ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На дванадесети юни две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 438 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 14.00 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ М.М.З. – редовно призована, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ОД НА МВР - ПЛЕВЕН – редовно призован, не изпраща представител.  

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ИЩЕЦЪТ З. – Моля да се даде ход на делото

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, с оглед редовното призоваване на страните, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА

Производството е образувано по подадена искова молба от М.М.З. ***, с правно основание чл.1 ал.1 от ЗОДОВ и чл.203 и сл. от АПК, с която се претендира  присъждане на обезщетение в размер общо на 3000 лева за периода от м. април 2017г. до м. април 2019г., от които 2000 лева за причинени имуществени вреди, вследствие на отнето по ТЕЛК облекчение по подадени за 2017г и 2018г. ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ, поради изпратено за изпълнение в ТД на НАП незаконосъобразно НП, и 1000лева за причинени неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, който оказва отрицателно въздействие на здравословното й състояние С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в днешното съдебно заседание като е разпределена доказателствената тежест. На страните е дадена възможност да представят и други доказателства в подкрепа на техните твърдения.

ИЩЕЦЪТ З. –  Поддържам исковата молба, но ако е възможно ще направя уточнение, защото се налага някаква промяна да бъде извършена в исковата ми претенция. По чл.1, ал.1 от ЗОДОВ за нарушенията ми по ТЕЛК, отпадналото облекчение, се осъществи промяна. Тя отново е свързана с останалия мой иск – обезщетение за неимуществени вреди, тъй като през цялото това време при подаване на декларация, жалба подадох до ОД на МВР, съответно в Прокуратурата - госпожа Антова е запозната, след това заведох делото при Вас. Процедурата продължи много дълго. Докато се отмени стана навечерието на 08.03. Многократно, десетократно, имаше моменти, в които седмици на ред, месеци, дори напоследък то е удостоверено с документи и дати, писах и до НАП Велико Търново, успях да изчистя това недоразумение, тъй като по закон на мен ми се полага и това е административно нарушение, което е по ничия вина, или по-скоро по вина на ОД на МВР – Плевен. Промяната в исковата молба да е съгласно закона, каквото съдебния състав прецени, обезщетение за неимуществени вреди – тревоги, стресове, притеснение, справки, документи. Оттеглям исковата си претенция в частта за имуществените вреди и да остане само за неимуществени вреди. Не смятам за необходимо, тъй като по закон не ги дължа на държавата. Нека съдът да прецени какъв да е размера на неимуществените вреди, но искът ми остава в размер на 1000 лева. Представям и моля да приемете доказателства за обстоятелството, че вече не дължа претендираните от мен 2000 лева. Вече нямам задължения към данъчните. Представям отговор от Велико Търново, с който беше указано на нашата Дирекция, че имам правомощия, копие от коригираща декларация и бележката за платен данък, който аз съм си заплатила тези неща. Бяха образували публично изпълнение, което е отменено. 

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат представените доказателства. Правото на страната е да иска изменение. Направено е своевременно. Моля да се уважи отказа във връзка с претърпени имуществени вреди и остава само претенцията за неимуществени вреди.

С оглед изрично заявеното в днешното съдебно заседание от ищеца, че с оглед обстоятелството, че вече няма задължение към ТД на НАП за претендираните от нея имуществени вреди, следствие от незаконосъобразното действие от ОД на МВР - Плевен от изпращане на незаконосъобразно Наказателно постановление за изпълнение, съдът намира, че от страна на ищеца е направено редовно и допустимо изменение на исковата претенция, което съобразно чл.214, ал.1 от ГПК е възможно да бъде направено в първото съдебно заседание по делото какво е настоящото. С оглед на това обстоятелство, съдът приема, че е налице изменение на исковата претенция, като исковата молба следва да бъде приета за предявена само за 1000 лева, обезщетение за неимущесвени вреди, изразяващи се в стрес, който оказва отрицателно въздействие на здравословното състояние на ищцата М.З..

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА изменение на исковата претенция на ищцата М.М.З., като същата се счита предявена за 1000лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди за период от м. април 2017г. до м. април 2019г., вследствие на изпратено за изпълнение в ТД на НАП незаконосъобразно НП като неимуществени вреди се изразяват в стрес, който оказва отрицателно влияние върху здравословното състояние на ищцата.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат представените доказателства и моля да задължите ТД на НАП да представят данъчните декларации  на ищцата за 2017г. и за 2018г. Моля също така да укажете на ищцата, че няма представени по делото доказателства във връзка с нейното здравословно състояние.

По доказателствата, с оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените към исковата молба от ищеца М.З. доказателства, а именно: решение № 46 от 21.08.2019г. по нахд № 2987 по описа за 2018г. на РС Плевен, справка за общите задължения в НАП, актуална към 03.04.2018г., съобщение до М.З. от ТД на НАП Велико Търново изх. № 150661800861999 от 25.04.2018г., акт за установяване на задължение по декларация № ПО-04001518095921-91-001 от 19.11.2018г.

ПРИЛАГА към настоящото дело нахд № 2987 по описа за 2018 на РС- Плевен, ведно с всички приложени към него писмени доказателства.

ПРИЕМА по делото представените в днешното съдебно заседание от М.М.З. писмени доказателства, а именно: удостоверение изх. № 150201900149254/12.06.2019г. за наличие или липса на задължения от ТД на НАП Велико Търново; документ вх. № 7086/22.05.2019г. от ТД на НАП Велико Търново, ведно с приложените към него документи; декларация за 2018г., подадена от М.З. до ТД на НАП Велико Търново, ведно с приложение № 1 към нея  и документ за платени данъци от 04.06.2019г., платежно нареждане от 04.06.2019г. отново за заплатени данъци и справка за общи задължения на М.З. към НАП, актуална към 04.06.2019г.

Съдът намира, че за изясняване на всички факти и обстоятелства по делото, следва да се изиска от ТД на НАП Велико Търново офис Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да представят по делото заверено копие от годишните данъчни декларации за 2017г. и 2018г., подадени от лицето М.М.З. ЕГН **********, ведно с преписките по тях.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ИЗИСКВА от ТД на НАП Велико Търново, офис Плевен в 7-дневен срок от получаване на съобщението да представят по делото заверено копие от годишните данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2017г. и 2018г., подадени от лицето М.М.З. ЕГН **********, ведно с преписките по тях .

Съдът намира, че следва да бъде указано на ищцата, както е направено и в определението, с което делото е насрочено за разглеждане в днешното съдебно заседание, че в исковото производство тежестта на доказване относно сочените факти и обстоятелства е нейна, като в конкретния случай по делото не се сочат и не се представят доказателства за твърените неимуществени вреди.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

УКАЗВА на ищцата М.З., че по делото не се представят и не се правят доказателствени искания във връзка с твърденията за неимуществени вреди.

ИЩЕЦЪТ З. –  Вие много добре знаете, че всеки един документ, който приехте в момента, представлява документ, който ми е даден като отговор въз основа на нещо, което съм написала. Безспорно това е умствено натоварване и напрежение. Всичките жалби са доказателство за това, което главата ми е търпяла. Лежала съм в болница и в кардиология и мога да представя епикризи и ТЕЛК-ови решения. Нямам на този етап други доказателствени искания.

ПРОКУРОР АНТОНОВА –  Нямаме други доказателствени искания.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 25.09.2019г. от 10.30 часа, за когато присъстващите в залата страни уведомени от днес, ответникът по чл. 137, ал. 7 от АПК.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14.20 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: