ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На двадесети и втори май две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  629 по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 13.30 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ Е.С.Я. – редовно призован, се явява лично. Назначеният му служебен защитник адвокат В.К. не се явява. От негова страна по делото е депозирана молба вх. № 2464/16.05.2019 г., в която се сочи, че поради възникване на непредвидено отсъствие от страната за периода от 19.05.2019 г. до 26.05.2019 г. няма да може да присъства в съдебното заседание. Моли да се приключи делото, като се разпита вещото лице.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрисконсулт Н.У. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ - СОФИЯ – редовно призован, се представлява от юрисконсулт Н.У. с пълномощно по делото.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М.М.Т. – редовно уведомена от предходно съдебно заседание, явява се.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ИЩЕЦЪТ Я. – Предоставям на съда.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо Председател, предоставям на съда преценката по даване ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаема госпожо Председател, на ищецът е назначен служебен защитник поради обстоятелството, че същият има нужда от специални знания за защита на своите интереси. Служебният защитник не се явява в днешното съдебно заседание, поради което ако се даде ход на делото ще се стигне до нарушаване правата на ищеца, което може да бъде основание за отмяна на решението на съда по делото. Поради тези обстоятелства, считам, че не следва да се дава ход на делото, същото да се насрочи за друга дата с оглед осигуряване на защитата на ищеца, предвид необходимостта от такава служебна защита.

Съдът намира, че независимо от редовното призоваване на страните ход на дело в днешното съдебно заседание не следва да бъде даден. На ищеца по негово искане и с оглед изпълнение на изискванията на Закона за правната помощ е предоставена такава, като за служебен защитник е назначен адвокат В.К.. Същият е назначен именно поради необходимостта на ищеца да бъде указана юридическа помощ поради липса от негова страна на правни познания. Доколкото в настоящото съдебно заседание следва да бъде разпитано вещото лице, съдът счита, че с оглед осигуряване правото на защита на ищеца и осигуряването му на квалифицирана правна помощ, следва да не се дава ход на делото с оглед осигуряване правата на ищеца, в какъвто смисъл е и съдебната практика на ВАС.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ОТЛАГА И НАСРОЧВА същото за 11.09.2019 г. от 13.30 часа, за когато на ищеца да се изпрати съобщение, на служебния му защитник да се изпрати съобщение. Присъстващите в залата страни уведомени от днес.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 13.36 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: