П Р О Т О К О Л

 

година 2019                                                                          град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТИ ЯНУАРИ                               2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Н. ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 798 по описа за 2018 г.

На именното повикване в 11.55 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ Р.М.Р. – редовно призован от Затвора – Белене, се явява лично и с адв. М.А. - служебен защитник назначен с определение на съда

         ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – СОФИЯ –  уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрк. У. с пълномощно по делото

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иво Радев

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

        

         АДВ. А.: Да се даде ход на делото.

         ЮРК. У.: Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР РАДЕВ: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, предвид което

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

        

Производството е образувано по искова молба от Р.М.Р.,***, в която се сочи, че се предявява граждански иск за неимуществени вреди в размер на 30 000 лв. срещу затвора Белене, за нарушения на чл. 3 от ЗИНЗС.

По делото е предоставена правна помощ на ищеца по реда на ЗПП.

Назначеният служебен адвокат М.А. *** е депозирал от името на доверителя си искова молба, с която е направил уточнения на исковата претенция, поради което настоящият съдебен състав приема, че е сезиран с иск, предявен против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията„ гр. София с правно основание чл.3, вр. чл.128 и сл., вр. чл.284 от ЗИНЗС, вр. чл.3 от ЕКПЧ, с цена 30 000 /тридесет хиляди/ лева и законната лихва върху тази сума от датата на предявяване на иска до окончателното ѝ изплащане, представляващи обезщетение за причинени неимуществени вреди вследствие незаконосъобразни бездействия на администрацията на затвора Белене, изразяващи се в липсата на осигурена своевременна дентална помощ; навременен преглед и осигуряване на възможност за манипулация- изготвяне на рентгенова снимка и лечение, както и липса на дентален кабинет в мястото за изтърпяване на наказанието, което е довело до физически болки и страдания, психически страдания, чувство за дискомфорт, физическо неразположение и потиснатост, проблеми с храненето и стрес за периода от началото на м. януари 2018г. до 03.09.2018г.

С исковата молба е направено искане за допускане на двама свидетели.

ДОКЛАДВА писмо вх. рег. № 3575/12.09.2018 г., ведно с приложените доказателства.

ДОКЛАДВА молба от адв. М.А. с вх. рег. № 4011/11.10.2018 г.

ДОКЛАДВА молба от адв. М.А. с вх. рег. № 4058/15.10.2018 г., ведно с искова молба от Р.М.Р..

ДОКЛАДВА постъпил писмен отговор от ответника с вх. рег. № 4393/07.11.2018 г., в който са представени писмени доказателства и са направени доказателствени искания

         ДОКЛАДВА писмо с вх. рег. № 4394/07.11.2018 г., ведно с приложени доказателства.

АДВ. А.: Да се приемат представените писмени доказателства. Няма да представяме други писмени доказателства.

ЮРК. У.:  Да се приемат представените писмени доказателства. Няма да представяме други писмени доказателства.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Да се приемат представените писмени доказателства. Няма да представяме други писмени доказателства.

 

Съдът счита, че следва да приеме и вложи в делото писмо вх. рег. № 3575/12.09.2018 г., ведно с приложените доказателства, молба от адв. М.А. с вх. рег. № 4011/11.10.2018 г., молба от адв. М.А. с вх. рег. № 4058/15.10.2018 г., ведно с искова молба от Р.М.Р., писмен отговор от ответника с вх. рег. № 4393/07.11.2018 г., в който са представени писмени доказателства и са направени доказателствени искания, писмо с вх. рег. № 4394/07.11.2018 г., ведно с приложени доказателства.

Воден от горното, съдът

        

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ВЛАГА като доказателства по делото писмо вх. рег. № 3575/12.09.2018 г., ведно с приложените доказателства, молба от адв. М.А. с вх. рег. № 4011/11.10.2018 г., молба от адв. М.А. с вх. рег. № 4058/15.10.2018 г., ведно с искова молба от Р.М.Р., писмен отговор от ответника с вх. рег. № 4393/07.11.2018 г., в който са представени писмени доказателства и са направени доказателствени искания, писмо с вх. рег. № 4394/07.11.2018 г., ведно с приложени доказателства.

АДВ А.: Уважаеми господин председател, исковата молба съм я изпратил на Р. да се запознае, същият иска направи изявление относно фактическата страна и ще уточним само кой от свидетелите да поискаме да бъде разпитан. Моля да дадете възможност да изложи като обяснения фактологията.

ИЩЕЦЪТ Р.: Става въпрос само за времето, в което съм забавен за изваждане за рентгеновата снимка. Времето е от 02.02.2018 г. до подаване на исковата молба. Претендирам обезщетение за периода от 02.02.2018 г. до подаване на исковата молба. Размерът на обезщетението е същия и претенцията ми е само за това, че е допуснато забавяне на рентгеновата снимка.

ЮРК. У.: Не възразявам срещу това уточнение. 

ПРОКУРОР РАДЕВ: Не възразявам да се приеме така направеното уточнение и изменение в исковата молба.

         Съдът намира, че следва да приеме извършеното допълнение и уточнение на исковата молба по реда на чл. 143, ал. 2 от ГПК, който е приложим в настоящото производство с оглед разпоредбата на чл. 144 от АПК, предвид което

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИЕМА извършеното пояснение и допълване на исковата молба,  като съдът приема, че е сезиран с иск за периода от 02.02.2018 г. до датата на подаване на исковата молба - 29.08.2018 г., който касае единствено бездействието на администрацията на Затвора – Белене, изразяваща се в неизготвяне на дентална рентгенова снимка.

         ИЩЕЦЪТ: Свидетелите са двама Д.Й.Д.от Затвора - Белене, С.К.К.от Затвора - Стара Загора за обстоятелствата за болките и проблеми, които съм споделял с тях в медицинския център на ОЗ – Белене, когато отида да поискам обезболяващо. Дават се 2-3 броя аналгитици, които са недостатъчни. Това се случва от сряда на сряда, това са дните определени да се ходи на медицински прегледи. От тези лица съм вземал аналгитици.

         ЮРК. У.: Възразявам срещу направеното искане за допускане до разпит на свидетелите, с които ще установява неща, които той  е споделял във връзка с болките, които е изпитвал.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Възразявам, така само ще се изгуби процесуално време. Щом е извършено лечение няма спорно, че е изпитвал болки. Относно обстоятелството какво споделят затворниците помежду си вътре в затвора, мисля че на съда и страните е ясно предварително тяхното становище, което ще вземат относно обстоятелствата, които не са спорни.

АДВ. А.:  Що се отнася до направеното от нас искане за присъждане на неимущесвени вреди за претърпените болки и страдания, считам че е относимо направеното искане. Може да сведем до един свидетел. Доверителят ми уточни в днешното съдебно заседание факта, че му е осигурен преглед, но не е направена реално тази рентгенова снимка, за да бъде продължено лечението до момента, в който е изведен вече септември месец за рентгенови снимки.

         Съдът намира, че се сочат двама свидетели за едни и същи обстоятелства, поради което следва да допусне до разпит само един, а именно свидетелят Д.И.Д., който следва да се призове от Затвора – Белене.

         Воден от горното, съдът

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДОПУСКА до разпит свидетеля Д.И.Д., който следва да се призове от Затвора – Белене.

 

         ЮРК. У.: Поддържам доказателствените исканията от отговора на исковата молба.

ИЩЕЦЪТ: Аз съм задържан 2016 г. Имам осигурителна книжка, която е някъде в къщи и не мога да я представя, но здравната книжка към момента ми е издадена по повод болките в зъба. Към днешна дата манипулации по зъба не са провеждани. Преди три седмици бях на преглед и ми изписаха „Оспамокс“, но зъболекарите не искат да вадят зъба, защото казват, че е здрав и трябва да се лекува.

         АДВ. А.: Не се противопоставям на искането да се изиска от д-р Е.Н.. Ще моля от РЗОК - Плевен да се изиска такава справка. Те би следвало да отразяват извършените манипулации към Здравна каса. Моля да се изиска справка  от РЗОК - Плевен от 02.02.2018 г. до 29.08.2018 г. какви прегледи са му извършвани.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Не възразявам.

         С оглед изявлението на ищеца за обстоятелството, че му е издадена нова здравноосигурителна книжка през 2018 г., съдът не намира за нужно да го задължава да представи такава за предходен период, доколкото исковата претенция касае периода от 02.02.2018 г. до подаване на ИМ, т.е. след издаване на новата здравноосигурителна книжка. В конкретния случай е без значение какъв е бил зъбният статус на ищеца преди периода на претенцията му, тъй като той сочи конкретни оплаквания, а именно неговата претенция се базира на това, че администрацията на Затвора - Белене не е осигурила извършването на рентгенова снимка за периода от 02.02.2018 г. до 29.08.2018 г., в който е налице новоиздадена здравноосигурителна книжка, което обстоятелство не се отрича от процесуалния представител на ответника.

         Воден от горното, съдът

        

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на процесуалния представител на ответника да бъде задължен ищецът да представи здравноосигурителна книжка за периода преди постъпването му в затвора.

 

         Съдът намира, че следва да уважи искането на юрк. У. и на основание чл. 192, ал. 1 до 3-та от ГПК  да изиска от трето неучастващо в делото лице да представи намиращите се у него документи, а именно от

д-р Е.Н. – лекар по дентална медицина МДЦ „Св. Панталеймон“ – Плевен документи, отразяващи проведените по отношение на ищеца през месец февруари 2018 г. прегледи, като следва да се изпрати препис от искането, обективирано в писмения отговор на третото лице. Доктор Е.Н. следва да бъде предупреден за отговорността по смисъла на чл. 192, ал. 3 в случай на непредставяне на наличната документация, находяща се у него.

         Воден от горното, съдът

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

         ИЗИСКВА от трето неучастващо в делото лице д-р Е.Н. – лекар по дентална медицина МДЦ „***“ – Плевен да представи намиращите се у него документи, отразяващи проведените по отношение на ищеца Р.М.Р. през месец февруари 2018 г. прегледи и медицински манипулации.

ДА СЕ ИЗПРАТИ препис от искането, обективирано в писмения отговор на третото лице.

Доктор Е.Н. следва да бъде предупреден за отговорността по смисъла на чл. 192, ал. 3 от ГПК в случай на непредставяне на наличната документация, находяща се у него.

 

 

         Съдът намира за основателно искането на процесуалния представител на ищеца да бъде изискана справка от РЗОК - Плевен за осъществените по отношение на ищеца дентални медицински манипулации  за периода от 02.02.2018 г. до 29.08.2018 г., предвид което и на основание чл. 186 от ГПК

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ИЗИСКВА от РЗОК - Плевен представяне на писмена справка за обстоятелството какви дентални медицински процедури са осъществявани по отношение на ищеца Р.М.Р. през периода 02.02.2018 г. до 29.08.2018 г.

 

         ИЩЕЦЪТ: Правя искане да бъде разпитан ИСДВР при затвора г-н А.за обстоятелството какви са причините, за да не бъда изведен за извършване на рентгенова снимка за такъв период от време?

ЮРК. У.: Не възразявам.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Не възразявам, подкрепям това искане.

         Съдът счита, че искането е основателно, предвид което

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОПУСКА до разпит като свидетел ИСДВР при Затвора - Белене Б.П.А., който бъде призован за датата на следващото съдебно заседание.

         ИЩЕЦЪТ: В Затвора – Белене поради факта, че съм завел дело срещу затвора за този проблем, към него момент работех на доброволен труд, но когато разбра ИСДВР-то бях спрян същия ден от работа, т.е. хората се страхуват да дойдат да кажат истината.

ЮРК. У.: Моля приемете доказателства във връзка с отпускането на бюджетни средства от бюджета на Затвора - Белене за изготвяне на зъбна снимка на лишения от свобода.

         АДВ. А.: Да се приемат.

         ПРОКУРОР РАДЕВ: Да се приемат.

Съдът счита, че следва да приеме и вложи в делото представените от процесуалния представител на ответника писмени доказателства- докладна записка с рег. № 4262/20.08.2018 г., заявление с рег. № 3643/09.08.2018 г., РКО № 92/27.08.2018 г. и заявка № 449/24.08.2018 г., поради което

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото докладна записка с рег. № 4262/20.08.2018 г., заявление с рег. № 3643/09.08.2018 г., РКО № 92/27.08.2018 г. и заявка № 449/24.08.2018 г.

         С оглед допуснатите до разпит свидетели и изискани писмени доказателства, съдът намира, че следва отложи делото за нова дата и

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

         ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 26 март 2019 г. от 11.30  часа, за която дата да се призоват допуснатите свидетели. Ищецът Р.М.Р. да се призове от Затвора – Белене, останалите страни да се считат за уведомени.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 12.33 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: