ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На двадесет и четвърти юни  две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 508  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 09.17 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩИЯТ – „НОВАМЕД ХЕЛТКЕЪР“, редовно призован, не се явява, не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ – С.Д. ДИРЕКТОР НА ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ „ДУНАВСКА“ - РУСЕ, редовно призован, явява се гл. ЮРК Я.Я. с пълномощно на лист 3 по делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРК Я.– Считам, че няма пречки за даване ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Постъпила е жалба от жалба от „Новамед Хелткеър”ЕООД гр.Плевен, с адрес: гр. Плевен , ул. „Серес“ № 12, вх. А, ет. 4, ап. 12, ЕИК 200914777, чрез представляващия Б.Н., срещу решение към митническа декларация MRN 19 BG004306000394R6/07.03.2019 година. В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на същата, като постановено в нарушено на материалния закон и е посочено, че е налице непротиворечива съдебна практика по сходни случаи. Направено е доказателствено искане за допускане на съдебно-техническа и съдебно – икономическа експертиза с поставени задачи. С жалбата е изпратена административната преписка.

Съдът  докладва  на лист 41 по делото, справка от Търговския регистър за представителство на дружеството.

Съдът докладва писмо с вх. № 2583 от 22.05.2019 г. от ответника, към което по опис са приложени доказателства.

Съдът докладва молба от 21.06.2019 г. от процесуалния представител на оспорващия да се даде ход на делото, че поддържат жалбата, поддържат искането за назначаване на  двете експертизи и с оглед на това, делото да бъде отложено за друга дата.

ЮРК Я.– Госпожо Председател, оспорвам жалбата. По доказателствата, ще моля да приемете изпратените от нас писмени доказателства. По отношение искането за двете съдебни експертизи, ще оставя на преценката на съда .

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: приложената административна преписка и изпратените с последващо писмо копия от документи, а именно: жалба от жалба от „Новамед Хелткеър”ЕООД гр.Плевен; справка от Търговския регистър за представителство на дружеството; писмо с вх. № 2583 от 22.05.2019 г. от ответника, към което по опис са приложени доказателства; молба от 21.06.2019 г. от процесуалния представител на оспорващия.

Намира искането за допускане на съдебно – счетоводна и съдебно – техническа експертиза за относими и допустими,  с оглед изясняване предмета на спора и

ОПРЕДЕЛИ:  

 

ДОПУСКА изготвянето на съдебно-техническа експертиза, при която вещото лице, след запознаване с доказателствата по делото и извършване проверка в дружеството – оспорващ, да отговори на следните въпроси:

1.                Какви са техническите характеристики на акумулаторните инвалидни колички с № – 4028, 4029, 4022 и 4025?

2.         Предназначени ли са същите за използване от инвалиди?

3.         Какво е основното им предназначение на тези модела колички?

4.                С оглед конструктивните им особености, да се отговори на въпроса: За какъв вид ползване са предназначени.  

5.                Посочените в т. 2 и т. 3 от процесния акт резервни части, вътрешни и външни губи и накрайници за кормилна щанга, за  кои колички са, за кои модели акумулаторни инвалидни колички са предназначени  и притежават ли характеристиките, под които са подведени, по код РИК, а имено: дали са каучукови, от какъв материал са изработени?

6.                 По какъв начин са отразени  процесните колички и резервни част в единния европейски акт, при вносът им на територията на ЕС?

ОПРЕДЕЛЯ за вещо лице – В.И.В., със специалност „машинен инженер по транспортна техника и технологии“, с адрес: гр. Плевен, ******, тел:  ******.  

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на  300 лв., вносим от оспорващия в 7 дневен срок от получаване на определението за допускане на експертизата.

Намира искането за допускане за допуска на съдебно-счетоводна експертиза също за относимо с оглед изясняване предмета на спора и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА  изготвянето на съдебно-счетоводна експертиза, при която вещото лице, след запознаване с доказателствата по делото и извършване проверка в дружеството – оспорващ, да отговори на следните въпроси:

1.    Как са заведени процесните четири вида акумулаторни колички с № – 4028, 4029, 4022 и 4025 и резервни части в счетоводството на дружеството и какво е тяхното допускане до свободно обръщение до крайния потребител?  

2.    По какъв начин е организирано допускането на процесните акумулаторни  колички и резервни части за тях?

3.    Налични ли са доказателства в счетоводството на дружеството дали процесните акумулаторни инвалидни колички и резервни части за съответните модели, описани в процесното решение се заплащат от Агенция „Социално подпомагане“? Ако да, съгласно коя заповед?

4.    Налице ли е отразяване в счетоводството на дружеството на продажба на процесните инвалидни колички и резервни части за тях на лица, които не са с увреждания?

ОПРЕДЕЛЯ за вещо лице Б.Г.А.с адрес: гр. Плевен, *****, тел. *****, със специалност „икономист – икономика и управление на промишлеността“.

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер  на 300 лв., вносим от оспорващия в 7 дневен срок, след получаване на известието.

ЗАДЪЛЖАВА оспорващия ДА ПРЕДСТАВИ  в 7 дневен срок от получаване на определението за допускане на съдебно – счетоводна експертиза, технически спецификации за акумулаторни инвалидни колички с № 4028, 4029, 4022  и 4025 с превод на български език, ако същите са на чужд език,  както и за резервните части, вътрешни и външни гуми за модели № 4022, 4025, 4028, както и спецификации технически за накрайници за кормилна щанга за модели №  4022, 4025 и 4028.

ЮРК Я.– Нямам други искания.

С оглед попълване на делото с доказателства, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА същото за 10.10.2019 г. от 10.00 часа, за когато страните се считат редовно уведомени.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09.30 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: