ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На двадесет и шести септември две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 735 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 11,00 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Земеделски производител С.Х.Х. – редовно призован,  се представлява от адвокат И.Ф. И. от Адвокатска колегия – Плевен, с пълномощно на л.614 от адм.дело 877/2018 г.

         ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА Директорът на Областна дирекция на ДФ „Земеделие“ – Плевен – редовно призован, не се явява и не се представлява.

         Постъпила е молба от пълномощник на ответника, в която се сочи, че поради служебна ангажираност е възпрепятстван да се яви в съдебното заседание, но не възразява да бъде даден ход на делото. Със същата молба се излага становище във връзка с твърденията в първоначалната жалба, правят се доказателствени искания.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ И. – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството е образувано по жалба от ЗП С.Х.Х., с адрес ***, чрез адв. И. И. от АК-Плевен, против решение №15/112/07697/3/01/04/01 от 13.06.2018 г. на директора на ОД на ДФЗ - Плевен.

По жалбата първоначално е било образувано адм. дело № 877/2018 г. по описа на настоящия съд, като с решение № 736/11.12.2018 г. по това дело жалбата е била отхвърлена.

При инстанционен контрол, с Решение № 9585/21.06.2019 г. по адм.д. № 2173/2019 г., ВАС е отменил решение № 736/11.12.2018 г., като е приел, че при разглеждане на делото са допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Върнал е делото за ново разглеждане от друг състав на съда. Указал е: „да се определи процедурата, по която е издадено решението за финансова корекция, да се разпредели доказателствената тежест, да се даде възможност на страните, във връзка с твърденията на всяка една от тях, да искат доказателства. Да се приобщи и разгледа писмо на Националния институт по метеорология и хидрология филиал Плевен. Според изложеното в жалбата се касае явно и за оспорване на протоколите във връзка с наличие в съседство на имоти на канал, в който се оттичат водите на рибарник, за проверка, за което съда нито е изяснил, нито се е произнесъл.“

С оглед на указанията на касационната инстанция, съдът е насрочил делото за разглеждане в открито съдебно заседание. Указал е на страните, че приема, че решението е издадено на основание Наредба 9/03.04.2008 г. Указал е на жалбоподателя, че носи тежестта на доказване по чл.170 ал.2 от АПК, включително да докаже твърденията си, че пропадането на земеделската култура е поради обилен валеж и преливане на канал, в който се оттичат водите от рибарник, за които твърдения не е посочил доказателства, както и да посочи дали оспорва протоколите за оглед на земеделския имот, приобщени по дело № 877/2018 г. Указал е на страните, че не сочат доказателства във връзка с твърденията си.

Във връзка с указанията в съдебното определение за насрочване на делото от ответника са постъпили: 1. Становище с вх.№ 4663 от 25 септември 2019 г., в което е посочено, че в жалбата се посочва, че се прилага констативен протокол от 25.05.2015 г., но същият липсва в приложените към жалбата документи. Дори да се представи, се възразява против този протокол като доказателство, като се излагат конкретни съображения. Изразява се становище да се приеме писмото от директора на НИМХ, филиал Плевен, относно метеорологичните условия през нощта на 2 срещу 3 юли 2017 г. Излагат се съображения, че във връзка с подаденото от жалбоподателя заявление за пропаднали площи, същото се подава до съответната Областна дирекция „Земеделие“, а не до Областна дирекция на ДФ „Земеделие“, във връзка с което са изложени съображения за това кой извършва огледите, кой прави дигитални снимки, кой обобщава информацията, както и че в комисията са включени експерти при Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен; Общинска служба „Земеделие“ гр.Плевен и гр.Червен бряг и служител в Регионална дирекция „Борба с градушките“, т.е. заявлението във връзка с пропадналите площи касае процедура, която се развива пред ОД „Земеделие“, ДФ „Земеделие“. /съдът представя на пълномощника на жалбоподателя копие от становището и дава възможност да се запознае със същото/. 2. Представя се молба от 25 септември към това становище, с която се прави искане с оглед доказване констатациите от извършените проверки на място да бъдат разпитани трима конкретно посочени свидетели – П.В., старши експерт в ОД на ДФ „Земеделие“ – Плевен; Н. С., служител в ГД „Аграрно развитие“ при ОД „Земеделие“ – Плевен и Р.Д., главен експерт в РД „Борба с градушките“, първия при режим на довеждане, втория и третия- при режим на призоваване.

         АДВОКАТ И. – Ние също ще посочим двама свидетели за обстоятелството дали е имало случай на преливане на водата в канала, дали е имало посеви върху този земеделски блок. Имената не мога да посоча към настоящия момент. Моля да ми дадете възможност да се запозная по-подробно с това становище и писмено да изразя доводите си по него. Не се противопоставям на допускането до разпит на тримата свидетели. Молбата ми е свидетелите, които ние ще посочим и свидетелите на ответната страна да бъдат разпитани в едно съдебно заседание. Съгласно указанията на ВАС заявявам, че оспорваме констативните протоколи от извършените проверки по реда на чл.193 от ГПК, като моля да ми дадете възможност да посоча конкретно кои протоколи оспорвам и в кои техни части допълнително с писмена молба.

         По доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЛАГА към настоящото дело доказателствата, приложени по адм.д.№ 877 по описа на Административен съд – Плевен за 2018 г.

         ПРИЕМА като доказателство по делото писмо вх.№ 3528/11.07.2019 г.

ПРИЕМА като доказателство по делото становище вх.№ 4663 от 25.09.2019 г. с приложена към него молба.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на пълномощника на жалбоподателя в седмодневен срок от днешното съдебно заседание, във връзка със заявеното оспорване по реда на чл.193 от ГПК на констативните протоколи от проверките, да заяви изрично в писмена молба кои протоколи като номер и дата на издаване оспорва, дали оспорва същите относно тяхната автентичност или относно верността на тяхното съдържание. В случай, че оспорва верността на съдържанието на последните, да посочи коя част от съдържанието на тези документи оспорва или ги оспорва в цялост, както и какви доказателства ще ангажира във връзка със заявеното производство по оспорване.

Тази молба с конкретизация на документите, които се оспорват, следва да бъде представена с препис за насрещната страна, която след като получи същата,  да може да заяви дали ще се ползва от съответните документи като доказателства.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на пълномощника на жалбоподателя в седмодневен срок от днес да депозира писмена молба, в която да посочи трите имена на свидетелите, които иска да бъдат разпитани и обстоятелствата, за които ще бъдат разпитани, както и дали ще бъдат разпитани при режим на довеждане или призоваване. В случай, че бъдат допуснати при режим на призоваване, да се посочат адреси за призоваването им в самата молба.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на пълномощника на жалбоподателя в седмодневен срок от днес да се запознае с представеното становище от ответника с вх.№ 4663 от 25.09.2019 г. и в същия срок да вземе отношение по направените възражения и искания в това становище.

         ДОПУСКА до разпит за следващото съдебно заседание при режим на довеждане свидетелката П. А. В., старши експерт в Областна дирекция на ДФ „Земеделие“ – Плевен, с оглед доказване констатациите от извършената проверка на място, назначена със заповед № РД 173 от 25 юли 2017 г. на директора на ОД „Земеделие“ – гр.Плевен.

         ДОПУСКА до разпит при режим на призоваване за следващото съдебно заседание свидетелите Н.С. С., главен експерт в Главна дирекция „Аграрно развитие“ при Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен, и Р.К. Д., главен експерт в Регионална дирекция „Борба с градушките“, с посочени адреси за призоваване в молбата на ответника, с оглед доказване констатациите от извършената проверка на място, назначена със заповед № РД 173 от 25 юли 2017 г. на директора на ОД „Земеделие“ – гр.Плевен.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да сочат и други доказателства.

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 21 ноември 2019 г. от 10,30 часа, за когато жалбоподателят уведомен от днес, ответникът – уведомен по реда на чл.137 ал.7 от АПК.

         На ответника да се съобщи протоколното определение, с което са допуснати до разпит исканите от него свидетели, с оглед изпълнение на задължението за довеждането на първия от допуснатите свидетели. Останалите свидетели под № 2 и № 3 от молбата да се призоват на посочените адреси.

         АДВОКАТ И. – Моля да ми бъде изпратен препис от протокола на ел.адрес adv_ivanov@abv.bg

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДА СЕ ИЗПРАТИ на пълномощника на жалбоподателя копие от протокола от съдебното заседание след изготвянето му на посочения електронен адрес.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,22 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: