ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ касационен състав

На пети септември две хиляди и деветнадесета година    

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия БРАТОЕВА

Касационно административно дело №  581 по описа за 2019г.

 

На именното повикване в 10,50 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ НА НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ – гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО, редовно призован, се представлява от главен юрисконсулт Ц. Г. с пълномощно по делото и от днес.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА  П.Г.К., редовно призован, не се явява, не се представлява.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ Г. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Докладва касационната жалба и писмен отговор по касационната жалба от процесуалния представител на ответника, както и становище от процесуалния представител на ответника.

ЮРИСКОНСУЛТ Г. –  Поддържам касационната жалба, нови доказателства няма да представяме и нямаме други доказателствени искания.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Няма да правим нови искания. Моля да дадете ход по същество.

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЮРИСКОНСУЛТ Г. – Уважаеми касационни съдии, моля да постановите решение, с което да отмените решението на Районен съд - Плевен като неправилно и незаконосъобразно, противоречащо на материалния закон. Подробни доводи сме изложили в касационната жалба. Извън доводите в нея, искам да отбележа, че процесуалния закон ЗАНН определя няколко срока, които са от съществено значение за административно-наказателното производство - дата на извършване на нарушението, дата на откриване на нарушителя, както и място на извършване на нарушението. И трите реквизита са налице в НП. Датата на извършване на нарушението е датата на сключване на сделката, защото според материалния закон – Закон за ограничаване на плащанията в брой законодателят е вменил задължението когато се извършват плащания в брой, които са част от престация, а именно тази престация е договора - нотариалния акт, с който е извършена продажбата на недвижим имот да не надвишава сумата от 10 000 лева, когато се извършва плащане в брой. В конкретния случай сумата е 50 хил. лева. Ирелевантни са доводите на съда, че се касае за множество нарушения и съответно трябва да на налице множество санкции. Това не кореспондира с действителната воля на законодателя. Обединяващ фактор в конкретния случай е сделката, с която е извършено разпореждането с недвижимия имот и това е престацията, за която законодателя говори. При преглед на доказателствата, приложени по делото е безспорно, че плащанията са извършени по размер на чл. 3, ал. 1, а именно 10 000 лева, като всичките плащания са по 9 500 лв., като целта е да се заобиколи закона. Считам, че са неосноватени доводите на съда. В обжалваното от мен съдебно решение има несъответствие. Първоначално съда говори за сумата от 25 хиляди лева, а в последствие за 50 хиляди лева, което поставя под съмнение действителната воля на съда при постановяване на съдебния акт и поради това считам решението за незаконосъобразно, неправилно и моля да го отмените, като постановите друго, с което да потвърдите НП.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми касационни съдии, моля да уважите касационната жалба, подадена от ТД на НАП Велико Търново, офис Плевен като отмените решението по нахд № 447/2019г. на Районен съд - Плевен  като неправилно и несъобразно с разпоредбите на материалния закон, а именно чл. 3, ал. 1 от Закона за ограничаване на плащанията в брой. Смятам, че  издаването на тези 5 разписки е с цел заобикаляне на закона. Няма допуснати нарушения на процесуалните  правила и касационната жалба е основателна и моля да бъде уважена.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,55 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: