ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На шести юни две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 426 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 15.00  часа се явиха:       

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ“ чрез представляващ С.В.В. – редовно призован, се представлява от адвокат Н.Н. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОРЪТ НА ДИРЕКЦИЯ „ОБСЛУЖВАНЕ И ДАНЪЧНО ОСИГУРИТЕЛНА ПРАКТИКА“ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО – редовно призован, не се явява, представлява се от гл. юрисконсулт И.Р.с пълномощно от днес.

В съдебната зала се явява прокурор Иво Радев – представител на Окръжна прокуратура – Плевен.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Моля да конституирате Окръжна прокуратура – Плевен като страна в настоящото производство. Запознат съм с материалите по делото.  

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОНСТИТУИРА като страна в процеса на основание чл. 16, ал. 1, т. 3 от АПК Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Н. – Моля да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Р. – Няма пречки да  се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Да се даде ход на делото.

С оглед заявеното от страните, редовното им призоваване и становището на Окръжна прокуратура – Плевен, че не възразява за даване ход на делото, независимо, че същата е конституирана като страна в днешното съдебно заседание, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Постъпила е жалба на Сдружение „Национален център за информационно обслужване“, гр. Плевен, пл. Възраждане № 1, ет.3, офис 331 чрез представляващия С.В. и чрез адвокат Н. срещу ревизионен акт № Р-04001518003889-091-001/19.12.2018 г. на М. Д. – началник сектор „Ревизии“ и Ц. А. – главен инспектор по приходите при ТД на НАП Велико Търново.

В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на оспорения акт и се твърди, че са налице основания за приспадане на данъчен кредит. Молят за отмяна на ревизионния акт.

С писмо вх. № 1895/11.04.2019 г. от ответника е изпратена жалбата ведно с административната преписка.

АДВОКАТ Н. – Да се приемат доказателствата по делото. Запознати сме с тях.

ЮРИСКОНСУЛТ Р. – Да се приемат доказателствата по делото. Запознати сме с тях.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Запознат съм с материалите по делото. Да се приемат.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото административната преписка представена от ответника с писмо вх. № 1895/11.04.2019 г. по опис.

УКАЗВА тежестта на доказване по чл. 69 от ЗДДС на жалбоподателя, с оглед обстоятелството, че са налични предпоставки за приспадане на данъчен кредит.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да пратят доказателствени искания и твърдения.

АДВОКАТ Н. – Уважаема госпожо Председател, аз няма да правя доказателствени искания. Няма да соча доказателства. Поддържам жалбата си с изложените в нея доводи.

ЮРИСКОНСУЛТ Р. – Оспорвам жалбата. Също няма да соча доказателства. Няма да правя доказателствени искания извън тези, които вече са събрани в хода на ревизията и представени с административната преписка.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Няма да представям доказателства, госпожо Председател. Ще се ползваме от представените до този момент.

С оглед заявеното от страните, че няма да сочат нови доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВОКАТ Н. – Уважаема госпожо Председател, от името на доверителя ми, ще Ви моля да уважите подадената жалба срещу ревизионен акт подробно описан в жалбата потвърдена с Решение № 33/11.03.2019 г. на Директора на Дирекция „ОДОП“ – В.Търново. Жалбата е подробно аргументирана, посочени са нашите оплаквания за необоснованост на постановеното решение, съответно на изводите формирани с ревизионния акт. Те са в неправилното тълкуване, според нас, на събраните в административната преписка доказателства, фактурите за които  е поискано приспадане на данъчен кредит. Според нас неправилно данъчният орган е приел, че по тези фактури не се следва възстановяваване на данъчен кредит. Този извод ние намираме за незаконосъобразен, в противоречие с Директива 2006/112, съответната цитират практика на Съда на Европейския съюз за аналогични казуси и тъй като моят доверител издавайки тези фактури, те са част от неговата дейност, данъкът не би следва да остане в неговата тежест, независимо, че подадените фактури са във връзка с европейски проект, по който са предоставени безвъзмездно на широк кръг от граждани създадените във връзка с проекта инсталации, поради което ще Ви моля да уважите нашата жалба. Да ни присъдите направените в производството разноски, представям и списък с разноските и да ни дадете възможност в определен от вас срок да изложа допълнителни аргументи във връзка със случая.

ЮРИСКОНСУЛТ Р. – Уважаема госпожо Председател, аз ще моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана и да потвърдите процесния ревизионен акт. Считам същия за правилен и законосъобразен. Ревизиращите органи са обсъдили всички събрани в хода на ревизията доказателства, представени от жалбоподателя и въз основа на тях са установили факти и обстоятелства, които са довели до извод, че в случая не са изпълнени изискванията на чл. 69, ал. 1 от ЗДДС. Получените от сдружението жалбоподател услуги по процесните фактури издадени през месец март 2018 г. не са използвани и не могат да бъде използвани за последващи облагаеми доставки, каквото именно е изискването на чл. 69, ал. 1 от ЗДДС, поради което ревизиращите органи правилно са отказали право на предоставяне на данъчен кредит по тези фактури. Всички възражения на жалбоподателя изложени в настоящата жалба са обсъдени в потвърдителното решение на Директора на Дирекция „ОДОП“ – В.Търново и ще Ви моля при постановяването на съдебния акт да вземете предвид тези изводи. Моля в полза на дирекцията да бъдат присъдени разноски в размер на 404,17 лева, за което представям списък по чл. 80 от ГПК.  

ПРОКУРОР РАДЕВ – Уважаема госпожо Председател, аз като представител на Окръжна прокуратура – Плевен също считам, че ревизионния акт е правилен и законосъобразен, както и издаденото въз основа на него решение.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА 7-дневен срок на страните за представяне на писмени бележки.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 15.15 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: