ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На двадесет и първи май  две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 611 по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 14.06 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩИЯТ – П.С.П., редовно призован, явява се лично и с адв. Б.Д.  - служебен защитник.

ОТВЕТНИКЪТ – НЕЛК – СОФИЯ, „СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪСТАВ ПО ПСИХИЧНИ БОЛЕСТИ“, редовно уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не изпраща  представител.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ – доц. д-р Н.Н., редовно призован, се явява.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д. - Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

В предходно съдебно заседание съдът е докладвал комплексна съдебно-медицинска експертиза, като е снел самоличност и е изслушал две от трите вещи лица, поради невъзможност за явяване в предходно съдебно заседание на Доц. д-р Н. поради лечение. Същият ще бъде изслушан в днешното съдебно заседание относно представената комплексна съдебно – медицинска експертиза.

Съдът снема самоличност на вещото лице.

Н.Г.Н. – 57 години, неосъждан, без родство със страните.

Съдът напомня на вещото лице отговорността му за невярно и заинтересовано заключение.

В.Л. ДОЦ. Д-Р Н. – Запознат съм с отговорността, която нося.

СЪДЪТ КЪМ В.Л. ДОЦ. Д-Р Н. - Да кажете, поддържате ли изготвената във Вашата част, комплексна съдебно-медицинска експертиза, която е представена по делото.

В.Л. ДОЦ. Д-Р Н. – Да.

Съдът  дава възможност  на пълномощника на оспорващия да вземе  отношение по експертизата  в частта на Доц. д-р Н..

АДВ. Д. – Вие сте диагностицирали заболяването на П.П.,  то попада ли в някои…….

В.Л. ДОЦ. Д-Р Н. – Във връзка с тази експертиза диагнозите, които констатирах по документация и след като видях пациента, са артрозна болест с различна локализация, това е шипова болест. В една от епикризите има диагноза „реактивен артрит“. За пояснение на съда, реактивният артрит е заболяване, когато има някъде инфекция и има засягане на ставите след прекарана инфекция, т.е. всеки от нас като се разболее от грип има болки в мускулите и ставите. Това е тип реактивен артрит, но след като премине инфекцията, изчезва реактивният артрит. Артрозната болест, след 26 година всеки има изразени шипове, които не водят до инвалидизация,  с изключение на тези шипове, които водят до крайна деструкция на стави с подмяна на стави и т.н. При пациента, който прегледах няма такива за данни трайно увреждане. В съчетание с това да спомена, защото това трябва да чуе и самият пациент. За решенията на ТЕЛК последно време има нови наредби, които се определят от една водеща диагноза, а другите диагнози не се признават като процент. Това е за разяснение на съда. Аз не съм вещо лице в ТЕЛК, но по-рано се изчисляваха проценти за всяка допълнителна диагноза. Сега в момента една диагноза е водеща и другите диагнози, които има допълнително не се признават допълнителни проценти.

АДВ. Д. – Освидетелстването и  предмета на обжалване, е именно по стария ред, където би следвало да бъдат  определени и допълнителните заболяване, а не по новия, както е сега.

В.Л. ДОЦ. Д-Р Н. -  Артрозната болест води до трайно увреждане на стави. Той е млад мъж. Той има артрозна болест, която не е инвалидизираща артроза.  

АДВ. Д.  - Нямам повече въпроси.

ОСПОРВАЩИЯТ – Докторът казва, че съм болен, нали?

СЪДЪТ КЪМ ОСПОРВАЩИЯ -  Казва, че имате изменения, които не са основание за определяне на степен намалена работоспособност.  

АДВ. Д. КЪМ ОСПОРВАЩИЯ – Ако съдът приеме тази експертиза, предната и сегашната, делото приключва. Ще имаш ли искания към експертизата? По отношение на водещото ти заболяване, не че си оздравял, а ти определят по-нисък процент на инвалидизация. Тези 50 %, а не 80 %. Минали са достатъчно години и време и време, в които не си имал това силно изразено проявление на болестта. Затова те казват, че това, което е решил ТЕЛК и съответно НЕЛК е правилно. Същото казва и невроложката. Тя казва, че имаш травматични увреждания на главата и данни за фрактури, но също и тя казва, че си в ремисия. Означава, че имаш период от време, в който  не си в такава лоша форма. Да приключваме ли?

ОСПОРВАЩИЯТ – Да. Нямам други искания. Приемам експертизата.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА заключението по назначената комплексна съдебно-медицинска експертиза, в частта изготвена от Доц. д-р Н..

ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение на вещото лице Доц. д-р Н., ЗА СМЕТКА НА БЮДЖЕТА НА СЪДА, след справка декларация в счетоводството.

С оглед заявеното, че няма други доказателствени искания и заявеното от самия оспорващ, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Д. – Моля да приемете, че жалбата е основателна, а решението на НЕЛК е неправилно, постановено в нарушение на материалния закон и допуснати съществени процесуални нарушения и непълнота на доказателствата. Държа на съда, да бъдат разяснени неговите фактически твърдения, тъй като такива се съдържат в първоначалното разглеждане на делото. П.П. твърди, че на датата посочена в ЕР на ТЕЛК – Плевен се е явил за освидетелстване, това е на  11.02.2016 г., но твърди, че реален преглед не му е осъществяван. Твърди, че комисията не е била в състав, а е имало само една жена, която е  държала един лист и му е казала, че е здрав и с това е приключил прегледа. Това всъщност е било само едно формално присъствие негово на датата на освидетелстването. Тук действително съществено е това, че знае че обжалва решение на ТЕЛК, но то е в пряка връзка с решението на НЕЛК. По отношение на експертно решение на ТЕЛК пише, че приложението е един брой епикриза от психоотделението на Ловеч. Няма други документи, които да са посочени от ТЕЛК – Плевен. Когато той получава съобщението и решението на ТЕЛК – Плевен, той  подава една бланкетна жалба, написана собственоръчно от него. Казва, че не е доволен от решението на ТЕЛК. Съответно НЕЛК приемайки за разглеждане, му дава един седмодневен срок, в който да уточни от какво не е доволен. Това са вече съдържащи се някакви показания, в подкрепа на неговите твърдения, тъй като за съжаление ние няма как да установим, че на 11 февруари той не е бил в комисия, а в едночленен състав.  Той иска  да му бъдат предоставени медицинските документи  въз основа, на които е взето решение. Започва се пак една кореспонденция. Тъй като съгласно Правилника за реда и организация на медицинските експертизи, е посочено че те се съхраняват по местоживеенето на лицето. Местоживеенето на лицето П.П. е първоначалното освидетелстване в гр. Русе. Той изпраща едно писмо до ТЕЛК – Русе, съответно там му е било досегашното досие. От ТЕЛК му отговарят, че не съхраняват такова и да се обърне към ТЕЛК – Ловеч. От ТЕЛК – Ловеч тези писма, ги има приложени по делото. Те съответно му отговарят, че при тях няма такова. Най-накрая констатират, че то се намира в ТЕЛК – Плевен, тъй като към настоящия момент П.П. търпи наказание „лишаване от свобода“ в Затвора – Белене  и се води, че местоживеенето му е в района на Плевен. Липсват каквито и да е било доказателства, че при разглеждането на решението и освидетелстването му от ТЕЛК е имало такова досие в гр. Плевен, както и при НЕЛК – София. Тъй като такива документи на него не са му представени. Имало е един порочен кръг с писма да се търси къде се намира експертното му досие.

Смятам, че е нарушена Наредбата за медицинските експертизи и по-специално чл. 62 от тази Наредба, както и Правилника за реда и организацията на медицинските картотеки. Подробните съображения за незаконосъобразността на решението на НЕЛК – София, ще изложа в писмена защита, съобразно предоставен от съда срок.

 Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕДОСТАВЯ възможност на пълномощника на оспорващия в 7 дневен срок от днес да представи писмената си защита.

ОСПОРВАЩИЯТ - Искам да отмените експертното решение, което е на 50 %. Смятам, че е неправилно.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния 30 дневен срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14.19 часа.

СЕКРЕТАР:                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: