ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                  Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЪРВОИНСТАНЦИОНЕН

                                                                            ТРИЧЛЕНЕН състав

 

На двадесети септември две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

1.     ЕЛКА БРАТОЕВА

2.     КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Прокурор ИВАН ШАРКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Административно дело № 696 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 11.20 часа се явиха:

         ОСПОРВАЩИЯТ „РЕЙСЪР АУТО“ ЕООД - редовно призована, не се представлява.

         ЗА ОТВЕТНИКА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ – редовно призован, се представлява от адвокат В.Д.с пълномощно от днес.    

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Д.– Считам, че ход на делото не следва да бъде даден, тъй като оспорваме, че жалбоподателят няма правен интерес да оспорва Наредбата на Общински съвет Долна Митрополия. Същият не е адресат на тази Наредба, не е жител на общината, не е санкциониран с Наредбата, както и не е участвал в процедурата в общината, която да ограничава по някакъв начин неговото участие. Страната – жалбоподател не е представил надлежни документи и доказателства за неговия правен интерес от оспорване на Наредбата и в частност на чл. 44 и чл. 52, ал. 2, т. 4 от Наредбата, предвид това, ще Ви моля да не давате ход на настоящото дело.  

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че ход на делото следва да бъде даден, а становище по направените възражения във връзка с процесуалната легитимация на жалбоподателя, ще се вземе със съдебния акт по делото.

Предвид горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

         Докладва постъпилата жалба и представените към нея писмени доказателства, както и представените от ответника писмени доказателства с писмо вх. № 3687/19.07.2019 г. и становище от ответника, постъпило с писмо вх. № 3694/22.07.2019 г.

         АДВОКАТ Д.– Оспорваме жалбата. Моля да приемете представената административна преписка, както и доказателствата към жалбата. Нови доказателства няма да сочим.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приемат представените доказателства. Няма да сочим нови доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ВЛАГА в делото докладваните писмени доказателства.

Съдът счита, че следва да обяви съдебното дирене за приключено и да даде ход по същество, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВОКАТ Д.– Считаме, че жалбата е неоснователна и ще моля да я отхвърлите, както и да ни присъдите направените разноски по делото. С депозираната жалба се оспорват разпоредби от Наредбата за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община Долна Митрополия, приета с Решение № 688 по Протокол № 63/31.07.2014 г. на Общински съвет Долна Митрополия. При приемането на оспорената Наредба административният орган е спазил всички подзаконови текстове по приемането на същата. Оспорените разпоредби не противоречат на по-висок по ранг нормативен акт, в частност на ЗУО. Общинският съвет е овластен да издава административни актове, в това число и подзаконови такива, каквато е и настоящата оспорена Наредба. Оспорените разпоредби са приети в интерес на жителите на общината, които се прецизират в съответните такива законови разпоредби от ЗУО. По отношение на оспорената разпоредба на чл. 52, ал. 2 и ал. 4 от същата Наредба, същите не са санкционни по своя характер разпоредби и считам, че жалбоподателят е допуснал техническа грешка при изпасване на въпросните оспорени разпоредби, тъй като същите не са първо санкционни така, както той твърди в жалбата си.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам, че касационната жалба е неоснователна и предлагам на съда да бъде оставена без уважение. 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,24 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: