ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На шести февруари две хиляди и деветнадесета година  

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Исково административно дело   890 по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ  А.Ю.Ю., редовно призован, се явява лично и със служебен защитник адв. Р.М. ***.

ЗА ОТВЕТНИКА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – гр. СОФИЯ, редовно призован, се явява юрисконсулт П.П. с пълномощно по делото.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ИЩЕЦЪТ Ю. – Да се даде ход на делото.

АДВ. М. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Да се даде ход на делото.

ПОРКУРОР АНТОНОВА – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО  ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано  по искова молба на А.Ю.Ю.,***  срещу Главна дирекция изпълнение на наказанията – София  с правно основание чл.284 ал.1 от ЗИНЗС вр. чл. 3 ал.2 от ЗИНЗС за присъждане на обезщетение в размер на 60000 лв. за претърпени неимуществени вреди, произтичащи от незаконосъобразно бездействие на администрацията на ответника при престоя му в ЗО „Атлант“ – гр. Троян в периода 09.03.2017г. до 28.04.2017г., изразяващо се в лошите битови условия, в които е пребивавал и други подобни, които уронват човешкото достойнство, пораждат чувство на страх, незащитеност и малоценност.

В уточняващата искова молба е посочено, че лошите битови условия, в които ищеца е пребивавал и от които претендира обезщетение за неимуществени вреди се изразяват в следното: предоставянето само на един брой спално бельо – чаршаф; липсата на възможност да се разхожда и да тренира на открито с оглед силната миризма от канализация; лоши битови условия в килията, в която е бил настанен; липса на достатъчно жилищна площ; липсата на отопление и хигиена на хранене; липсата на нормални условия – килията била небоядисана, стените и тавана били с влага и мухъл, нямало сушилня за пране, изпраните дрехи се сушали в помещението на прозореца, което допълнително водело до влага; липса на самостоятелен санитарен възел, тоалетните били общи за всички, общо били две, като едната не можела да се ползва имало дефект на тръбата за оттичане на една от мивките и запушване на една от тоалетните. Моли да се изиска справка от Затвора Ловеч, респективно ЗО „Атлант“ – Троян в коя килия е бил настанен Ю. и при какви условия към периода 09.03.2017г. до 28.04.2017г. Има ли подавани жалби от Ю. по време на престоя му в ЗО „Атлант“ – Троян, свързани с лоши битови условия и липсата на спално бельо. Ако има, да се представят, както и взетото по тях отношение. Иска разпит на трима свидетели – М. Ю. М., Ю. М. И. и М. Ц. В. (или В.), които са запознати с условията, при които е бил поставен Ю. и които да бъдат призовани чрез ЗО „Атлант“.

Ответникът – ГДИН – София, чрез юрк. П. в писмен отговор е изразил становище за неоснователност на иска, към който прилага писмени доказателства. Постъпила е справка от ЗО „Атлант“ – Троян и приложени към нея доказателства.

Исковата молба е редовна, допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Съдът докладва, че в изпълнение на съдебното определение са постъпили справки за посочените като свидетели лица. От справка на затвора Ловеч е видно че М. Ю. М., Ю. М. И. и М. Ц. В. са пребивавали в  периода от 09.03.2017г. до 28.04.2017г. в ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към затвора гр. Ловеч и към настоящия момент М. М. и Ю. И. изтърпяват наказание в затвора гр. Ловеч, а М. Ц. В. е освободен на 13.12.2017г. поради изтърпяване на наложеното наказание.

АДВ. М. –  От името на доверителя ми заявявам, че поддържам исковата молба. Да се приемат доказателствата. Моля да бъдат призовани двете лица по място на изтърпяване на наказанието.

ИЩЕЦЪТ Ю. –  След като третия е освободен, предлагам да не го издирваме, а да се извика отрядния на ¾ група в ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към затвора гр. Ловеч - ИСДВР М. В.. Надявам се, че пред съда ще каже истината.

АДВ. М. –  Щом доверителя ми държи, нека да бъде призован.  По-достоверни ще са свидетелските показания, като видим какво ще кажат и двете страни. Считам, че следва да изключим от доказателствата заповед  № І -285/11.07.2017г. и заповед № І-245/16.07.2017г., тъй като са последващи периода, за който доверителя ми твърди, че са лоши битовите условия. И двете са издадени значително по-късно.

ИЩЕЦЪТ Ю. – Моля да изискате жалбите и молбите ми до началника, за това че няма спално бельо, както и за това, че имам и други молби. Имам жалба до началника на ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян, защото ми беше даден един чаршаф и то чак на 40-тия ден от настаняването ми.  Дадоха ми одеяла. Писах жалба за това, че нямам спално бельо и че затвора е длъжен да ми осигури постелъчно бельо. В този един месец, за който претендирам обезщетението съм писал жалбата. Тогава съм писал жалбите и затова искам и В. да дойде, тъй като В. ми каза да не подавам жалби, защото ще се вземат мерки, но не се взеха. Писал съм жалби и за условията в килията.

АДВ. М. –  Допустими са като доказателства и моля да ги изискате от администрацията на затвора.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Не възразявам на искането за разпит на тримата свидетели. За искането за представяне на информация подавал ли е жалби  ищеца считам, че има по делото изготвена справка от администрацията, а още повече, че свидетеля, който ще бъде призован, ще обясни ясно и точно. На тези въпроси той е дал отговор и в справката.

ПОРКУРОР АНТОНОВА – На първо място считам, че следва да се приемат представените доказателства. На второ място считам, че искането за рапит на 3-ма свидетели е допустимо и моля да се допусне. Що се касае до тези молби, които ищецът твърди, че е писал, моля да се уточни това искане и да се провери дали наистина има подадени такива молби.

След като изслуша становището на страните, съдът счита, че следва да бъдат приети представените доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА  представените по делото писмени доказателства, съгласно опис, както следва: Справка от ИСИН за л.св.А.Ю.Ю.; справка за парични преводи за периода 01.01.2018г.-27.09.2018г. за л.св. А.Ю.Ю.; трансфери за л.св. А.Ю.Ю. в периода 01.01.2018г.-27.09.2018г. при Затвора Плевен; медицинска справка за л.св. А.Ю.Ю. от Медицински център при Затвора гр. Плевен, ведно със заверено копие на Резултат от рентгеново изследване на хранопровод и стомах на л.св. А.Ю.Ю.; справка за л.св. А.Ю.Ю. *** от ИСДВР – Д. Н. при Затвора Плевен; справка за л.св. А.Ю.Ю. *** от ИСДВР – Г. Ж. при Затвора гр. Плевен; служебно изготвена справка от НБДН за А.Ю.Ю.; справка рег. № 5806/07.12.2018г. от Затвора Ловеч ЗО Атлант гр. Троян; меню диети № 1 и № 9 за периода 06.03.-12.03.2017г.; меню за периода 13.03.-19.03.2017г.; заповед № І-285/11.07.2017г. на началник сектор в ЗО „Атлант“ Троян; заповед № І-254/16.07.2018г. на началник сектор ЗО „Атлант“ Троян; заповед № І-497/18.12.2015г. на началник сектор при ЗО „Атлант“ Троян; формуляр за досие на А.Ю.Ю.; докладна записка изх. № 202/09.03.2017г.; становище № 154/09.03.2017г.;  докладна записка рег. № 558/16.03.2017г. на началника на Затвора Ловеч; уведомление вх. № 212/10.03.2017г. директора на СУ „Димитър Митев“ – гр. Ловеч; докладна записка рег. № 202/09.03.2019г. от директора на СУ „Димитър Митев“ – гр. Ловеч; становище рег. № 1154/09.03.2017г. от ИСДВР Т.; докладна записка от 23.03.2016г. от ИСДВР Т.; заявление рег. № 212/13.03.2017г. от А.Ю.Ю.; обяснение от М. Д. Т. от 10.03.2017г.; заповед № Л-1860/06.04.2017г. на началник отдел СДВРП; справка от ИСИН за М. Ю. М.; справка от ИСИН за Ю. М. И.; справка от ИСИН за М. Ц. В.; писмо рег. № ЗД № 601/2011г. от 08.01.2019г.

По отношение на направените искания за разпит в качеството на свидетели на М. Ю. М. и Ю. М. И., които изтърпяват наказание в Затовора Ловеч, съдът счита, че следва да бъде уважено искането. Основателно е искането и за разпит на М. В.в на длъжност ИСДВР в ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към Затвора гр. Ловеч за изясняване на спорните по делото въпроси. Следва да се уважи направеното искане от жалбоподателя да се изискат от ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към затвора гр. Ловеч подаваните от него жалби и молби през периода м. март-м. април 2017г. за предоставяне на спално бельо, както и други, във връзка с оплаквания за лоши битови условия в общежитието и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит свидетелите М. Ю. М. и Ю. М. И., които да се призоват по местоизтърпяване на наказанието в затвора Ловеч.

ДОПУСКА до разпит като свидетел М. В. на длъжност ИСДВР в ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към Затвора гр. Ловеч, който да се призове на служебен адрес след уточняване на трите имена на свидетеля.

ЗАДЪЛЖАВА ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към Затвора гр. Ловеч да представи подадените от ищеца А. Ю. Ю. жалби и молби за предоставяне на спално бельо, както и във връзка с лошите битови условия при престоя му в ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към Затвора гр. Ловеч  в периода м. март-м. април 2017г.

ИЩЕЦЪТ Ю. – Моля, да поискаме и книгата, в която се отбелязва още при постъпването ми, като ми се дават тези чаршафи.  Самия склададжия, който също е лишен от свобода, ми дава постелъчно бельо и аз се подписвам. Аз твърдя, че са ми дали 2 одеяла, 1 калъфка и 1 дюшек.

АДВ. М. –  Моля да изискате вещевата ведомост, която ще докаже какво е получил моя доверител.

ЮРИСКОНСУЛТ П. –  Не възразявам.

ПОРКУРОР АНТОНОВА – Не възразявам.

Съдът счита, че това искане е основателно и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към затвора гр. Ловеч да  представи извлечение от вещевата ведомост, от което да е видно какви спални принадлежности са били предоставени на ищеца при постъпването му в ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към затвора гр. Ловеч през м. март 2017г. и предоставяни ли са му в последствие и други спални принадлежности по време на престоя му в ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към затвора гр. Ловеч в периода м. март-м. април 2017г.

АДВ. М. – Тъй като се твърди, че някои от лишените от свобода идват със собствено спално бельо, моля да изискаме и описа на вещите, с които доверителя ми е пристигнал в ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към Затвора гр. Ловеч.

ИЩЕЦЪТ Ю. – Такъв опис ми е правен. Не съм носил мои лични спални принадлежности.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Не възразявам.

ПОРКУРОР АНТОНОВА – Не възразявам.

Съдът счита, че направеното искане е основателно и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДА СЕ ИЗИСКА от ЗОЗТ „Атлант“ – гр. Троян към Затвора гр. Ловеч опис на личните вещи на ищеца при постъпването му през м. март 2017г.

АДВ. М. – Нямаме други искания.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Нямаме други искания.

ПОРКУРОР АНТОНОВА – Нямаме други искания.

С оглед необходимостта от събиране на доказателства, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 20.03.2019г. от 14,00 часа, за когато страните се считат уведомени. Да се изпрати писмо за изисканите доказателствата.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14,27 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: