен, с което е отхвърлена жалба с вх. № 1012-14-98/19.11.2019 год. на Г. и е потвърдено Разпореждане № 37/22.10.2019 год. на ръководител ПО.

ДОКЛАДВА постъпилата жалба и административната преписка представена от ответника с писмо с вх. рег. № 38/06.01.2020 г. по опис.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Г.: Поддържам жалбата. Да се приемат представените писмени доказателства. Други доказателства няма да соча.

ЮРК. Т.: Уважаеми господин съдия, считам жалбата за неоснователна. Да се приемат приложените доказателства. Нови доказателства няма да соча.

Съдът счита, че следва да приеме  и вложи в делото писмените доказателства представени от ответника с писмо с вх. рег. № 38/06.01.2020 г. по опис, съставляващи административната преписка по издаване на оспорения административен акт и с оглед липсата на други доказателствени искания следва да обяви съдебното дирене за приключено.

Воден от горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените доказателства представени от ответника с писмо с вх. рег. № 38/06.01.2020 г. по опис, съставляващи административната преписка по издаване на оспорения административен акт.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Поддържам жалбата. Считам решението за незаконосъобразно. Смятам, че пенсията ми е начислена с минимален процент, който трябва да се преизчисли и да ми се изчисли реална сума.  Смятам, че трябва да се преизчисли, тъй като от допълнителния фонд се полагат допълнителни пари.

ЮРК. Т.: Уважаеми господин съдия, моля да оставите без уважение жалбата на М.П.Г. и да потвърдите решението на директора на ТП на НОИ – Плевен като правилно и законосъобразно. Считам, че административният орган правилно е приложил нормативната уредба. Изцяло поддържам мотивите излоЖ.в решението. Считам, че за да бъде изчислена пенсията на лицето в действителен размер без намален индивидуален коефициент, то прехвърлянето на средствата от Универсалния пенсионен фонд на фонд „Пенсии“ на доброволното обществено осигуряване следва да е станало преди да бъде издадено разпореждане, с което е отпусната пенсия на лицето. В конкретния случай средствата от Универсалния пенсионен фонд са прехвърлени във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване на 18.10.2019 г., а разпореждането, с което е отпусната пенсия на лицето е постановено от 13.09.2019 г. Т.е. средствата са прехвърлени след като има постановено разпореждане, с което е отпусната пенсия. В тази връзка считам, че решението на директора на ТП на НОИ – Плевен и потвърденото с него разпореждане за правилно и законосъобразно постановени и като такива ще моля да ги потвърдите изцяло.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.06 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: