ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На пети септември   две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 987  по описа за 2018  г.

 

         На именното повикване в 15.00 часа се явиха:        

ИЩЕЦЪТ –  А.М.А., редовно призован, явява се лично и с адв. П..

ОТВЕТНИКЪТ – ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ – СОФИЯ, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява юрк П. с пълномощно по делото.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА – ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. П. – Да се даде ход на делото.

ЮРК П. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Постъпило е без входящ номер, с определение от 26.06.2019 г. съдът е разпоредил да се изпратят постъпили документи по делото на страните.

Постъпило е писмо вх. № 3609 от 16.07.2019 г. с приложени документи по опис, представени от ответника.

СЪДЪТ КЪМ АДВ. П. - Запознат ли сте? Да се приемат ли?

АДВ. П.  – Да се приемат.

ЮРК П. -  Моля да се приемат.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: приложеното на лист 217 заявление, което съдът е разпоредил и входирано по друго административно дело, както и приложените с писмо вх. № 3609 от 16.07.2019 г.  документи по опис.

Дава възможност  на страните за други искания и твърдения.

ИЩЕЦЪТ – Аз имам една диплома, която още от миналата години ми е изпратена. Тя е лично до началника, което на мене, те скриха, че е била получена. На мен ми е дадена след, ето тук, подпис, където са скрили.

ЮРК П. – Не е скрито.

ИЩЕЦЪТ – На мен тогава ми казаха, че няма такава диплома.

ЮРК П. – Има. Ако позволите да кажа само как е била получена. Аз лично съм се занимавала с този случай.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Сега какво искате? Просто да се вземе предвид, че е имало диплома, която по-късно не Ви е връчена?! То не е диплома, а удостоверение.

ИЩЕЦЪТ – Да. След училище, когато са ме дигнали, 5-6 месеца след това се връчва дипломата. Тя е изпратена до началника с входящ номер от 11.07.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Това е удостоверението за завършен шести клас ли?

         ИЩЕЦЪТ – Да. Твърдят, че аз дотогава съм нямал диплома. Аз съм имал такава, вече издадена и пратена от училището. Това е 2018 г., последния път.

ЮРК П. – Дойде при мен неговия инспектор ИСДВР. Каза, че има проблем той с неговите имена и дипломи. Няма как да е по-рано, защото аз лично съм се обадила. Това е тръгнало от там. То идва при нас после в оригинал. Това е от друго място. Ето това писмо с приложената диплома.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Там е излязло на 11.07., а на Вас Ви е връчено….

ИЩЕЦЪТ – Имам и пратено писмо до…...

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Вие заявлението за 2018 г., за учебната 2018/2019 г. сте го подал преди юли месец, нали?

ИЩЕЦЪТ – Това е за 2018 г. ,за миналата година.Пак съм си писал за училище и те пак не ме пратиха. И сега май пак същата работа се явява.

ЮРК П. – Ще Ви изпратят. Чакат заповеди да се получат.

ИЩЕЦЪТ -  Няма да искам да събираме други доказателства.

ЮРК П. – Аз нямам какво повече да представя.

ПРОКУРОР АНТОНОВА -  Нямам други доказателствени искания.     С оглед заявеното от страните, че няма да сочат други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ИЩЕЦЪТ – Искам от съда да бъде осъдена ГДИН, заедно с началника за това, че толкова години се опитвам и по закон ми се полага, да се ползвам с правата си  като ученик. Да завърша седми или осми клас, като изляза вече на свобода, вместо да извършвам престъпления, да се хвана някъде на работа. Аз се водя неграмотен. Това ми е искането.

АДВ. П.  – Моля да ми бъде даден срок за писмени бележки.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА възможност на адвоката на ищеца да представи своите писмени бележки в 7 дневен срок от днес.

ЮРК П. – Сега няма да представям писмена защита. Искам да обясня горе-долу, за да стане ясно на ищеца, че на първо място, не е имало незаконосъобразен акт, действие или бездействие от страна на ГДИН, тъй като първият път, когато е отправено искане и то не е било за продължаване на обучение, а за преместване в друг затвор и му е отказано да бъде преместен, лицето е обжалвало. Административен съд се е произнесъл по искането и не е уважил неговата жалба. Материали от това дело бяха приобщени към настоящото. Втория път, като е подало лицето заявление е било за записване в седми клас, но то е било след изтичане на срока за подаване на заявление. Третото заявление е било за индивидуално обучение, около март месец тази година. Сега лицето е подало заявление в срок. Одобрено е от ГДИН и се очаква всеки момент пристигането от около 30-32 човека, лишени от свобода, които да продължат образованието си. Изготвят се заповеди всеки ден с комплектоване на досиетата. Лицето е включено в това нещо. Исках по хронология само да изясня, че не е имало незаконосъобразни действия от страна на администрацията, а напротив. Предприети са всички възможни действия от Х.Д., която първо е била инспектор на лицето, а след това на служителя Г.. През 2016 г. той е поискал да продължи обучението си. Х.Д., която е била в този момент инспектор е изпратила писмо с искане за служебна бележка за завършен шести клас от затвора, но е имало разлика във фамилиите. И тогава, ищецът не е имал никакви претенции към администрацията на затвора, защото този въпрос касае един друг вид производство, а този въпрос се е развил пред районния съд. Паралелно с това 2017 г., а в последствие на съдията Замфирова от 2018 г., факт е че съдията е разпоредил да се издаде с настоящото фамилно име на лицето. До този момент, удостоверение не е издавано от директора на училището, защото е имало разминаване по три линии. Първото – приложеното от ЕСГРАОН е фамилия с различно име на лицето, което няма нищо общо с твърдяната от него фамилия и искането от него удостоверение с такава фамилия и тази, която се е водил в училището. От там, в тези три разнопосочни направления не може да се издаде на никое лице удостоверение с фамилия, която той желае, защото трябва да има доказателства, категорично посочващи неговото фамилно име и на базата на това, директорът вече да изпълни желанието му да му издаде това удостоверение. Въпреки това,  аз лично съм се свързвала с директора на училището юли месец 2017 г. Изпратили сме по факс това решение на районния съд и те в много кратък срок са изпратили писмо, ведно с приложено удостоверение за завършен шести клас. То е дадено в комисия на ищеца.

ИЩЕЦЪТ – Не.

ЮРК П. – Връчено е на лицето по надлежен ред. Има подпис и дата на връчване на лицето на това удостоверение. То е получено срещу подпис, защото то е в оригинал. Връчено му е на лицето, но понеже е било след срока, той е подал заявление и му е отказано. Обяснено му е, че може да подаде за индивидуално обучение. Това пак се случва със съдействието на администрацията. Той няма отказ от администрацията на затвора да му бъде съдействано да си извади удостоверение. Още повече, моля да имате предвид, че всичките актове, които са от ГДИН, а те са два, лицето е получило срещу подпис и не е обжалвало тях в качеството им на индивидуален административен акт по реда на АПК, т.е. те са влезли в сила. Не са обжалвани. 

ИЩЕЦЪТ – Защото никой не ми го дава и не ми обяснява. Само викат „Подпиши тук!“.

ЮРК П. – То си има ред по АПК. Той Ви връчва този акт, а Вие дали ще го оспорвате или не, това е Ваша работа. Още повече, моля да имате предвид, че самият съдия в Районен съд – Плевен се е произнесъл и прекратил производството, тъй като тя се позовава на това, че на лицето е връчено новото удостоверение. Това решение или определение на съда беше връчено по настоящото дело, т.е. от страна на администрацията на затвора или ГДИН  няма налице незаконосъобразен акт или действие  или бездействие. Има само действия, целящи Вие да си получите удостоверение, което да е с настоящата фамилия, за да продължите образованието си. Няма налице първата кумулативно свързана предпоставка, която ангажира отговорността на ответника, а оттам и не би могло да се каже, че има настъпили вреди в следствие на такъв акт, който да е незаконосъобразен или действия или бездействия и оттам моля да приемете, че неоснователна е исковата претенция на ищеца. В случай, че уважите това му искане, моля да присъдите юрисконсултско възнаграждение в полза на ГДИН.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаема г-жо Председател,  с оглед събраните доказателства по делото считам, че исковата претенция е неоснователна и моля да се отхвърли изцяло. Не се установи, че е издаден някакъв акт или че са вършени действия или бездействия от администрацията на ГДИН, които по някакъв начин да не дадат възможност да бъде осъществено правото му да продължи образованието си. Напротив, на ищеца е оказана всяка една такава помощ, за да бъдат издадени съответните документи от училището в Бойчиновци, тъй като е имало разминаване в имената, се е стигнало до друг съдебен  процес. След като са решени вече тези проблеми, тази година лицето е включено  година лицето в списъка на лицата, които ще продължат образованието си. Моля да отхвърлите изцяло исковата претенция.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в  15.22 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: