ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На двадесет и пети септември две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 654 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 13.30 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ Д.И.Г. – редовно призована, не се явява, не се представлява.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ИСКА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ - СОФИЯ се установява, че по делото не е върната призовката. Видно от протокол за проведен телефонен разговор и представени доказателства от деловодната книга на АССГ, служба „Призовки“ се установява, че призовката за административно дело № 654 по описа за 2019 г. е връчена и изпратена за връщане в Административен съд – Плевен. Същата е връчена на дата 17.06.2019 г. Видно от приложеното по делото становище от процесуалния представител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е, че същият знае за насрочване на дело за днешното съдебно заседание, с оглед на което същият е редовно призован.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, с оглед редовното призоваване на страните, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

В Административен съд - Плевен е подадена искова молба от Д.И.Г., към момента на подаване на исковата молба лишеният от свобода изтърпява наказание в затвора Белене, срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ с цена на иска 30 000 лева. С решение № 321/16.05.2018 г. по административно дело № 1019 по описа за 2017 г. Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е осъдена да заплати на Д.И.Г. за причинените му неимуществени вреди обезщетение в размер на 450 лева, като искът в останалата част за разликата над 450 лева е отхвърлен. Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е осъдена да заплати на ищеца и деловодни разноски в размер на 10 лева, както и да заплати в полза на Административен съд – Плевен деловодни разноски в размер на 430 лева.  

При инстанционен контрол по касационна жалба на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ с Решение № 8211/03.06.2019 г. по административно дело № 6387 по описа за 2018 г. ВАС отменя решението по административно дело № 1019 по описа за 2017 г. на Административен съд – Плевен в частта, в която Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е осъдена да заплати на Д.И.Г. обезщетение в размер на 450 лева за причинените му неимуществени вреди, както и в частта, с която Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е осъдена да заплати на ищеца деловодни разноски в размер на 10 лева и на Административен съд – Плевен деловодни разноски в размер на 430 лева. Делото в тази част е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав на Административен съд - Плевен с изрични указания да бъдат събрани доказателства относно състоянието и инфраструктурата на площадката за престой на открито през исковия период.

В Административен съд – Плевен е образувано настоящото административно дело № 654 по описа на съда за 2019 г.

С определението за насрочване на ответника е указано да представи по делото информация за състоянието и инфраструктурата на площадката за престой на открито за процесния период, включително дали е асфалтирано, има ли тоалетна и пейки; както и информация дали ищецът е работил и извършвал двигателна активност.

С писмо вх. № 3998/13.08.2019 г. е представена изисканата от съда информация, както и писмени доказателства.

По делото е депозирано становище от процесуалния представител на ответника, в което се сочи, че за днешното съдебно заседание е в невъзможност да се яви, моли да бъде даден ход на делото. Направено е и доказателствено искане да бъде допуснато до разпит в качеството на свидетел лицето Д.И.Ч., при режим на призоваване, със служебен адрес: гр. Белене, ул. „Страцин“ № 4, който свидетел ще доказва обстоятелствата дали на ищеца е провеждан престой на открито, участието му в спортни мероприятия, условията при който ищецът е полагал труд и други, които са спорни по делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВАЗапознала съм се подробно със становището на ответника и представените доказателства по делото. Считам, че следва да бъдат приети към делото като доказателства, тъй като са относими към спора. Що се касае до направеното искане за призоваване на свидетеля Д.И.Ч., който е бил социалния работник по време на престоя на ищеца в затвора Белене и който е наясно с всички обстоятелства по твърденията в исковата молба, считам, че този свидетел следва да бъде допуснат и призован за разпит.

С оглед становището на страните по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА писмо вх. № 3515/24.06.2019 г. от ответника по делото.

ПРИЕМА служебно извършена справка от НБД „Население“ за постоянния и настоящ адрес на ищеца Д.И.Г..

ПРИЕМА по делото представените с писмо вх. № 3998/13.08.2019 г. от ответника доказателства, а именно: писмо от 09.08.2019 г. до АС – Плевен; Заповед № 503/11.09.2017 г. на Началник на затвора Белене; писмо рег. № ЗД 211/17 от 27.09.2017 г. от Началник на затвора Белене; становище № 5113/26.09.2017 г. на ИСДВР на Първа група Д.И.Ч.; Постановление за прекъсване изтърпяване на наказанието лишаване от свобода № 6274/03.10.2017 г. на Окръжна прокуратура – Плевен; писмо № ЗД 211/03.10.2017 г. на Началник на затвора Белене; психологическо становище от 29.09.2017 г. за л. св. Д.И.Г.; психологическо становище от 21.07.2017 г. за л. св. Д.И.Г.; снимков материал относно място за престой на открито и приемно отделение – лява част.   

ПРИЕМА по делото копие от деловодната книга в служба „Призовки“ при АССГ – 2 листа /провинция върнати призовки от дата 17.06.2019 г. и от книга за призовкаря/.

ПРИЕМА становище вх. № 4652/24.09.2019 г. от процесуалния представител на ответника.

ПРИОБЩАВА към настоящото дело административно дело № 1019 по описа за 2017 г. на Административен съд - Плевен ведно с всички приложени към него доказателства, както и административно дело № 8387 по описа за 2018 г. на ВАС ведно с всички приложени към него доказателства.

Съдът намира, че с оглед установяване на всички факти и обстоятелства по делото и в изпълнение на указанията на ВАС, следва да бъде уважено доказателственото искане на процесуалния представител на ответника и до разпит в качеството на свидетел да бъде допуснато лицето Д.И.Ч., при режим на призоваване, със служебен адрес: гр. Белене, ул. „Страцин“ № 4, относно обстоятелствата посочени в становището на процесуалния представител на ответника от дата 24.09.2019 г.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетел лицето Д.И.Ч., при режим на призоваване, със служебен адрес: гр. Белене, ул. „Страцин“ № 4, относно обстоятелствата посочени в становището на процесуалния представител на ответника от дата 24.09.2019 г.

ПРОКУРОР АНТОНОВАНа този етап нямам други доказателствени искания.  

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА същото за 27.11.2019 г. от 13,30 часа, за когато ищецът и ответникът уведомени по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, Окръжна прокуратура – Плевен уведомена от днес. Да се изпрати призовка на допуснатия до разпит свидетел.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 13.45 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: