П Р О Т О К О Л

 

година 2019                                                                           град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                             ВТОРИ състав

 

На ПЕТНАДЕСЕТИ ЯНУАРИ                                           2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Н. ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Прокурор: И.Р.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 535 по описа за 2018 г.

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ С.М.С. – редовно призован от Затвора - Белене, се явява лично и със служебен адвокат М.Д.

         ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – СОФИЯ – уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрк. У.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор И.Р.

         СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Г. – редовно призован, се явява лично

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

ЮРК. У.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР Р.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ПРИСТЪПВА към снемане самоличността на явилия се свидетел.

П.А.Г. – 49 г., неосъждан, без родство с ищеца, работя като ***, консултирам Затвора – Белене, обслужвам медицинския център като външен консултант-психиатър

Съдът разяснява на свидетеля наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Свидетелят обещава да говори истината.

ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля П.А.Г.

АДВ. Д.: През периода 01.01.2015 г. – 01.06.2018 г. обслужвал ли сте Затвора – Белене?

СВИДЕТЕЛЯТ: Да. Оттогава обслужвам затвора като външен консултант психиатър.

АДВ. Д.: Познавате ли  С.С.? Ваш пациент ли е понастоящем?

СВИДЕТЕЛЯТ: Да, идвал е на контролни прегледи при мен и е ползвал моята консултативно-психиатрична помощ.

АДВ. Д.: В този период, за който говорим 2015-2018 г.?

СВИДЕТЕЛЯТ: Да.

АДВ. Д.: Страда ли той от заболяване? Какво е то? Моля съда да предяви на свидетеля  личната амбулаторна карта, която е приложена като писмено доказателство по делото.

ЮРК. У.: Не възразявам да предявите на свидетеля личната амбулаторна карта, тъй като допускането до разпит на този свидетел е с тази цел - да разчете записките, които е направил в личната амбулаторна карта.

ПРОКУРОР Р.: Не възразявам.

Съдът,

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕДЯВЯВА на свидетеля П.А.Г. заверени копия от лична амбулаторна карта на л. от 126 до л. 133 по делото.

АДВ. Д.: Вие ли сте положили ръкописния текст?

СВИДЕТЕЛЯТ: Да.

АДВ. Д.: Какво е заболяването на С.? От какво страда и какво лечение сте му провел?

СВИДЕТЕЛЯТ: От медицинска гледна точка, аз мога да говоря само за психиатричната част. Лицето страда от ***. Поради това *** съм провеждал амбулаторно поддържащо лечение с медикаменти по утвърдени терапевтични схеми. На контролните прегледи той често даваше оплаквания от ***. Смятам, че при него  се постигна задоволителен терапевтичен ефект от провежданото лечение, говоря за психиатричното разстройство. За другите заболявания не съм запознат.

АДВ. Д.: Известно ли Ви е да е получавал някакви кризи? В какво се изразяват тези кризи? На какво се дължат?

СВИДЕТЕЛЯТ: Да това са така наречените ***, които са *** кризи. Симптоматиката се изразява в това, че може да има ***, ***т. Лицето може да изпадне ***.

АДВ. Д.: Възможно ли е това *** да се дължи на силна физическа болка в т.ч. и стоматологична?

СВИДЕТЕЛЯТ: Вие сега ми задавате въпроси, на които да отговарям като вещо лице. Ако трябва да правя психиатрична експертиза ми кажете.

         СЪДЪТ: Вие искате свидетелят да изкаже предположения. Задавайте му въпроси за факти.

АДВ. Д.: Оплаквал ли се е по време на прегледите, че тези кризи имат връзка със стоматологични болки, които търпи, които са силни?

СВИДЕТЕЛЯТ: Да, оплаквал ми се е. В медицината психиката и соматиката са свързани, това са т.н. психосоматични взаимовръзки. Когато човек има дискомфорт соматичен, има болков синдром, това влияе и на психичното му състояние. Това е съвсем разбираемо.

АДВ. Д.: Може ли да кажете каква е процедурата един затворник да дойде при Вас на преглед? Как стигат до Вас затворниците?

СВИДЕТЕЛЯТ: Подробности за реда в затвора не знам, но те се записват на списък към медицинския център и аз когато ходя на консултации служители  на затвора ги довеждат.

АДВ. Д.: Т.е. предварително са се записали за преглед?

СВИДЕТЕЛЯТ: Да, когато отида те са записани и аз ги преглеждам.

         АДВ. Д.: Може ли да кажете тези кризи, които той е правил колко често са били като интензитет?

         СВИДЕТЕЛЯТ: Когато е следвало лечение, тези кризи са били стопирани от лечението, имало е ефект. Обаче при спиране на лечението, защото имаше случаи, когато той отказва лечение, тогава те зачестяват поради липса на медикаментозно лечение. Аз съм променял терапията /което е видно от личната амбулаторна карта/  според състоянието на пациента.

АДВ. Д.: Извън тези дати, които са в личната амбулаторна карта, други прегледи правени ли са  му от Вас?

СВИДЕТЕЛЯТ:  Всичко е отразено в картата.

         ЮРК. Д.: Можете ли да кажете кога сте извършили първия преглед на пациента от тези амбулаторни карти, които са Ви представени?

СВИДЕТЕЛЯТ: На 28 април 2017 г.

ЮРК. У.: Как  се е повлиял от назначеното от Вас лечение? Предписал ли сте му терапия?

СВИДЕТЕЛЯТ: Предписал съм му терапия, това е видно от картона. На контролните прегледи, когато е идвал съм предписвал според клиничната картина, която е представял съответната медикаментозна терапия.

ПРОКУРОР Р.: Как разбрахте, че той отказва Вашето лечение. Казвате, че има момент, когато той е отказвал, как разбирате Вие, когато някой откаже лечение?

         СВИДЕТЕЛЯТ: Така ми е докладвано от медицинския персонал, че на моменти е отказвал да приема лекарствата. Съжалявам, че това не отразено в картона, но това Ви го казвам по спомени. Даже аз съм препоръчал други терапии при един от прегледите. Тези пациенти, които отказват лечение ми се докладват от медицинския персонал – сестра или фелдшера, който е дежурен. Имам спомени, че за С. ми е докладвано. Съжалявам, че това не е отразено в картона, защото винаги се отразява – явно техническа грешка и пропуск.

         АДВ. Д.: Нямам въпроси.

         ЮРК. У.: Нямам въпроси.

         ПРОКУРОР Р.: Нямам въпроси.

         Съдът констатира, че не се е произнесъл по доказателствените  искания направени от процесуалния представител от ответника с отговора на исковата молба, а именно  да се изиска от ищеца да представи доказателства за всички стоматологични прегледи, процедури и манипулации извършени му във времето, през което е бил на свобода, които се съдържат в здравноосигурителната му книжка, респ. при личния му стоматолог. С оглед установяване на посочените от процесуалния представител на ответника обстоятелства, съдът намира, че следва да  пристъпи към снемане обяснения от страната по реда на чл. 176, ал. 1 и сл. от ГПК.

         Съдът разяснява на ищеца, че следва да отговори на въпросите: Разполага ли с документи за извършени стоматологични прегледи, процедури и манипулации за времето, когато е бил на свобода? Издавана ли му е и разполага ли със здравно осигурителна книжка?

Съдът разяснява на ищеца разпоредбата на чл. 176, ал. 2 от ГПК и за последиците от неизпълнението на задължението да даде обяснение.

ИЩЕЦЪТ С.: Ще дам обяснения.

СЪДЪТ: Разполагате ли с някакви медицински документи за извършени стоматологични манипулации, процедури, прегледи през времето, когато сте бил на свобода.

         ИЩЕЦЪТ С.: Не съм разполагал, тъй като преди да постъпя в Затвора - Белене не съм имал проблем със зъбите. Не са ми извършвани стоматологични манипулации и прегледи и не разполагам с медицински документи за такива.

         СЪДЪТ: Издавана ли ви е и имате ли здравноосигурителна книжка?

ИЩЕЦЪТ С.: Издадена ми е здравна книжка през 2017 г., Ннякъде  февруари месец. Доколкото знам се намира в управлението на Затвора - Белене.

ЮРК. У.: В момента на задържането им лицата добиват статус на здравноосигурени лица. Той когато е постъпил в затвора не е имал здравноосигурителна книжка, когато е постъпил в затвора ние сме му издали такава.

СЪДЪТ: Здравноосигурителната книжка е издадена след постъпването ти в затвора, така ли?

ИЩЕЦЪТ С.: Да, преди влизането ми в затвора не съм имал здравно осигурителна книжка.

         АДВ. Д.: Нямам въпроси.

         ЮРК. У.: Нямам въпроси.

         ПРОКУРОР Р.: Нямам въпроси.

С оглед дадените обяснения съдът намира, че следва да остави без уважение доказателствените искания от писменото становище на юрк. У., тъй като от същите се установи, че ищецът не разполага с документи за проведени медицински прегледи, процедури и манипулации за времето, когато е бил на свобода, както и че здравноосигурителна книжка му е издадена едва след постъпването му в Затвора - Белене през 2017 г., респ. в същата няма как да се съдържат данни за извършени стоматологични прегледи и манипулации преди този период.

Воден от горното, съдът

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ доказателствените искания от писменото становище на юрк. У., тъй като от същите се установи, че ищецът не разполага с документи за проведени медицински прегледи, процедури и манипулации за времето, когато е бил на свобода, както и че здравноосигурителна книжка му е издадена едва след постъпването му в Затвора - Белене през 2017 г., респ. в същата няма как да се съдържат данни за извършени стоматологични прегледи и манипулации преди този период.

         Съдът докладва обстоятелството, че по делото не е изготвена назначената съдебностоматологична експертиза, тъй като отказ да изготвят същата са направили от Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Г. ***, стоматолог П.П.П., както и е депозирано писмо от РК на БЗС - Плевен с отказ да бъде посочено лице, притежаващо специалните знания, което да изготви експертизата.

         Съдът предлага на страните експертизата да бъде възложена на специалист стоматолог определен от управителя  на „Пламадент“ ООД – гр. Белене, ул. „***

         АДВ. Д.: Не възразявам.

         ЮРК. У.: Не възразявам.

         ПРОКУРОР Р.: Не възразявам.

Съдът намира, че следва  да възложи изготвянето на експертизата на специалист стоматолог определен от управителя на „Плама Дент“ ООД – гр. Белене, предвид което

                           

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ВЪЗЛАГА изготвянето на назначената съдебностоматологична експертиза на специалист-стоматолог определен от управителя на „Плама Дент“ ООД – гр. Белене.

         ЮРК У.: В хода на предходното съдебно заседание и в частност при разпита на доведения от ищеца свидетел направихме искане да ни бъде предоставена възможност да представим доказателства за периодите, през които свидетелите и ищеца са били настанявани в едно и също спално помещение. Това са заповеди на началника на затвора, които представям и моля да приемете. Заповед на началника на затвора  за настаняването на С.М.С., на Г.Д. Х.и на Н.Д.А..

АДВ. Д.:  Доказателствата са допуснати в предишното съдебно заседание, така че да се приемат.

ПРОКУРОР Р.: Да се приемат.

         Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото представените от юрк. У. писмени доказателства, предвид което

 

                                     О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмо рег. № ЗД № 99/2018 г. на Н-к Затвора – Белене, ведно с ксерокопия на 4 броя заповеди с №№ 605/08.06.2017 г.; 1134/07.11.2016 г.; 1171/22.11.2016 г.; 1113/02.11.2016 г., касаещи лишения от свобода Г.Д. Х., писмо рег. № ЗД № 99/2018 г. на Н-к Затвора – Белене, ведно с ксерокопия на 4 броя заповеди с №№ 476/04.05.2017 г.; 416/20.04.2017 г.; 389/13.04.2016 г., касаещи лишения от свобода С.М.С., писмо рег. № ЗД № 99/2018 г. на Н-к Затвора – Белене, ведно с ксерокопия на 4 броя заповеди с №№ 243/11.05.2018 г.; 973/07.09.2017 г.; № 86/26.01.2017 г.; 1193/26.10.2016 г., касаещи лишения от свобода Н.Д.А..

         ЮРК. У.: В хода на предходното съдебно заседание направих искане за разпит на свидетел, но в момента е в платен годишен отпуск. Моля съда да ми предостави възможност за следващото съдебно заседание да доведа свидетеля.

АДВ. Д.: Не възразявам.

ПРОКУРОР Р.: Не възразявам.

С оглед възлагане на експертизата на друго вещо лице, съдът намира, че следва да отложи делото за нова дата и отново да предостави възможност на юрк. У. да ангажира свидетели при довеждане от негова страна.

         Воден от горното, съдът

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

         НЕ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ПРЕДОСТАВЯ възможност на юрк. У. да ангажира свидетели при довеждане от негова страна.

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 26 март 2019 г. от 11.00 часа, за която дата и час да се призове редовно ищецът от Затвора - Белене. Останалите страни да се считат за уведомени от днес.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11.27 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: