ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                                          Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                          КАСАЦИОНЕН СЪСТАВ

 

На ДВАНАДЕСЕТИ ЮЛИ                                                   2019 ГОДИНА       

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

 

ПРОКУРОР: НАНКА РАЧЕВА

СЕКРЕТАР: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от  съдия ИВАНОВА

Административно дело №  554  по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.49 часа се явиха:

         КАСАТОРЪТ  ДЪРЖАВНА КОМИСИЯ ПО ХАЗАРТА – редовно призован, не се представлява.

         ОТВЕТНИКЪТ „ФИЛАДЕЛФИЯ“ ООД - ПЛЕВЕН чрез представляващ М.П.А.  – редовно призован, се представлява от адвокат Н.Д. с пълномощно от първата инстанция.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор НАНКА РАЧЕВА.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д.: Моля да дадете ход на делото.

ПРОКУРОР РАЧЕВА: Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Постъпила е касационна жалба от Държавна комисия по хазарта срещу Решение № 42/26.032019 г. на РС – Левски, постановено по АНД № 449/2018 г. Няма приложени доказателства към нея. Постъпило е и писмено становище вх. № 3545/11.07.2019 г., с което се поддържа касационната жалба.

АДВ. Д.: Оспорваме касационната жалба. Считам същата за неоснователна. Няма да представяме доказателства.

ПРОКУРОР РАЧЕВА: Нямаме доказателствени искания. Да се приключи делото.

Съдът намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Д.: Уважаеми административни съдии, от името на доверителя си моля да оставите касационната жалба без уважение като неоснователна. Моля да потвърдите обжалваното решение на Районен съд - Левски като правилно, законосъобразно и обосновано на закона и доказателствата. Считаме за правилен решаващият извод на първоинстанционния съд за това, че макар и доказано в случая, извършеното административно нарушение има характеристиките на маловажно такова, както по смисъла на чл. 28 от ЗАНН, така и с оглед критерия за маловажност постановен в разпоредбата на чл. 93, т. 9 от НК, който считам, че има субсидиарно приложение в случая. Установява се, че извършеното нарушение от страна на доверителя ми за това, че не са посочени всички изискуеми данни за контакт с Държавна комисия по хазарта има характеристиката на маловажен случай, доколкото бяха установени редица смекчаващи обстоятелства отговаря на критериите на чл. 93, т. 9 от НК, поради липса на вредоносни последици от деянието, както и при наличието на множество смекчаващи вината обстоятелства, които в конкретния случай определят една по-ниска степен на обществена опасност на така формално извършеното административно нарушение. Вярно е, че същото е формално по своя характер и в неговия състав не са установени вредоносни последици, но са верни също така изводите на първоинстанционния съд за наличието на други множество смекчаващи обстоятелства, които определят нарушението като един пропуск от страна на дружеството. Отчетено е, че това е първо по вид такова нарушение, отчетено е, че дружеството никога не е санкционирано за други нарушения по Закона за хазарта. Отчетено е, че във въпросната игрална зала на доверителя ми са били създадени и е имало данни за контакт с Държавната комисия по хазарта - телефон, който е стоял на информационното табло. При тази съвкупна преценка на всички обстоятелства, съдът правилно е приел, че в конкретния случай наистина е налице маловажност на извършеното нарушение, при което наложената имуществена санкция в  размер на 3000 лева се явява несъразмерно тежко. За това считам, че решението, така постановено при тези подробни мотиви и съобразявания на нормативната уредба и на конкретните фактически обстоятелства е правилно, законосъобразно и обосновано, поради което моля да бъде потвърдено.

ПРОКУРОР РАЧЕВА: Уважаеми административни съдии, считам, че жалбата на Държавна комисия по хазарта е основателна. Неправилно Районен съд – Левски е приел, че се касае за маловажен случай на административно нарушение, което е формално и не изисква настъпването на вредоносен резултат, поради което считам, че следва да постановите решение, с което да отмените решението на Районен съд – Левски и да потвърдите издаденото наказателно постановление.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.54 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: