ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ състав

 

На пети септември две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 653  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 12.01 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩАТА -  К.Р.М., редовно призована, не се явява, не се представлява.

ЗА ОТВЕТНИКА – ОБЩИНА - ПОРДИМ, редовно призован, не се явява представител.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА – „БУЛГАРТРАНСГАЗ“ ЕАД – СОФИЯ, редовно призована, се представлява от  ЮРК П., с пълномощно от днес.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРК П. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

                                     ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Постъпила е с писмо с вх. рег. № 2855/05.06.2019  г. жалба на лицето, ведно с административната преписка.

Подадената жалба е срещу решение на комисията по чл. 210, ал. 1 от ЗУТ, с която е определено обезщетение за сервитутно право на прокарване.

Направено е искане в жалбата за допускане на съдебно-техническа експертиза, която да отговори на следната задача: Каква е справедливата пазарна оценка на частите от процесните имоти, които попадат в границите на сервитута, като се вземат предвид видовете ограничения на ползването, съобразно чл. 65, ал. 1 от Закона за енергетиката и срокът на ограничението – в случая безсрочен.  

Направени са искания за уважаване на жалбата и отмяна на решението и присъждане на разноски. Приложени са доказателства за собственост и писмо от Община – Пордим.

Съдът докладва писмо вх. рег. №  3021/13.06.2019 г., към което е приложен ПУП за съответното землище.

Съдът докладва молба с вх. № 4314/04.09.2019 г. от оспорващата.

ЮРК П. – Запознат съм с доказателствата, да се приемат. Оспорвам жалбата. Да се допусне експертизата. Бих коментирал формулировката на задачата, въпросът: Каква е стойността на земята е ирелевантен в казуса. Следва да се установи размера на сервитутното обезщетение, като следва да се има предвид, че тези т.н.  ограничения, те са по-скоро абстрактни, тъй като след изграждане на газопровода, на практика използването на имота реално не е ограничено. В смисъла, в който в момента се ползва, просто отдолу ще има някакво съоръжение, което по никакъв начин не влияе на възможността да се ползва.

Съдът,

                                     ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото представените към жалбата документи и административната преписка, както и изпратена извадка от ПУП от ответника.

Намира искането за допускане и назначаване на съдебно-оценителна експертиза за допустимо и относимо с оглед изясняване предмета на спора и

                                     ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА изготвянето на съдебно-оценителна експертиза, при която вещото лице след запознаване  с доказателствата по делото и извършване проверка при ответника да отговори на въпроса:

-                     По какъв начин е определено обезщетението за сервитутното право на прокарване в процесното решение на комисията? Какви са използваните методи и да отговори на поставения въпрос от оспорващата, а именно: Как следва да бъде определен размера на обезщетението  за частите от процесните имоти, които попадат в границите на сервитута, като се вземат предвид видовете ограничения на ползването, съобразно чл. 65, ал. 1 от Закона за енергетиката и безсрочното предоставяне на сервитутното право на прокарване. 

ОПРЕДЕЛЯ за вещо лице С.И.П.с адрес гр. Плевен, ул. „******, тел. *****,  агро-икономист, лицензиран оценител,  тел.: ***.

ОПРЕДЕЛЯ депозит за вещото лице в размер на 100 лв., вносими от оспорващата в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението за внасянето му, за което да представи вносна бележка в деловодството на съда.

След получаване на доказателства за внесен депозит ДА СЕ ИЗПРАТИ ПИСМО до вещото лице и призовка за явяването му в съдебно заседание.

С оглед попълване  на делото с доказателства, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАСРОЧВА за 21.11.2019 от 11.00 часа, за когато страните се считат редовно уведомени.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 12.07 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: