ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ВТОРИ касационен състав

 

На ДЕСЕТИ СЕПТЕМВРИ                                2019  ГОДИНА     

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

ПРОКУРОР:  ИВАН ШАРКОВ

СЕКРЕТАР: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Касационно административно дело №  553 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.13 часа се явиха:

         ЗА КАСАТОРА ДЪРЖАВНА КОМИСИЯ ПО ХАЗАРТА – редовно призован, не се явява представител

         ЗА ОТВЕТНИКА „ФИЛАДЕЛФИЯ“ ООД – ПЛЕВЕН с представляващ М.П.А. – редовно призован, се явява адв. Д.- с пълномощно от първата инстанция

ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована,  се явява прокурор Иван Шарков

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д.: Моля да бъде даден ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото.

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Няма приложени доказателства към касационната жалба.

Няма доказателствени искания от страните.

Постъпила е молба-становище от процесуалния представител на касатора със становище да се даде ход на делото  и заявление, че поддържа изцяло подадената касационна жалба.

АДВ. Д.: Оспорвам изцяло касационната жалба. Нямаме доказателствени искания.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Няма да сочим нови доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Д.: Уважаеми административни съдии, моля да оставите без уважение касационната жалба на Държавна комисия по хазарта като неоснователна и моля да потвърдите обжалваното решение на Районен съд – Левски постановено по АНД № 448/2018 г. като правилно и законосъобразно. Считам, че са неоснователни изложените в касационната жалба оплаквания за неправилност на постановеното съдебно решение. Считам, че съдът е изложил много подробни и обосновани мотиви относно приложимостта на критериите за преценка като маловажен случай на извършеното констатирано нарушение. Действително факт е, че при извършена проверка от служители на ДКХ е било установено, че на информационното табло на входа на игралната зала на доверителя ми в гр. Левски  не е имало посочена интернет страница на ДКХ за контакт евентуално на клиенти. Установи се по безспорен начин обаче, че данни за контакт с комисията по хазарта е имало. Имало е посочен телефон на комисията, както и имейл адрес. Действително и Районният съд е приел, че от фактическа страна се установява наличие на нарушение по смисъла на чл. 5 от Общите условия за хазартните игри, които са установени база Закона на хазарта. Същевременно обаче правилно и законосъобразно Районният съд е приел, че в случая са налице критериите за преценка на така констатираното нарушение като маловажен случай. Съдът е изложил много подробни мотиви, обсъждайки критериите за маловажност с оглед субсидиарното приложение на чл. 93, т. 9 НК и през призмата на чл. 28 от ЗАНН. Съдът е приел, че самото нарушение е формално, наличието или липсата на вредни последици не е елемент от фактическия състав, но са  налице множество други смекчаващи отговорността на дружеството обстоятелства, които са обосновали правилния извод за маловажност на конкретното нарушение. При това съдът правилно е приел, че наложената санкция в размер на 3000 лева се явява несъразмерна по тежест с оглед нарушението и самия нарушител. Преценено е, че липсват каквито и да било данни за извършени други нарушения от страна на дружеството, експлоатиращо игралната зала. Преценено е също така при доказаното обстоятелство, че възможността за контакт с ДКХ не е била ограничена, доколкото безспорно се установи, че както на информационното табло, така и на второ табло вътре в самата зала е имало обявени телефони и имейл адрес на ДКХ, при което съдът правилно е преценил, че не са били ограничени възможностите за контакт от евентуално желаещи клиенти, Преценено е, че липсват каквито и да е доказателства и данни за постъпили оплаквания от страна на клиенти и предвид всичко това съдът правилно е приел, че са налице критериите за преценката на така извършеното нарушение в случая като маловажен и е отменил НП. В този смисъл считам, че решението е правилно и законосъобразно, обосновано на закона и фактите по делото и моля да го потвърдите със законните от това последици.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.19 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: