ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На двадесет и трети януари две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 985 по описа за 2013 г.

 

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ „ШАНС 65“ ЕООД гр. Плевен, чрез представляващ Н.Х.М. – редовно призован, се представлява от представляващия дружество Н.Х.М. заедно с адвокат Н.Я. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ НАЧАЛНИК РДНСК СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН – редовно призован, не се явява, представлява се от юрисконсулт Г.Л. с пълномощно от днес.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „ЕКОЕЛ“ ЕАД гр. Плевен, чрез представляващ В.В.В. – редовно призован, не се представлява в днешното съдебно заседание.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН – редовно призован, не се явява, представлява се от юрисконсулт Д.С. с пълномощно от днес.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Я. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Л. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ С. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед редовното призоваване на страните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

        

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по жалба от „Шанс 65“ ЕООД гр. Плевен срещу Заповед № ДК-10-СЗР-28/19.09.2013 г. на Началника на РДНСК – Северозападен район, с която е отменен Акт за узаконяване № 2/10.04.2013 г. издаден от Главния архитект на Община Плевен.  

С определение в открито съдебно заседание по подробно изложени мотиви в съдебния акт е спряно производството по административно дело № 985 по описа за 2013 г. на Административен съд – Плевен до приключване с влязъл в сила съдебен акт по гр. дело № 1630 по описа за 2013 г. на Районен съд – Плевен.  

С определение в закрито съдебно заседание от 13.12.2018 г. е възобновено производството по административно дело № 985 по описа за 2013 г. на Административен съд – Плевен и делото е насрочено за разглеждане в днешното съдебно заседание, като на заинтересованата страна „Екоел“ ЕАД гр. Плевен /в ликвидация/ е указано да представи по делото удостоверение за актуално състояние на дружеството и неговото представителство.

От Окръжен съд – Плевен е изискано за прилагане към настоящото дело гр. дело № 97 по описа за 2018 г. ведно с гр. дело № 1572/2017 г. преобразувано от гр. дело № 1630 по описа за 2013 г. на Районен съд – Плевен. Така изисканите гр. дела са представени за прилагане по настоящото дело.  

С писмо вх. № 5146/21.12.2018 г. от ликвидатора В.В. *** /в ликвидация/ е представено удостоверение за актуално състояние на дружеството.  

По делото е представена и административната преписка образувана по издаване на процесната заповед.

АДВОКАТ Я. – Уважаема госпожо Председател, поддържаме жалбата. Имаме доказателствено искане. Представяме заверено копие от искова молба от фирма „Шанс 65“ ЕООД гр. Плевен с управител Н.Х.М. заведена с вх. № 1952/22.01.2019 г. в Районен съд – Плевен. Исковата молба е по чл. 79, ал. 1 от Закона за собствеността върху процесния имот и отправяме молба към съда в тази връзка, тъй като считаме, че случая е преюдициален при решаването на правото на собственост, тъй като досегашното разглеждане на спора, поради който беше спряно това производство, по гр. дело № 1630/2013 г. всъщност не решава въпроса за собствеността, тъй като е по чл. 53, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър. Считаме, че завеждане на искова молба в районния съд с петитум доказване собственост върху процесния имот има преюдициалност спрямо разглеждания случай, поради което ще Ви моля да спрете производството на основание чл. 229, ал. 1, т. 4 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК.

ЮРИСКОНСУЛТ С. – Присъединявам се към становището на колегата. От приложеното дело на Окръжен съд – Плевен е видно, че не е разгледан спорът за собствеността. Също така, въпреки, че се е произнесъл съдът, не са отменили защото това е съвсем различно производство нотариалния акт, с който „Шанс 65“ ЕООД гр. Плевен става собственик. Считам, че следва настоящото дело да бъде оставено без движение до изчакване на решението по исковата молба на „Шанс 65“ ЕООД гр. Плевен за да се реши правото на собственост.

Съдът предоставя възможност на процесуалния представител на ответника да се запознае с представената искова молба.

ЮРИСКОНСУЛТ Л. – Уважаема госпожо съдия, считам, че действително спорният момент относно това, кой е собственикът на имота, в който е построена сградата предмет на акта за узаконяване е основния спорен момент в предмета на делото. Действително считам, че така подаденият иск има отношение към предмета на нашето дело. Считам, че молбата следва да бъде уважена и настоящото дело да бъде спряно докато се произнесе гражданският съд относно това, дали действително „Шанс 65“ ЕООД гр. Плевен е придобил по давност поземления имот, върху който е разположен офисът му предмет на узаконяването и чиито акт за узаконяването е отменен със заповедта на Началника на РДНСК, Северозападен район. Моето становище е, че молбата следва да бъде уважена.

Съдът намира, че доколкото по делото не е представено удостоверение от Районен съд – Плевен, че е образувано гражданско дело по подадената искова молба, съдът не може да се произнесе налице ли е преюдициалност на заявения спор към настоящия предмет на делото. Доколкото обаче е представено заверено копие от искова молба, което е предпоставка за образуване на дело пред Районен съд – Плевен, съдът намира, че не следа да извършва никакви процесуални действия в днешното съдебно заседание, като укаже на оспорващото дружество да представи, в 7-дневен срок от днес, съдебно удостоверение от Районен съд – Плевен, от което да се установява образуване на делото, предметът на делото и страните между които същото се води. След представяне на удостоверението съдът в закрито съдебно заседание ще се произнесе по направеното искане за спиране на настоящото производство.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

УКАЗВА на жалбоподателя, в 7-дневен срок от днес, да представи по делото съдебно удостоверение от Районен съд – Плевен, от което да се установява дали по подадената искова молба вх. № 1952/22.01.2019 г. е образувано гражданско дело, между кои страни и какъв е предметът на гражданското дело.

След представяне на удостоверението съдът в закрито съдебно заседание ще се произнесе по направеното искане за спиране на производството по административно дело № 985 по описа за 2013 г. на Административен съд – Плевен.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което  

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 20.02.2019 г. от 09.30 часа, за когато присъстващите в залата страни уведомени от днес, „Екоел“ ЕАД гр. Плевен /в ликвидация/ уведомени по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.14 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: