ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На тринадесети февруари две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Прокурор ИВАН ШАРКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 8 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 10,30 часа се явиха на второ четене:

         ИЩЕЦЪТ Б.Е.В. – редовно призован, не се явява. Представлява се от адвокат П.П. *** с пълномощно на л.4 от делото.

         ОТВЕТНИКЪТ Областна дирекция на МВР – Плевен – редовно призован, не се представлява.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА Окръжна прокуратура – Плевен – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ П. – Моля да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Делото е образувано въз основа на искова молба от Б.Е.В. ***, чрез адв.П.Л.П. ***, против Областна дирекция на МВР-Плевен, предявен на основание чл.1, ал.1 вр. чл.4 от ЗОДОВ, с която се претендира заплащане на сумата от 300 лева, представляваща обезщетение за причинените на лицето имуществени вреди, заплатени за възнаграждение за един адвокат, който го е представлявал в производството пред съда по обжалване на НП, което е било отменено, ведно със законната лихва, считано от датата на депозиране на исковата молба до окончателното изплащане на сумата, както и направените в настоящото производство разноски.

         Съдът е изискал, а ответникът е представил преписката по издаване на НП № 18-0938-004889 от 17.09.2018 г.

         Ответникът е направил възражение за недопустимост на предявената касационна жалба против решението.

         Съдът е уведомил молителя, че по адм.дело 8/2020 г. не е подавана касационна жалба против решението на районния съд, а се касае за искова молба за обезщетение за вреди – за адвокатско възнаграждение по отменено наказателно постановление.

         Представено е по настоящото дело производството по НАХД 1445 по описа на Районен съд – Плевен за 2019 г.

         АДВОКАТ П. – Поддържам исковата молба. Възражението за недопустимост, доколкото не отговаря на конкретния правен спор, е неотносимо към релевантните факти и обстоятелства по производството. Нови доказателства няма да сочим. Да се приключи съдебното дирене.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приемат доказателствата. Нови доказателства няма да сочим. Считам, че искането на ответника е неоснователно, т.к. е исково производство, а не касационно.

         По доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към исковата молба с вх.№ 20 от 03.01.2020 г., както следва: адвокатско пълномощно и квитанция за платена такса за образуване на делото.

         ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към писмо вх.№ 773 от 07.02.2020 г., както следва: списък с разноски по чл.80 от ГПК; писмо изх.№ 8056 от 13.12.2019 г.; Решение № 753 от 08.11.2019 г., постановено по НАХД 1445/2019 г. на Районен съд – Плевен; АУАН от 06.09.2018 г.; НП 18-0938-004889 от 17.09.2018 г.; справка за собственост на превозно средство; справка за регистрация на МПС; проверка за сключена застраховка „Гражданска отговорност“; Заповед рег.№ 316з-770 от 18.03.2016 г.; жалба вх.№ 316000-22830 от 28.06.2019 г.; адвокатско пълномощно; пълномощно за процесуално представителство.

         ОБЯВЯВА на страните, че по възражението за недопустимост на жалбата и искането за прекратяване на делото, ще се произнесе с крайния съдебен акт.

         ПРИЛАГА към настоящото дело производството по НАХД № 1445 по описа на Районен съд – Плевен за 2019 г.

         С оглед становищата на страните, че няма да сочат нови доказателства и нямат нови искания, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

         АДВОКАТ П. – Уважаема госпожо Председател, от името на доверителя ми моля да уважите изцяло така предявената искова претенция. Същата е основателна и доказана, с оглед представените по делото доказателства. Моля да ни присъдите направените по делото разноски, за което представям списък.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаема госпожо Председател, с оглед събраните по делото доказателства и съгласно Тълкувателно решение № 1 от 15.03.2017 г. на Върховния административен съд, което гласи, че при предявени пред административните съдилища искове по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ за имуществени вреди от незаконосъобразни наказателни постановления изплатените адвокатски възнаграждения в производството по обжалването и отмяната им представляват пряка и непосредствена последица по смисъла на чл. 4 от този закон. Ето защо считам, че искът е основателен и следва да бъде уважен.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,37 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: