ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ВТОРИ касационен състав

 

На ДЕСЕТИ СЕПТЕМВРИ                                2019  ГОДИНА     

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

ПРОКУРОР:  ИВАН ШАРКОВ

СЕКРЕТАР: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Касационно административно дело №  587 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.33 часа се явиха:

         КАСАТОРЪТ ОД НА МВР – ПЛЕВЕН – редовно призован, не се представлява

         ОТВЕТНИКЪТ В.Н.Г. – редовно призован, не се явява, за него адв. М. с пълномощно от първата инстанция

ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор ИВАН ШАРКОВ

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. М.: Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото.

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

ДОКЛАДВА приложена към касационната жалба заповед № 316з-1100/28.03.2019 г. на Директора на ОД на МВР – Плевен във връзка със заместването му.

АДВ. М.: Оспорвам касационната жалба. Моля да я оставите без уважение.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Няма да сочим други доказателства. Да приключи съдебното дирене.

АДВ. М.: Няма да сочим други доказателства. Да приключи съдебното дирене.

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА приложената към касационната жалба заповед № 316з-1100/28.03.2019 г. на Директора на ОД на МВР – Плевен.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. М.: Уважаеми административни съдии, моля да оставите без уважение касационната жалба и оставите в сила решението на РС -Плевен. Алтернативно считам, че настоящото производство следва да бъде прекратено и моля да съобразите следното: В самата касационна жалба, доколкото тя не е и оформена като такава, липсва искане – нещо, което изрично е уредено както в чл. 351, ал. 1, предл. последно от НПК, така и по чл.  212, ал. 1, т. 5 от АПК. Липсата на искане прави касационната жалба не отговаряща на изискванията на закона и съответно считам, че същата следва да бъде оставена без разглеждане и настоящото производство следва да бъде прекратено. Алтернативно ако счетете, че  все пак производството следва да бъде разгледано и вие да  се произнесете по същество, аз ви моля да потвърдите решението на РС - Плевен като правилно и законосъобразно. Явно и ясно е според мен е, че в настоящия случай се касае за явна фактическа грешка. Мотивите на съда са ясни. Волята на съда е ясна. Той счита, че НП е неправилно и незаконосъобразно, изложил е  основанията си за това. Да, допусната е фактическа грешка – посочен е друг номер на НП. Това обаче има процесуален начин да бъде изправено и макар, че в НПК не е предвиден по принцип такъв ред за поправка на фактически грешки, то съдебната практика се е съобразила с това нещо и има достатъчно богата такава, която дава възможност да бъдат поправени явни фактически грешки. Ще посоча две решения, едното е на РС – Ямбол, 2-ри състав по НАХД № 181/2013 г., където е извършена такава поправка, също така на Окръжен съд Търговище по дело № 162/2012 г. Дори АС – Плевен по КАД № 281/2017 г., където съдия П.Б.К. излага особено мнение, сочи /макар по друг казус/ възможността да бъде извършвана поправка на явна фактическа грешка по реда на чл. 414, ал. 1 от НПК. В този смисъл ви моля да вземете предвид ако прецените, че по същество следва да бъде разгледано делото, основанията които съм посочил в писмената си защита представена в районния съд, там съм посочил няколко основания за незаконосъобразността на обжалваното НП. Едно такова потвърждаване на това решение отново  ще даде възможността да бъде поправена явната фактическа грешка. Аз съм депозирал молба за поправяне на фактическа грешка на основание чл. 414, ал. 1 от НПК, но поради чисто техническото отсъствие на делото в Районен съд – Плевен и наличието му в касационната инстанция няма произнасяне по нея. С оглед изложеното аз ви моля да съобразите изложеното и прекратите настоящото касационно производство и алтернативно да потвърдите обжалваното с касационната жалба решение на Районен съд – Плевен.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам, че в първоинстанционното производство е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, а именно непроизнасяне по искането на процесуалния представител на ответника и предлагам да върнете делото за ново разглеждане от друг състав на Плевенския районен съд.

Съдът счита, че следва да бъде отменен дадения ход по същество на делото. следва да се дадат указания на касатора да отстрани нередовностите на касационната жалба като посочи какво е искането към съда. С оглед твърдението на адв. М. следва да се изиска от Районен съд – Плевен постъпилата молба за изменение на постановеното съдебно решение на РС - Плевен за поправка на явна фактическа грешка и

О П Р Е Д Е Л И

ОТМЕНЯ ХОДА ПО СЪЩЕСТВО

ВЪЗОБНОВЯВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ касационната жалба на ОД на МВР –Плевен.

УКАЗВА на касатора в 7-мо дневен срок от съобщението да отстрани констатираните нередовности в касационната жалба като посочи какво е искането към настоящия съд.

ПРЕДУПРЕЖДАВА касатора, че при неизпълнение на указанията в посочения срок касационната жалба ще бъде оставена без разглеждане, а съдебното производство прекратено.

ИЗИСКВА от Районен съд - Плевен да представи постъпилата молба за поправка на явна фактическа грешка на решение № 191/25.03.2019 на ПлРС, постановено по НАХД № 2994/2018 г. по описа на съда и постановените определения или разпореждания във връзка с подадената молба.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 5 ноември 2019 г. от 10:00 часа, за когато страните се считат уведомени. Да се изпрати съобщение на касатора с указанията и писмо до РС – Плевен.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.46 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: