П Р О Т О К О Л

 

година 2019                                                                          град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ПЕТИ МАРТ                                                                          2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 844 по описа за 2018 г.

На именното повикване в 11.21 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „АГРО МАРКС“ ЕООД – редовно призован, се представлява от Х.И.Т.

         ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ – редовно призован, се представлява от юрк.  Д.П. с пълномощно по делото

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.: Да се даде ход на делото.

         ЮРК. П.: Моля да се даде ход на делото.

         Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                                      О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Образувано е по жалба от „Агро Маркс“ ЕООД, гр. Плевен с ЕИК 200960175 чрез адв. Е.Й. срещу мълчалив отказ за произнасяне по заявление № 15/210617/94071 за кампания 2017 СЕПП и други схеми и мерки за подпомагане.

С определение № 1393/23.10.2018 г. съдията-докладчик е оставил без разглеждане подадената жалба и е прекратил производството по делото.

С определение № 16295/28.12.2018 г., постановено по адм.д. № 13738/2018 г. Върховен административен съд е отменил постановеното прекратяване и е върнал производството на Административен съд - Плевен за продължаване на съдопроизводствените действия по разглеждане на жалбата.

         Съдът докладва административната преписка постъпила с писмо вх. рег. № 3603/13.09.2018 г. по опис.

         Съдът докладва становище от зам. изп. Директор на ДФ „Земеделие“ – гр. София с вх. рег. № 3665/20.09.2018 г.

         Съдът докладва писмените доказателства постъпили с писмо вх. рег. № 3820/01.10.2018 г., а именно: адвокатско пълномощно за обжалване на мълчаливия отказ и адв. Пълномощно за процесуално представителство и защита по делото, вносна бележка за платена държавна такса за образуване на делото, разпечатка от Търговски регистър  за актуално състояние на жалбоподателя.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.: Да се приеме административната преписка и постъпилите доказателства.

ЮРК. П.: Да се приеме представената преписка, заявявам че същата е в цялост.

Съдът счита, че следва да приеме и вложи като доказателства по делото административната преписка постъпила с писмо вх. рег. № 3603/13.09.2018 г. по опис, становище от Зам. изп. директор на ДФ „Земеделие“ – гр. София с вх. рег. № 3665/20.09.2018 г., доказателствата постъпили с писмо вх. рег. № 3820/01.10.2018 г., а именно: адвокатско пълномощно за обжалване на мълчаливия отказ и адв. Пълномощно за процесуално представителство и защита по делото, вносна бележка за платена държавна такса за образуване на делото, разпечатка от Търговски регистър  за актуално състояние на жалбоподателя.

Воден от горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА като доказателства по делото административната преписка постъпила с писмо вх. рег. № 3603/13.09.2018 г. по опис, становище от Зам. изп. директор на ДФ „Земеделие“ – гр. София с вх. рег. № 3665/20.09.2018 г., доказателствата постъпили с писмо вх. рег. № 3820/01.10.2018 г., а именно: адвокатско пълномощно за обжалване на мълчаливия отказ и адв. Пълномощно за процесуално представителство и защита по делото, вносна бележка за платена държавна такса за образуване на делото, разпечатка от Търговски регистър  за актуално състояние на жалбоподателя.

ЮРК. П.: Представям и моля приемете извадка от ИСАК, видно от която е, че се извършват действия по издаване на въпросното уведомително писмо, против което е пусната жалбата. Поддържаме становищата приложени към преписката. Няма да сочим други доказателства, нямаме нови доказателствени искания.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.: Да се приемат представените доказателства. Моля по делото да бъде назначена съдебно-техническа експертиза с вещо лице специалист, не мога да уточня дали икономист или геодезист, което да отговори на въпросите, които сме задали в писмена форма.

ЮРК. П.: Относно молбата за назначаване на съдебна експертиза, считам същата за неотносима към настоящия спор, тъй като не влиза в приложното поле на подадената жалба срещу мълчалив отказ за произнасяне. Не сме запознати със съдържанието на писмото към този момент, за да се назначава техническа експертиза. Считам, че жалбоподателят би могъл да се възползва от същото действие към момента на получаване на писмото, където е указан определен срок за обжалване по съдебен ред.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.: От името на процесуалния си представител правя искане за отлагане на делото. Адв. Й. е в болница, претърпяла е операция и не мога пълноценно да упражня правата си без нейната правна помощ.

ЮРК. П.: Аз възразявам. Не са представени медицински документи.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото представеното от процесуалния представител на ответника писмено доказателство, а именно извадка от регистър ИСАК в заверен препис. На този етап счита, че направеното искане от жалбоподателя е неотносимо към правния спор, доколкото предмет на делото е формиран мълчалив отказ, т.е. не е налице произнасяне по същество от страна на административния орган, при което биха били относими поставените в молбата задачи към експертизата, поискана с предоставената писмена молба.

Воден от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА като доказателство по делото представената от процесуалния представител на ответника  извадка от регистър ИСАК в заверен препис.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на жалбоподателя за допускане на експертиза по посочените с предоставената писмена молба задачи.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.: Поддържам искането да ми дадете възможност за представяне на нови писмени доказателства, тъй като моят процесуален представител не е в състояние да се яви, за което изразявам готовност да представя доказателства в следващото съдебно заседание.

ЮРК. П.: Възразявам.

Съдът намира, че въпреки формалната липса на процесуална разпоредба, даваща възможност за отлагане на производството с оглед заявените от жалбоподателя обстоятелства, касаещи желанието му за даване възможност за участие в съдебно заседание на неговия процесуален представител и заявеното, че ще бъдат предоставени допълнително доказателства не следва да приключва съдебното дирене. Производството следва  да бъде отложено за нова дата.

         Към датата на следващото съдебно заседание да се представят доказателства за невъзможността на адв. Й. да участва в днешното съдебно заседание.

Воден от горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да сочат нови писмени доказателства.

ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ доказателства за невъзможността на адв. Й. да участва в днешното съдебно заседание.

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 21 май 2019 г. от 10.00 часа, за която дата и час страните да се считат за уведомени.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.: Моля да ми се изпрати препис от протокола на ел. адрес.

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДА СЕ ИЗПРАТИ на жалбоподателя Т. препис от протокола след изготвянето му на посочен от него ел. адрес.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11.34 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: