ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На десети януари   две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 461 по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 10.45 часа се явиха:        

ИЩЕЦЪТ – П.С.П., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от  адв. П. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ – ОД НА МВР – ПЛЕВЕН, редовно уведомен от предходно съдебно заседание,  се представлява от гл. юрк Ф. с пълномощно по делото.

КОНТРОЛИРАЩА СТРАНА – ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-ПЛЕВЕН, редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Иво Радев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. П.  – Да се даде ход на делото.

ЮРК Ф. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ -  Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице  процесуални пречки за даване ход на делото и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Докладва постъпило е н.о.х.д. № 379/2014 г. от Окръжен съд – Плевен и ч.гр.д. № 2174/2013 г. на Районен съд гр. Плевен.

АДВ. П.   - Да се приложат.

ЮРК Ф. – Да се приложат. Нямам други искания.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Да се приложат. Нямам други искания.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЛАГА по делото: н.о.х.д. № 379/2014 г. от Окръжен съд – Плевен и ч.гр.д. № 2174/2013 г. на Районен съд гр. Плевен.

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. П.   - Уважаема г-жо Председател, моля да уважите исковата претенция, предявена от доверителя ми в пълен размер, по съображения подробно изложени в исковата молба, както и такива, които ще изложа в писмена защита, за което Ви моля да ми определите 7 дневен срок. Претендираме разноски, за които предоставяме списък.

ЮРК Ф. – Уважаема г-жо Съдия, ще моля да оставите без уважение исковата молба и да отхвърлите исковата  претенция изцяло като неоснователна. Претендираният период, за който се иска обезщетение за неимуществени вреди е посочен като 24.02.2012 г. до 27.05.2013 г. Считам, че за периода на отстраняването на лицето  обезщетение не следва  да  му се дължи, тъй като  дисциплинарното производство е приключило със заповедта за прекратяване на служебното му правоотношение с органите на МВР – Плевен и съгласно чл. 234, ал.  3 от ЗМВР, такова обезщетение не се дължи. Не се дължи и обезщетение за последващия период, тъй като на основание чл.  254, ал. 2 от ЗМВР са му изплатени шест  брутни възнаграждения за оставане без работа в следствие на отменения като незаконосъобразен административен акт, издаден от директора на ОД на МВР – Плевен. Имуществените  вреди не са доказани. Не е установено лицето да е имало здравословни проблеми. Не са представени  доказателства  за извършени прегледи от лекар. Не са прекратени срещите на ищеца с неговите деца. Не са прекратени взаимоотношенията му с роднини и близки. Той е бил изцяло подкрепян от семейството си. Считам, че щетите, които са посочени като неимуществени вреди, които са посочени в исковата молба, вече се били обезщетени, макар и  на друго правно основание от Прокуратурата на Република България, за същите вреди, които претендира 10 000 лв. на основание чл. 2 от ЗОДОВ. Ще Ви моля, да отхвърлите исковата молба и да ми присъдите юрисконсултско  възнаграждение  в  размер на 300 лв. Ако се произнесете  в полза на ищеца, то Ви моля да редуцирате адвокатския хонорар до минимума.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Уважаема г-жо Председател, считам, че по съществото си исковата молба е основателна и доказана. Относно размера на претендираното обезщетение, както и размера на разноските, моля съдът да прецени по справедливост.

ЮРК Ф. -  Аз ще помоля да ми бъде даден тридневен срок, след представяне на писмената защита от ищеца, за да взема отношение по направените в нея изводи.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на пълномощника на оспорващия да представи своята писмена защита в 7 дневен срок от днес.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.51 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: