П Р О Т О К О Л

 

година 2019                                                                           град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                            ВТОРИ състав

 

На ПЕТНАДЕСЕТИ ЯНУАРИ                                           2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 966 по описа за 2018 г.

На именното повикване в 11.28 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ И.М.Р. – редовно призован, не се явява. Същият се представлява от служебен защитник Ч.Д..

         ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – СОФИЯ – редовно призован, се представлява от юрк. У.с пълномощно от днес

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор И. Р.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР Р.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

        

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Производството по делото е образувано по искова молба /именувана граждански иск/ от И.М.Р., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в затвора Белене. След предоставяне на правна помощ на ищеца е постъпило допълнение към исковата молба от адв. Ч.Д. ***, във връзка с което настоящият съд приема, че е сезиран с иск с правно основание чл.284, ал.1 от ЗИНЗС, във вр. чл.1, ал.1 от ЗОДОВ, предявен против ГД „Изпълнение на наказанията“ - София, представлявана от Главния директор, с който се претендира присъждане на обезщетение в полза на И.М.Р. в размер 5000 лв. за периода от 01.03.2018г. до датата на завеждане на ИМ - 10.05.2018г., ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на завеждане на исковата молба, представляваща обезщетение за претърпени от ищеца неимуществени вреди, вследствие на незаконосъобразни действия на служителите от затворническата администрация към Затвора - Белене, изразяващи се в поставянето на ищеца в по-неблагоприятно положение в сравнение с другите затворници, чрез неоснователно спиране и неосигуряване на възможност за полагане на доброволен труд, което е довело до нарушаване на законно гарантирани права на ищеца и е причинило на ищеца болки и страдания, изразяващи се в психически стрес.

ДОКЛАДВА справка от Затвора - Белене с вх. рег. № 5084/2018 г.

ДОКЛАДВА постъпила справка от Началник Затвора – Белене с вх. рег. № 4436/09.11.2018 г., относно доходи от трудово възнаграждение и разполагаемите от ищеца средства, ведно със справка текущ баланс и справка за актуалното здравословно състояние на лишения от свобода към 05.11.2018 г. от д-р Г. Г. – ОПЛ.

ДОКЛАДВА допълнение към искова молба с вх. рег. № 4735/27.11.2018 г.

ДОКЛАДВА писмо от Затвора Белене с вх. рег. № 114/09.01.2019 г.

ДОКЛАДВА материалите по гр. дело № 6208/2018 г. по описа на СГС.

АДВ. Д.: Поддържаме исковата молба. Да се приемат постъпилите писмени доказателства. Да се приеме представеното от ответника становище. С оглед на изразеното в него заявявам, че оттеглям искането си за разпит на свидетел. Други доказателства няма да соча. Да приключи съдебното дирене.

ЮРК. У.: Да се приемат постъпилите доказателства. Няма да соча нови доказателства, нямам нови доказателствени искания. Да приключи съдебното дирене.

ПРОКУРОР Р.: Да се приемат представените доказателства. Нови доказателства няма да соча. Да приключи съдебното дирене.

Съдът намира, че следва приеме и вложи в делото изисканите от съда писмени доказателства както и материалите по гр. дело № 6208/18 по описа на СГС, предвид което

                                     

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ВЛАГА като доказателства по делото справка от Затвора - Белене с вх. рег. № 5084/2018 г., справка от Началник Затвора – Белене с вх. рег. № 4436/09.11.2018 г., относно доходи от трудово възнаграждение и разполагаемите от ищеца средства, ведно със справка текущ баланс и справка за актуалното здравословно състояние на лишения от свобода към 05.11.2018 г. от д-р Г. Г. – ОПЛ, допълнение към искова молба с вх. рег. № 4735/27.11.2018 г., писмо от Затвора Белене с вх. рег. № 114/09.01.2019 г. и материалите по гр. дело № 6208/2018 г. по описа на СГС.

Тъй като не са налице други доказателствени искания, а адвокат Д. оттегля искането на своя доверител за ангажиране на свидетел, съдът намира, че следва да обяви съдебното дирене за приключено и да даде ход по същество, предвид което

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Д.:  Уважаеми господин председател, съобразно изложеното в исковата молба и в допълнение към нея от 27.11.2018 г. Ви моля да се произнесете с решение, с което да уважите изцяло предявената претенция в посочените размери.

ЮРК. У.: Уважаеми господин председател, моля да отхвърлите изцяло предявения пред АС - Плевен иск като недоказан и неоснователен. Основанията ми за това, че искът е неоснователен произтичат от това, че администрацията на Затвора - Белене няма задължение да предоставя и предлага доброволен труд по чл. 80 от ЗИНЗС на лишените от свобода. В този смисъл посоченото като неизпълнение от страна на служителите към затворническата администрация на Затвора – Белене на нормативно установени изисквания, които те са длъжни да изпълнят е изцяло неоснователно. Видно от приложената справка с рег. № 6770/12.12.2018 г. е видно, че за 2018 г., включително и в исковия период, който ищецът е посочил 1 март 2018 г. до 10 май 2018 г., от посочената справка е видно, че в този период на ищеца са му зачетени работни дни от положен доброволен труд по реда на чл. 80 от ЗИНЗС и са зачетени към намаляване на срока на наложеното му наказание. Ето затова считам, че искът е неосновател и като такъв Ви моля да го отхвърлите и да осъдите ищеца да заплати юрисконсултско възнаграждение в минимален размер 100.00 лева.

ПРОКУРОР Р.: Уважаеми господин председател, след като се запознах и прецених всички представени пред вас доказателства и анализирани в тяхната съвкупност аз предлагам на съда да излезе с решение, с което да обяви исковата молба за незаконосъобразна, да я отхвърли като такава и необоснована. В случай, че съдът прецени да уважи исковата молба, аз предлагам на съда да я редуцира значително в един размер по справедливост.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11.35 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: