ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ касационен състав

На единадесети юни две хиляди и деветнадесета година  

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

 

Прокурор НАНКА РАЧЕВА

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия КЪНЕВА

Касационно административно дело №  459  по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10:12 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ В.М.В., редовно призован, не се явява, представлява се от адв. К. К. от Адвокатска колегия – гр. Враца с пълномощно от днес.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА  РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ПО ГОРИТЕ  - ЛОВЕЧ,  редовно призован, не се явява представител.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор НАНКА РАЧЕВА.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. К.   Уважаеми касационни съдии, да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР  РАЧЕВА – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът, 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД И ГО ДОКЛАДВА

Към касационната жалба е приложено като доказателство НП № 1100/07.01.2019 г. на директора на Регионална дирекция по горите. Постъпило е писмено възражение от ответника. Към него не са приложени писмени доказателства.

АДВ. К. – Уважаеми касационни съдии, поддържам изцяло касационната жалба. Представям и моля да приложите по делото протокол по АНД № 22/2019 г. на Районен съд – Кнежа, в който протокол свидетелите изписани в АУАН са на различно мнение. А именно то е отразено и в издаденото решение. Единият свидетел твърди, че процесните дърва са били натоварени в автомобила, другия свидетел, че не са били натоварени в автомобила.  Други доказателства няма да соча. Моля да се даде ход по същество.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Моля да бъдат приети приложените доказателства.

Съдът счита, че следва да бъдат приети  приложените към касационната жалба писмени доказателства както и днес представения протокол от съдебно заседание и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателство по делото НП № 1100/07.01.2019 г. на директора на Регионална дирекция по горите - Ловеч, както и протокол от съдебно заседание  от 19.03.2019 г. по АНД №22/2019 г. по описа на РС -  Кнежа.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. К. – Уважаеми касационни съдии, на първо място ще започна с съставения АУАН, съставен в нарушение на повелителните разпоредби на ЗАНН, а именно: В така съставения АУАН свидетелите са изписани в противоречие на правната норма като шофьор към Община  Кнежа, а ЕГН-то на свидетелите е изписано с шест цифри. Ноторно известно е, че ЕГН-то не се състои от шест цифри и съгласно повелителната разпоредба на правната норма на ЗАНН, в която е изписано, че свидетелите трябва да бъдат обозначени с точен адрес и ЕГН, считам че шофьор към Община - Кнежа не е точен адрес, което уважаеми касационни съдии стана известно в съдебното производство пред Районен съд – Кнежа, че единият от свидетелите вече не работи в Община - Кнежа и е неизвестно къде и как да бъде призоваван и търсен. Считам, че решението е неправилно, тъй като съм поискал в съдебно заседание пред първоинстанционния съд, съдът подробно да обясни пороците на издадените индивидуални административни актове, обаче съдът  не е обяснил нищо. Просто е преписано с други думи изложеното в съставения АУАН и обжалваното НП. Както е изписано в касационната жалба, по никакъв начин не е установено, че доверителят ми е извършвал сеч с моторен трион. Както е изписано в първоинстанционното производство  свидетелите, служители на Община – Кнежа, свидетели на съставения АУАН са накарали доверителя ми да дореже едно дърво, което да натовари. Също така считам, на първо място преди всичко, че административно-наказващият орган не е компетентен да издава НП в кръга на службата си. В обжалваното НП е изписано, че административно-наказващият орган е упълномощен със заповед № някакви  букви и цифри на министъра на земеделието и храните.  В Закона за горите в чл. 275 изрично е упоменато, че НП по законовите и подзаконовите актове и прилагането им  се издават - т. 2 от оправомощени, а не упълномощени от министъра на земеделието и храните и горите. В настоящото производство не е приложено пълномощно № РД 49-199/16.05.2017 г. на министъра на земеделието. Да допълня само,  че както е изписано в касационната жалба, моторният трион  съгласно представената гаранционна карта, приложена в първоинстанционното производство е на стойност 649 лв. След някакви 150  дни, 5 месеца е оценен от РДГ на стойност 60 лева. Също така дървата, за които е изписано, че е извършвана сеч са оценени на стойност 12,18 лв., като това е един пространствен кубичен метър. Считам, че неправилно е оценено. Кой е оценявал и как е оценявал, не знам, по коя таблица и по коя наредба,  но 12 лева един пространствен кубичен метър дърва не струва. Моля да отмените обжалваното решение и издадете друго, с което отмените изцяло като незаконосъобразно обжалваното НП.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаеми административни съдии, считам че  касационната жалба е неоснователна, а атакуваното решение е правилно и законосъобразно. В него са обсъдени всички възражения на касационният жалбоподател, които считам, че са неоснователни. Моля да постановите решение, с което да оставите без уважение касационната жалба.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,24 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: