ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ касационен състав

На единадесети юни две хиляди и деветнадесета година  

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

 

Прокурор НАНКА РАЧЕВА

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия КЪНЕВА

Касационно административно дело №  474  по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10,27 часа се явиха:

ЗА КАСАТОРА „НАНКОВ-932-НН“ ЕООД, редовно призован, не се явява представител.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА  МИТНИЦА СВИЩОВ, редовно призован, се явява юрисконсулт С. Я. с пълномощно от днес.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор НАНКА РАЧЕВА.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

Съдът докладва постъпила писмена молба от касатора чрез адв. Д., която сочи, че на днешната дата е ангажирана по две дела на Окръжен съд - Ловеч и Районен съд – Ловеч, поради което не може да присъства в днешното съдебно заседание. Моли да се отложи делото за друга дата, тъй като доверителите й държат на личното присъствие на адвоката в съдебно заседание.

ЮРИСКОНСУЛТ Я. – Предоставям на уважаемия съдебен състав да прецени до колко са налице основания за отлагане на делото и същото да не бъде гледано в днешното съдебно заседание. От своя страна считам, че не са налице пречки да бъде даден ход на делото и да бъде разгледано.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – С оглед представената молба считам, че не следва да бъде даван под на делото.

Съдът счита, че с оглед редовното призоваване на страните следва да бъде даден ход на делото. Не са налице предпоставките за отлагане на делото, тай като не са налице данни, че представляващият дружеството-касатор не може да се яви в днешното съдебно заседание, поради което счита, че не са изпълнени предпоставките на чл. 139, ал 1 от АПК и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Няма представени доказателства от страните. Няма доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ Я. – Оспорвам депозираната жалба от представляващия на дружеството „Нанков-932-НН“ ЕООД. Няма да соча от своя страна нови доказателства. Считам същата за неоснователна.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Няма да соча доказателства.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЮРИСКОНСУЛТ Я. – Уважаеми административни съдии, считам първоначалното решение на Районен съд – Ловеч, с което е потвърдено изцяло наказателно постановление № 306/2016 г. на Началника на Митница Свищов за извършено административно нарушение на чл. 126 от ЗАДС за правилно и законосъобразно. Същото е постановено след правилно и логическо тълкуване на всички гласни и писмени доказателства. Представени са лабораторни експертизи, от които безспорно се доказва наличието на акцизна стока, а именно газов кондензат, за който дружеството „Нанков-932-НН“ ЕООД за това, че държи същото без да представя необходимите документи подробно описани в разпоредбата на чл. 126 от ЗАДС, от които да се вижда, че е заплатен акциза. Районният съд е достигнал до правилния и законосъобразен извод, че е извършено административното нарушение и е потвърдил наказателното постановление в двете му части, а именно: за наложената имуществена санкция определена съобразно наличното количество акцизна стока и потвърдено във втората част, с която предмета на нарушението е отнет. В тази връзка и съобразно всички доказателства и като поддържаме защита си от първата инстанция, моля да потвърдите първоинстанционното решение като правилно и законосъобразно.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаеми административни съдии, считам, че касационната жалба е неоснователна. Обжалваното решение е правилно, законосъобразно и обосновано. Обсъдени са всички възражения от касатора. Считам, че следва да бъде постановено решение, с което да бъде потвърдено решението на районния съд.  

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.33 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: