ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ касационен състав

На пети септември две хиляди и деветнадесета година    

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия БРАТОЕВА

Касационно административно дело №  646 по описа за 2019г.

 

На именното повикване в 11,02 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ ТИМОНА ТРАНС ЕООД – гр. ГУЛЯНЦИ, редовно призован, се представлява от адв. Т. К. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно от днес, преупълномощена от адв. И.Ц. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА  ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ НА НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ – гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ОФИС – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, се представлява от главен юрисконсулт Ц. Г. с пълномощно от днес.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. К. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Г. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

АДВ. К. – Поддържаме жалбата. Няма да правим нови доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ Г. –  Оспорвам жалбата, нямаме доказателствени искания.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Няма да сочим нови доказателства. Моля да дадете ход по същество.

Съдът намира, че делото е изяснено от фактическа страна, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. К. – Уважаеми касационни съдии, считам че решението е незаконосъобразно и неправилно. Основният аргумент в тази насока е неприлагането на чл. 28а от ЗАНН, макар предпоставките затова да са налице. Безспорно е установено наличието на техническа грешка, поради което не се е генерирала справка-декларацията за м. декември 2018г. Същата се генерира автоматично и не са необходими допълнителни действия от страна на лицето за изготвянето и подаването й. При съпоставка на данните от първоначалното и коригираното уведомление е видно, че не са налице изменения във финансовите резултати и няма настъпили вредни последствия във фиска на Държавата. Освен това се касае за първо по ред нарушение за дружеството. Възложената проверка от НАП, при която е установено нарушението, е инициирана от дружеството. След установяването на грешката, същата е коригирана още преди да бъде издаден АУАН. Неправилен  е извода на съда за наличие на проявена небрежност, изкючваща прилагане на чл. 28 от ЗАНН, който извод е аргументиран с датата на подаване на декларацията - последния ден от срока и с възможността същата да бъде коригирана в същия ден. Тъй като единствената обратна информация при подаване на този вид справка-декларация е вх. №, с датата на подаване и часа, т. е. наказаното дружество няма обективна възможност, да разбере, че не се е формирала и не се е генерирала декларацията, поради което считам, че не би следвало да се носи отговорност от задълженото лице във връзка с подаване на тази декларация. В тази връзка считам, че в конкретния случай са налице предпоставките за квалифициране на настоящия случай като маловажен и моля да отмените решението, с което е потвърдено НП.

ЮРИСКОНСУЛТ Г. –  Уважаеми касационни съдии, моля да постановите решение, с което да потвърдите решението на първоинстанционния съд като правилно, законосъобразно и обосновано. Неоснователни са доводите в касационната жалба за прилагане на чл. 28 от ЗАНН. Касае се за формално нарушение, така нареченото просто извършване, което с настъпване на неговите елементи, законодателя презумира неблагоприятен ефект, но без да има реални вредни последици. Считам че приложението на чл. 28 от ЗАНН за формално нарушение е недопустимо. Такава е и съдебната практика на АС Плевен.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми касационни съдии, с оглед доказателствата по делото, моля да оставите без уважение така подадената касационна жалба и да потвърдите решението на Районен съд - Плевен по нахд № 693/2019г. Няма основания за прилагане на чл. 28 от ЗАНН при наличието на формално нарушение.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,07 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: