П Р О Т О К О Л

 

година 2019                                                                          град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ МАЙ                                      2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 844 по описа за 2018 г.

На именното повикване в 10.02 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „АГРО МАРКС“ ЕООД – ПЛЕВЕН чрез представляващ Х.И.Т. – увeдомен от предходно съдебно заседание, се представлява от адв. Й. – с пълномощно по делото

         ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ – уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрк. Д.П. с пълномощно по делото

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Й.: Да се даде ход на делото.

ЮРК. П.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА постъпила молба от жалбоподателя с вх. рег. № 1866/10.04.2019 г. и представени доказателства за наличие на уважителни причини за отсъствието на процесуалния представител на жалбоподателя в предходно съдебно заседание.

АДВ. Й.: Поддържам молбата за експертиза. Колебая се по отношение на специалността на вещото лице, защото в поставените задачи има икономически поставени такива, има също и  проверка, която касае специфични знания на геодезист и затова съм предоставила на съда. Вие работите с вещи лица, които работят с фонда и биха могли да направят такава цялостна проверка. Всичкото това касае липсата на каквито и да е индикации за отказа за издаване на уведомителни писма, както виждате и към настоящия момент няма такива, въпреки че в предходното съдебно заседание преди повече от два месеца и половина е представена някаква справка, в която ответникът твърди, че доказва, че се работи по заявлението, но до настоящия момент няма такива издадени.

ЮРК. П.: Възразявам относно назначаването на така посочената експертиза. Становище съм изразила и в предходно съдебно заседание – считам че не сме запознати със съдържанието на писмото, за да търсим, да определяме парцели, санкции и прочие. На база на какво ще направим тази експертиза при положение, че се работи в момента и се извършват т.н.административни проверки по заявлението. Моля да се съобрази и факта, че са десетки хиляди земеделски производители.

АДВ. Й.: За всички останали фирми на доверителя ми има издадени уведомителни писма за кампания 2017 г., като само за тази фирма не се предприемат никакви действия. Явно имат някакви съображения и искаме да проверим какви са.

Съдът намира, че следва да допусне исканата от процесуалния представител на жалбоподателя експертиза, като с оглед формулираните въпроси в молба на л. 489 от делото следва да бъде назначено за вещо  лице Г.Г.А.агро-икономист и експерт-счетоводител с адрес гр. Плевен, ***. Вещото лице следва да отговори на поставените въпроси  от страна на жалбоподателя, съобразно молба на л. 489 от делото, а именно:

1.     Сумата от 35967.62 лв., с която е намалена субсидията по СЕПП за кои парцели и площи се отнася, ако това са площите с възникнал пожар в землището на с. Ясен да посочи номера на парцелите, площта и размера на полагащата се субсидия за тях.

2.     Сумата от 8630.28 лв. по мярка СЕПП – Зелени директни плащания кои парцели и площи обхваща и отказът от плащане с какво основание е свързан при ответника.

3.     Какви площи са одобрени от АЕП и са референтни за 2013 г. в проверката през месец ноември 2017 г. Констатирани ли са нередности за ливадите за косене и за орехите, налице ли са констатации и забележки за нарушения на добрата земеделска практика.

4.      

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер 350.00 лева вносими от жалбоподателя в 7-мо дневен срок от днес.

АДВ. Й.: Нямам други доказателствени искания.

ЮРК. П.: Нямам други доказателствени искания.

Съдът намира, че с оглед допуснатата експертиза следва да отложи делото за нова дата, за която страните  да се считат уведомени от днес.

Воден от горното, съдът

 

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 03.09.2019 г. от 10.00 часа, за която дата и час страните да се считат за уведомени.

След внасяне на депозит да се изпрати писмо на вещото лице за изготвяне на експертизата.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.12 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: