ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На десети юли две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 477 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ С.Д.Н. – редовно призован, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ НАЧАЛНИК СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ПРИ ОД НА МВР - ПЛЕВЕН – редовно призован, се явява лично Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Плевен.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ОСПОРВАЩИЯТ Н. - Да се даде ход на делото.

ОТВЕТНИКЪТ - Да се даде ход на делото.

         Съдът намира, с оглед редовното призоваване на страните, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по жалба от С.Д.Н. ***, против Заповед за прилагане на ПАМ №18-0938-002334 от 24.10.2018 г. на Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен, с която спрямо оспорващия е приложена принудителна административна мярка по чл.171 т.1 б.“Б“ от ЗДвП-временно отнемане на свидетелството за управление на МПС на водач до решаване на въпроса с отговорността, но не повече от 18 месеца.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, като е разпределена доказателствената тежест.

На административния орган е указана доказателствената тежест по чл. 170, ал. 1 от АПК.

         На оспорващия е указано да посочи дали заповедта за прилагане на принудителна административна мярка е обжалвана по административен ред пред Директора на ОД на МВР – Плевен.

         На страните е дадена възможност да представят и други доказателства в подкрепа на техните твърдения.

         По делото е представена и административната преписка образувана по издаване на оспорената заповед за прилагане на ПАМ.

         С писмо вх. № 2620/23.05.2019 г. от ответника по делото е посочено, че с протокол по НОХД № 2616/2018 г. от 05.05.2018 г. Районен съд – Плевен във връзка с чл. 343Б, ал. 3 от НК е лишил за пет месеца от правоуправление С.Д.Н., като лишаването е изтърпяно до 26.03.2019 г., като към настоящия момент основанието за издаване на заповедта за ПАМ е отпаднало.

         ОСПОРВАЩИЯТ Н. – Поддържам жалбата. Да се приемат представените доказателства.

         ОТВЕТНИКЪТ – Ще помоля съда да приеме като доказателства нова разпечатка актуална към днешна дата справка за нарушител/водач; копие на издадената присъда и друга заповед за прилагане на ПАМ по чл. 171, т 4 от ЗДвП, тъй като тя е останованието да не му се връща книжка към настоящия момент, а не обжалваната от него заповед. Да се приемат доказателствата по делото.

         ОСПОРВАЩИЯТ Н. – Искам само да се отмени обжалваната заповед.

Съдът ще се произнесе по така направеното искане.

По доказателствата, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 2152/30.04.2019 г. от ответника по делото документи представляващи административната преписка образувана по издаване на оспорената заповед, съгласно опис в писмото.

ПРИЕМА по делото писмо вх. № 2620/23.05.2019 г. от ответника и приложените към него доказателства, съгласно опис в писмото.

ПРИЕМА по делото представените от ответника в днешното съдебно заседание Заповед за прилагане на ПАМ № 19-0938-000367/22.02.2019 г. приложена спрямо С.Д.Н.; Разпореждане № Р-526/2018 от 09.11.2018 г. на прокурор при Районна прокуратура – Плевен ведно с протокол по НОХД № 2616 по описа за 2018 г. на Районен съд – Плевен и справка за нарушител/водач за лицето С.Д.Н..

ОСПОРВАЩИЯТ Н. – Няма да представям други доказателства. Да се приключи делото.

ОТВЕТНИКЪТ – Няма да представям други доказателства. Да се приключи делото.

С оглед обстоятелството, че страните нямат доказателствени искания и няма да сочат и представят нови доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ОСПОРВАЩИЯТ Н. – Моля да бъде отменена заповедта, която обжалвам.

ОТВЕТНИКЪТ – Уважаема госпожо Председател, обжалваната заповед считам, че е изпълнила своята мярка, тъй като тя е за отнемане на свидетелството за управление до решаване на отговорността, тъй като отговорността е решена с присъда, тоест към момента заповедта е отпаднала и няма основание за обжалване. В жалбата чета, че жалбоподателят иска да му бъде върнато свидетелството за правоуправление, но същото не може да бъде върнато, тъй като има издадена нова заповед поради изтичане на контролни точки, която не е в процеса на днешното съдебно обсъждане и си е обжалвана по съответния ред, поради което смятам, че жалбата е неоснователна.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.09 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: