ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На девети януари две хиляди и деветнадесета година      

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   972 по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 10,05 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ  КАФЕ ПОИНТ“ ООД-ПЛЕВЕН, редовно призован, не се явява представител.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН, редовно призован, се явява юрисконсулт Д. С.в с пълномощно по делото.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ С. – Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано по жалба на „Кафе Поинт” ООД – Плевен, чрез управителя Д.М.П. срещу отказа в писмо с Изх. № ТСУ-26-3913-3/05.10.2018г. на Главния архитект на Община Плевен за издаване на разрешение за поставяне на преместваемо съоръжение - автомат за топли напитки  на ул. „Цар Борис ІІІ“ № 2 пред комплекс „Ростов“ в поземлен имот с идентификатор 56722.659.807 по КК КР на гр. Плевен, предвид решение по т.9 от Протокол № 39/27.09.2018г. на ЕСУТ, с което не се приема схема за поставянето на автомат за топли напитки на осн. чл. 8 ал.1 от Наредба № 15 на ОС - Плевен.

Дружеството - жалбоподател оспорва отказа като незаконосъобразен и иска отмяната му поради липса на мотиви. А преписката да бъде върната на решаващия орган за произнасяне и издаване на решение и/или разрешение. Претендира разноски. 

Ответникът – Главния архитект на Община Плевен, чрез юрк. С. е изразил становище за недопустимост на жалбата срещу Решение по т.9 на ЕСУТ – Плевен, тъй като то не представлява краен административен акт, комисията не е административен орган и има консултативни функции. Ако се приеме за допустима, то видно от представените доказателства, на дружеството е било отказано поставянето на преместваемо съоръжение (автомат за топли напитки) с мотивиран отказ на дата 03.07.2018г. А видно от  представените по преписката документи, цитираните в мотивирания отказ нарушения не са били отстранени, поради което преписката е приключила с оспореното писмо, а жалбата срещу отказа е неоснователна.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 56 ал.6 от ЗУТ и чл. 13 ал.5 от Наредба № 15 на ОС - Плевен.

Заявлението е подадено на 18.09.2018г. В указания в наредбата 14-дневен срок Главният архитект на Община Плевен не се е произнесъл с издаване на разрешение за поставяне на преместваемото съоръжение или с мотивиран отказ, а е уведомил заявителя за неприемането на схемата за поставяне от ЕСУТ. Писмото следва да се приеме за уведомление, предполагащо издаването на изричен мотивиран отказ, какъвто не е издаден. Или непроизнасянето по подаденото заявление  в определения 14-дневен срок т.е. до 02.10.2018г. предполага формиран мълчалив отказ на главния архитект, който подлежи на оспорване в 1-месечен срок – до 03.11.2018г. Уведомителното писмо е от 05.10.2018г. , а жалбата срещу отказа на Гл.архитект е подадена на 23.10.2018г. и следователно в законния едномесечен срок за обжалване на формирания мълчалив отказ съгласно чл. 149 ал.2 от АПК. Внесена е дължимата държавна такса.

Жалбата е редовна, допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Докладва постъпила писмена защита и списък на разноските с молба от днес - вх. рег. № 90/09.01.2019г. от кафе „Поинт“ ООД.

ЮРИСКОНСУЛТ С. – Запознат съм с представените доказателства. Поддържам становището, което съм изложил в представените по делото писмени бележки. Считам, че жалбата е недопустима, на първо място и на второ място - неоснователна. Моля да приемете обратна разписка, от която е видно, че г-жа П. е получила писмо № ТСУ 26-3913-3/05.10.2018г. на гл. архитект на Община Плевен, в което й казваме, че с решение по т. 9 от Протокола не се приема схемата. Друг мотивиран отказ не е издаван. Решение на административния орган е дали да приеме схема-скица или да откаже. Идеята е да има някаква яснота къде ще бъде разположен. Органът преценява освен по закон и по целесъобразност и в случая явно е преценил, че местото не е подходящо. Съгласно ЗУТ няма задължение да минава на ЕСУТ, това е изцяло преценка на гл. архитект, той е лицето, което издава тези разрешения и в случая е преценил да не издаде. Да се приемат представените доказателства.

Съдът счита, че следва да бъдат приети приложените по делото  и днес представените писмени доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените към жалбата и с административната преписка писмени доказателства, както и днес представените:  Заявление за издаване на разрешение за поставяне на преместваеми обекти на осн. чл. 56 от ЗУТ № ТСУ-26-3913-3/18.09.2018г.; съгласие от К. А. Г.; извадка от интернет страницата на Агенция по геодезия, картография и кадастър за ПИ 56722.659.807; схема за поставяне на автомат за топли напитки с възложител „Кафе Поинт“ ООД – Р. М.; протокол № 39/27.09.2018г. на ЕСУТ (препис); писмо № ТСУ26-3913-3/05.10.2018г. на гл. архитект на Община Плевен; заявление за издадане на разрешения за поставяне на преместваеми обекти по чл. 56 от ЗУТ № ТСУ-26-3913-2/21.06.2018г.; протокол № 26/28.06.2018г. от заседание на ЕСУТ при Община Плевен (препис); писмо № ТСУ26-3913-2/03.07.2018г. на гл. архитект на Община Плевен; мотивиран отказ за издаване на разрешение за поставяне на преместваемо съоръжение по реда на чл. 56 от ЗУТ № ТСУ26-3913-2/03.07.2018г. на гл. архитект на Община Плевен, ведно с известие за доставянето му; известие за доставяне на писмо № ТСУ 26-3913-3/05.10.2018г. на Община Плевен, получено на 09.10.2018г. от кафе „Поинт“ ООД чрез Д.П..

ЮРИСКОНСУЛТ С. – Нямаме други доказателствени искания и няма да сочим нови доказателства. Моля да приключите съдебното дирене.

С оглед изчерпване на доказателствените искания на страните, съдът счита, че делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЮРИСКОНСУЛТ С. – Уважаема госпожо съдия, както съм посочил и в писмото, с което съм приложил преписката към жалбата, считам че същата е недопустима, като подадена срещу неподлежащ на обжалване акт. То не е и акт, това е решение по т. 9 на ЕСУТ към Община Плевен, което решение не е краен административен акт и не подлежи на обжалване. Решението на ЕСУТ има само и единствено консултативни функции. Крайното решение се взима от гл. архитект на Община Плевен. Това е порок, който не е поправен и в писмената защита. Ако е следвало да се обжалва нещо, то това би следвало да е писмото, което видно от обратната разписка е получено от г-жа П., но дори да приемем, че не е получено, а видно от представеното доказателство – то е получено, би следвало да се обжалва мълчалив отказ. Сроковете и за двете жалби, които не се направени, е преклудиран към настоящия момент. Отказът, било той изричен или мълчалив, съдът ще прецени, е влязъл в сила за госпожа П.. Недопустимо е жалба срещу необжалваем административен акт.

На второ място считам, че административният орган е съобразил по целесъобразност, което правомощие той има и следва да отхвърлите жалбата изцяло. Моля в полза на Община Плевен  да присъдите юрисконсултско възнаграждение в размер на 150 лева.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,15 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: