ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На единадесети септември две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 638 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 14.00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „КЛЕЪРС“ ЕООД, с. Черковица, общ. Никопол, обл. Плевен – редовно призован, се представлява от адвокат А.С. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОРЪТ НА АГЕНЦИЯ МИТНИЦИ – редовно призован, не се явява, представлява се от юрисконсулт М.Ф. с пълномощно от днес.

В залата се явява прокурор Йорданка Антонова - представител на Окръжна прокуратура – Плевен. 

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаема госпожо Председател, моля на основание чл. 16, ал. 1, т. 3 от АПК да конституирате Окръжна прокуратура – Плевен като страна в настоящото производство предвид указанията дадени от Главния прокурор на Република България.

Съдът намира, че искането на представителя на Окръжна прокуратура – Плевен е основателно, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОНСТИТУИРА Окръжна прокуратура – Плевен като страна по административно дело № 638 по описа за 2019 г. на Административен съд – Плевен.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Запозната съм с материалите по делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ С. – Моля да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Моля да дадете ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

С оглед редовното призоваване на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по жалба от „Клеърс“ ЕООД със седалище и адрес на управление с. Черковица, общ. Никопол, обл. Плевен против Решение №BG 004000-ИВ-27-2-РВ11/22.02.2019г. на с.д.Директора на ТД „Дунавска“ на Агенция Митници, с което е отказано възстановяване на акциз в размер на 258036.30 лева по искане вх.№ 32-29319/29.01.2019г. и мълчалив отказ по това искане в частта за претендираните законни лихви, потвърдени с Решение № Р-493/09.05.2019г. на Директора на Агенция Митници.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в днешното съдебно заседание.

От деловодството на Административен съд – Плевен е изискано за прилагане към настоящото дело административно дело № 1020/2017 г. Същото е приложено към настоящото дело.

АДВОКАТ С. – Уважаема госпожо съдия, поддържам депозираната жалба и направените с нея доказателствени искания, а именно прилагане на административната преписка и назначаване на съдебна експертиза със задачите посочени в жалбата. Да се приемат доказателствата по делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Оспорвам жалбата. Считам искането за назначаване на експертиза за неоснователно, тъй като въпросите поставени от жалбоподателя не се спорят по делото. Предметът е отказа на Директора на ТД „Дунавска“ да възстанови акциз в размер на 258036.30 лева. Да се приемат доказателствата по делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да приемете представените по делото доказателства. Що се касае до направеното искане за назначаване на съдебна експертиза, моля да го оставите без уважение предвид изявлението направено от процесуалния представител на ответника, а именно, че не се спори относно сумата в размер на 258036.30 лева, по-скоро въпросът е правен.

По доказателствата, с оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с жалбата доказателства, както и представените от ответника документи представляващи административната преписка образувана по издаване на оспореното решение, съгласно опис приложен на лист 18 от делото.

ПРИЛАГА към настоящото дело административно дело № 1020 по описа за 2017 г. на Административен съд – Плевен ведно с всички приложени към него доказателства.

Съдът намира, че за изясняване на всички факти и обстоятелства по делото, следва да бъде уважено доказателственото искане направено в жалбата, а именно за назначаване на съдебноикономическа експертиза, като освен поставените от жалбоподателя въпроси, ще постави и служебно такива.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЗНАЧАВА съдебноикономическа експертиза с вещо лице В.А.В., която след запознаване с доказателствата по делото и при необходимост проверка на място при жалбоподателя и при ответника, да отговори на поставените в жалбата въпроси, както и да отговори на въпроса: Дали акцизът на процесните енергийни продукти е начислен и внесен в държавния бюджет?

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 300 лева вносими в 7-дневен срок от днес от оспорващото дружество. След внасяне на определения депозит да се изпрати писмо с посочване на задачите на вещото лице.

АДВОКАТ С. – На този етап нямам други доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което  

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 04.12.2019 г. от 09.30 часа, за когато страните уведомени от днес. Да се изпрати съобщение на вещото лице след внасяне на определения депозит.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14.07 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: