ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ касационен състав

На пети септември две хиляди и деветнадесета година    

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия АРАБАДЖИЕВА

Касационно административно дело №  615  по описа за 2019г.

 

На именното повикване в 10,14 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ В.Б.А., редовно призован, не се явява, представлява се от адв. Е.Й. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА  ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, не се представлява.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Й. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Докладва постъпилата касационна жалба, както и представеното с нея писмено доказателство, а именно: заверено копие от писмо на ОД на МВР Плевен с рег. № 316000-30931/14.09.2018г.

АДВ. Й. – Поддържам жалбата. Моля да приемете представеното писмено доказателство, други доказателства няма да сочим.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приеме представеното доказателство, други писмени доказателства няма да сочим. Моля  да се даде ход на делото по същество.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото представеното с касационната жалба писмено доказателство, след което да обяви съдебното дирене за приключено и да даде ход по същество.

Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ВЛАГА в делото представеното с касационната жалба писмено доказателство – писмо рег. № 316000-30931/14.09.2018г. на ОД на МВР – Плевен.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Й. – Уважаеми касационни съдии, от името на моя доверител Ви моля, да уважите касационната жалба, която изцяло поддържам. В нея съм изложила подробни мотиви, поради които считам, че обжалваното решение е незаконосъобразно, необосновано и постановено при нарушение на процесуалните правила. Подробни съображения съм изложила по делото, че липсва обсъждане на основния аргумент, по който ние сме завели това дело. Може да Ви се струва маловажен случая, но моя доверител беше категоричен, че на 05.08.2018г., в 9,00 часа, било е по светло, на този разклон зад ДНА не е имало никой друг. Той е виждал спрялата кола, минал е на зелено. Спрели са го, казали са му, че е минал на червено, той е искал записа, отказали са му и той още на другия ден дойде при мен с категоричното искане да започне дело, въпреки моите други аргументи, които са без значение за делото.  Всъщност, основното искане във възражението, което подадохме в 3-дневния срок, беше ако не са в състояние да ни предоставят копие, да го запазят до съдебното заседание. Основното ни искане в съдебното заседание също да бъде представен записа. Отказаха ни с мотив, че е изтекъл 1-месечния срок, който незнам поради какъв мотив и какви са тези вътрешни правила, съгласно които този видео запис, който е бил наличен, да се пази само 1 месец. Съдът дори не обсъди това ни основно възражение, че отказа на административно-наказващия орган в цялото това производство да представи този запис, не само че не трябва да се игнорира, а трябва  да се осъжда като утежняващ доказателствената сила на издадения АУАН. Явно е, че административно-наказващия орган не само, че не разполага с това доказателство, а  дори саботира представянето на това доказателство, тъй като не би могло да му послужи. Това са основните ни аргументи за постановяване на едно напълно необосновано решение. Имаме показания на актосъставителя и твърденията на моя доверител, които са взаимно изключващи се. На кого да даде вяра, при положение, че тежестта на доказване е на административния орган. Извършили сме толкова много усилия да докажем своята невина, която би трябвало да се предполага, а съда не ги е обсъдил.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми касационни съдии, с оглед събраните доказателства по делото намирам, че касационната жалба е неоснователна и моля да потвърдите съдебното решение по нахд № 126/2019г. по описа на РС Плевен.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,19 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: