П Р О Т О К О Л

 

година 2019                                                                          град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ТРЕТИ АПРИЛ                                  2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Н. ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Прокурор: ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 535 по описа за 2018 г.

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ С.М.С. – редовно призован, се явява лично и със служебния адвокат М.Д., назначена с определение по делото

         ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – СОФИЯ – редовно призован, се представлява от юрк. Н.У. с пълномощно по делото

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова

         Не се явява редовно призованото ВЕЩО ЛИЦЕ Р.В.А..

Съдът докладва постъпило по ел. поща писмо от вещото лице, в което се сочи, че по семейни причини не е успяла да осъществи преглед на пациента и изготви съответната медицинска експертиза. В писмото е заявила, че поема ангажимент да се изготви същата за следващото съдебно заседание.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

         ЮРК. У.: Моля да дадете ход на делото.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА: Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРК. У.: Господин председател, тъй като в предното заседание ми беше дадена възможност да ангажирам свидетел, то  моля да допуснете до разпит в качеството на свидетел Б.П.А., когото водим.

АДВ. Д.: Не възразявам.

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Нямам възражения.

Съдът счита, че следва да бъде допуснат до разпит в качеството на свидетел Б.П.А., предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетел Б.П.А..

         ПРИСТЪПВА към СНЕМАНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА СВИДЕТЕЛЯ

Б.П.А. – 50 г., неосъждан, без родство с ищеца. Работя като ИСДВР в Затвора – Белене.

Съдът напомня на свидетеля наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Свидетелят обещава да говори истината.

         РАЗПИТ НА СВИДЕТЕЛЯ Б.П.А.:

ЮРК. У.: Разкажете какво е вашето отношение към стоматологичното обслужване на лишените от свобода от Затвора – Белене?

СВИДЕТЕЛЯТ: От началника на затвора Белене ми е възложено да организирам отвеждането на лишените от свобода до стоматологичния кабинет. Сега в последно време затворът Белене е посещаван от мобилен стоматологичен кабинет към МДЦ „Св. Панталеймон“. Събирам молбите на лишените от свобода, изготвям списък за посещенията при стоматолог. При спешни случаи извън графика за посещения реагирам като осъществявам комуникация МДЦ и отвеждам лишени от свобода до град Плевен за оказване на стоматологична помощ и лечение и в частни случаи свързани с молби на лишени от свобода с по-различна конкретика и тематика, но свързани със стоматологичното лечение, то всъщност става въпрос най-вече за търсене и осигуряване на средства за зъболечение, когато се налагат манипулации и лечение извън тези, които здравната каса покрива. Имам предвид за годината на всеки гражданин на републиката, както и за нас и за лишението от свобода в здравно-осигурителната книжка се отразяват манипулации, които касата покрива. Те са две-три или четири, аз не съм запознат колко са, но когато тези неща се изчерпат всички ние трябва да си доплащаме тези услуги. Част от лишените от свобода твърдят, че нямат средства да ги заплатят, а искат да се направи и извърши необходимото лечение и аз като служител на затвора вземам отношение по тези случаи като придвижвам молби и докладни до различни институции свързани с евентуалното осигуряване на допълнителни средства за лечението на лишените от свобода.

ЮРК. У.: Ищецът обръщал ли се е към вас за проблеми свързани с денталното му обслужване? Вие лично ангажиран ли сте по някакъв начин с неговия проблем и от кога?

СВИДЕТЕЛЯТ: Познавам С.М.С.. Отправял е молби за стоматологична помощ и лечение. В детайли едва ли ще ви бъда полезен, защото престоят на С. не е толкова кратък в затвора. Всъщност за него съм процедирал както процедирам за всички останали, отправя молба за оказване на стоматологична помощ и лечение и го включвам в списъка за зъболекар, т.е. когато зъболекарят с мобилния стоматологичен кабинет посетят затвора Белене, той да бъде в списъка и да може да му се окаже такава помощ.

ЮРК. У.: Познавате ли С.С.?

СВИДЕТЕЛЯТ: Познавам го много отдавна, преди повече от 15 години.

ЮРК. У.: Забелязал ли сте някаква промяна по начина, по който изглежда? Драстично да е загубил тегло?

СВИДЕТЕЛЯТ: Не.

ЮРК. У.: По лицето е видно, че той има проблеми със зъбите? Видно е, че има трайно обеззъбяване, преди 15 години пак ли така изглеждал?

СВИДЕТЕЛЯТ: Според мен - да.

АДВ. Д.: В молбите, които отправят лишените от свобода до вас ли са директно или до началника на затвора?

СВИДЕТЕЛЯТ: И до мен и до началника. Приемаме ги във всякакъв вид с цел своевременно изготвяне на списък и осигуряване на лишения от свобода като дойде мобилният кабинет да го представим.

АДВ. Д.: Спомняте ли си дали е имало молба от С. директно до вас?

СВИДЕТЕЛЯТ: Не си спомням, но молби за зъболекар е писал, защото си спомням, че има здравно-осигурителна книжка и е извеждан от затвора.

АДВ. Д.: Нямам въпроси.

ЮРК. У.: Нямам въпроси.

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Нямам въпроси.

АДВ. Д.: С оглед постъпилата молба от вещото лице ще ви моля да му бъде дадена възможност да изготви допуснатата стоматологична експертиза, тъй като считам, че без нейното изготвяне делото няма да бъде изяснено от фактическа страна.

ЮРК. У.: Аз също моля да насрочите нова дата за делото, за да бъде изготвена експертизата. Считам, че изготвянето на експертизата е от решаващо значение за решаване на делото и на този етап имам още едно доказателствено искане, моля да приемете по делото молба  от С.М.С. от началото на месец януари 2017 г., когато за пръв път е споделил на началника на затвора, че има здравословни проблеми свързани с неговия стоматологичен статус. Всъщност това е неговата молба, която е положила началото на издаване на здравна книжка  и са му извършени стоматологични манипулации.

АДВ. Д.: От така представеното доказателство изобщо не може да се разбере каква е неговата връзка със съществото на делото. Не виждам същото доказателство да е обвързано с предмета на делото.

ЮРК. У.: Исковият период е от 01.01.2015 г., а той към онази дата 08.02.2017 г., когато е издадена здравно-осигурителна книжка той не е ангажирал никого.

АДВ. Д.: В молбата не личи, че иска стоматологична помощ. Той просто иска среща с директора. Вие внушавате, че иска стоматологична помощ, но там не личи подобно нещо.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА: Да се приеме представеното доказателство.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото представеното от процесуалния представител на ответника писмено доказателство, а становище за неговата относимост и обстоятелствата, които се установяват с него ще се вземат със съдебния акт, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото заверен препис от молба изходяща от С.М.С. от дата 02.01.2017 г. и два листа заверени преписи от Регистрационен дневник за жалби и молби на лишените от свобода.

С оглед обстоятелството, че по делото не е изготвена назначената експертиза производството следва да се отложи за нова дата и на вещото лице да се предостави възможност да изготви съответното заключение и да го представи по делото.

Предвид горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 4 юни 2019 г. от 11.00 часа, за която дата и час да бъде редовно призован ищецът от Затвора – Белене. Да бъде редовно призовано вещото лице с оглед изготвяне на заключението, а ответникът и контролиращата страна да се считат уведомени от днес.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11.08 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: