ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На двадесет и осми януари две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  629 по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ Е.С.Я. – редовно призован, се явява лично и се представлява от адвокат В.К. – назначен като процесуален представител.   

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрисконсулт Н.У. с пълномощно по делото.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М.М.Т. – редовно призована, явява се.

 

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ К. – Да се даде ход на делото.

ИЩЕЦЪТ Я. – Да се гледа делото.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да се даде ход на делото.

         Независимо, че страните са редовно призовани за днешното съдебно заседание съдът намира, че ход на делото не следва да бъде даден. След като делото беше разпределено на нов съдия-докладчик, а именно съдия Цветелина Кънева и след запознаване с документите по делото се установи, че с молба вх. № 3001/13.07.2018 г. ищецът е посочил, че не може да заплати дължимата държавна такса и е направено искане да се провери дали има парични средства. Няма направено изрично искане за освобождаване от държавна такса и независимо от последното, предишният съдия-докладчик е дал ход на делото без да е отстранена тази нередовност по исковата молба.

Съдът счита, че исковата молба е нередовна и по отношение на посочения период, за който се претендират вредите. Следва да бъде указано на ищеца да посочи изрично, като конкретизира периода, за който се твърди, че се търпят вреди от Затвора Пленен и периода, за който се твърди, че се търпят вреди от Затвора Белене, като в тази връзка съобрази и посочи надлежен ответник за конкретните периоди, като бъде съобразена разпоредбата на чл. 205 от АПК, а именно юридическото лице за процесния период.

Съдът констатира, че от страна на ответника не са изпълнени указаните в Определение № 1291/05.10.2018 г. указания за представяне на доказателства. Единствено по делото е представена медицинската документация на ищеца без да бъдат представени всички други доказателства изискани от ответника с посочения съдебен акт. Същият следва да бъде задължен да ги представи.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

УКАЗВА на ищеца и неговия служебен защитник, в 7-дневен срок от днес, да посочат изрично дали искат освобождаване от държавна такса или ще внесат дължимата такава от 10 лева по сметка на Административен съд – Плевен, ако искат освобождаване от държавна такса, следва това искане да бъде изрично посочено за да може съдът да се произнесе по него.

В 7-дневен срок от днес ищецът следва да конкретизира и периода, през който търпи твърдяните вреди, като изрично посочи исков период, през които се твърди, че се търпят вреди от Затвора Плевен и исков период, през който се твърди, че се търпят вреди от Затвора Белене, като съобразно посочения период да се конкретизира и надлежен ответник съобразно разпоредбата на чл. 205 от АПК.

ПРЕДУПРЕЖДАВА ищеца и неговия процесуален представител, че при неотстраняване на нередовностите в указания срок производството по делото ще бъде прекратено.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 7-дневен срок от днес, да представи по делото указаните с Определение № 1291/05.10.2018 г. доказателства.

ПРЕДУПРЕЖДАВА ответника, че при неизпълнение на съдебния акт ще му бъде наложена глоба по реда на ГПК.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 7-дневен срок от днес, да представи доказателства правени ли са периодични профилактични и флуорографски прегледи на лишения от свобода, както и какъв е начинът на почистване и дезинфекция на спалните помещения в Затвора Плевен и Затвора Белене.

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 20.03.2019 г. от 13.30 часа, за когато страните и вещото лице уведомени от днес. На ищца да се изпрати съобщение.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.41 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: